Monday, January 23, 2012

ROTI GULA MENTEGA

Resepi mudah2 n sedappp... celup dalam teh  or coffee... or di makan begitu saja...  Saya guna roti gardenia potong 4 n tabur sedikit serbuk kayu manis di atas gula...

ROTI GULA MENTEGA
(Sumber : Anawahid)

Bahan2nya:-
1 buku roti – saya guna roti yg dh siap buang tepi –
Butter/Margerine secukupnya
Gula Pasir - secukupnya


Cara2nya:-
1.Sapukan roti dgn butter.margerin secukupnya, setelah itu taburkan gula ikut suka manisnya. Susun didalam dulang pembakar.
2.Panaskan oven pd 180C selama 5 minit, masukkan roti kedalam oven dan kecilkan suhu pada 120C – 150C bergantung pada oven masing2.
3.Bakar selama 15 hingga 20 minit. Siap!

10 comments:

rahel said...

Salam Dzana...sedap roti bergula tu..Rahel suka gak mkn...

inahar ali said...

salam cikgu..iyela makan roti bakar kering cenggini mmg sedap..selalunye beli kt kedai pasnih leh la try wat sendirik..hehe!

Totie@Tomy said...

wah baru tahu cara nak buat roti ni..tq share..salam kenal..

HomeKreation said...

hehee... tingat waktu kecik2 dulu, makan roti dgn planta & gula... tapi takda bakor2 pun.

quinnie said...

alamak sedapnya kak..saya paling suka roti bergula ni....sekarang dah boleh buat sendiri....:)

blogresipi.com said...

Salam Kak Zana,
owh, ni menu macam kat kopitiam je. Memang best pekena dengan kopi o panas :)

Syimama said...

salam..emm, sy pun selalu buat camni, terutamanya bila tengok roti tu tak habis dan dah nak sampai tarikh luput. cara mengelakkan pembambaziran.

Mamasya said...

Aslmkum Cikgu Dzana.dah lama tak mkn roti gula bakar gini.anak2 pun suka mkn roti gula gini tp versi tak bakar.

HALAMANKU said...

SAlam KAk Zana cayalah.. memang mudah, cepat n sedap.. teringat dulu masa bujang2 time tu x oven.. bulan2 posa dah x mo sahur nasi wat roti ni tapi guna toaster.. he he he terkonang2

nOOrsha said...

suke gak wat gini k zana..mkn time ujan2 best :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin