Tuesday, December 20, 2011

TART NENAS

Projek raya puasa bertanggguh ke raya haji.. dan akhirnya sampai ke bulan 12.. saja letak jem gedabak2.. kasi puas makan.. guna resepi yg sama.. saya mmg suke rspi kak Ina  ni.. kerana pastrynya yg ranggup.. tak hancur di tangan.. kali ni saya bakar selama 30 minit.. tu yg cam gelap jer.. terima kasih kak Ina KL ( cari rspi kt blog akk tak jumpa pulak .. harap2 tak salah. Saya link ke blog akk jugak)

 TART NENAS
(Sumber : Kak Ina KL)
Bahan-bahan
120 gm marjerin -akak gunakan mentega semuanya 250gm jadi kena tambah tepung sikit.
120 gm mentega
60 gm gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh vanila
330-350 gm tepung gandum*
50 gm tepung jagung*
* ayak

Bahan jem nenas
450 gm parutan nenas – tapis
1 camb jus limau nipis
180 gm gula pasir
1 batang kulit kayu manis


Cara membuat:
1. Pukul marjerin, mentega, gula, kuning telur dan vanila hingga sebati.
2. Masukkan bahan ayak. Gaul rata menjadi doh.
3. Canai setebal 4 mm. Terap dengan acuan berbentuk kelopak pecah 6.
4. Angkat dengan hujung pisau dan tekan ke dalam mangkuk kertas yang diletak di dalam tin 'patty' berlubang saiz sama.
5. Tekan jem yang sudah dibentuk bulat di tengahnya.
6. Canai nipis sebahagian doh, potong bentuk jejari dan letak di atas

 

16 comments:

Sugar 'n' Spice said...

As-salam...sy dtg nk beraye ni...nk mkn tart n nk duet raye jerrr...kak, selamat ari raya utk taun depan yer kakkk..hahahah

sedap nyer mulot mkn kueh tart nenas ni...time pi umah org gaye...sy dok carik kueh ni sajokk....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Dzan ,sama la kita.dari raya puasa ke raya haji.Belum buat2 tart nenas ni.Nenas masih elok berbunkus kat dapur.bila la nak sampai seru..

Zainurul Haffiza said...

salam kak...nk tanya tat akk selalu tahan berapa lama???pernah x berkulat???1st time tgk resipi inti akk letak perahan limau...

Hassan said...

Salam sejahtera ...
Blog yang menarik ~~~

Anna Qawina said...

aslmkm kak..selamat hari raya..eh..raya apa ni..hehe,,saya tak pernah lg buat tart nenas stail bunga gini, tak reti..hehe

Nieza said...

akak, sedapnya tart nenas tu..suka sgt tapi biasa dok buat yg versi gulung jer.

blogresipi.com said...

hehe.. besar comel inti tart nenas akak tu. Montel montel. ehehehe... :)

dZana said...

to mimie(S&S)
meh raya rmh akk.. ada lagi tu.. anak2 tk de kt rmh ni... so lambat nk laris.. hihihi

to pn ros
jem saya tu pun simpan dr raya puasa kak..sib baik elok lagi.. smpi ke krismas pulak da..

to Zainurul
biasanya klau kita masak lama(kata org smapi gulanya tua) mmg tahan.. akk punya tu dr bln puasa.. simpan dlm peti ais.. limau nipis tu optional ..klau letak lagi sedap rasanya.. bagi akk laa

to hassan
TQ..

To Anna
akk guna cetak tu.. klau nk gentel2 mmg tak larat.. tak jadi la tart akk tu anna..meh raya rmh akk..hihihi

to nieza
yg versi gulung cantik.. akk suke yg ternganga jem nya.. hihihi.. bila kene bakar harum n garing kt jem ..

to ijan
hihihi.. naik sek nnti akk pun ikut montel.. nak kasi abis stok jem tu ijan.. dah lama sgt.. klau tak abis.. smpi raya 2012 pulak..

Liza said...

salam kak zana....nnt buat lain kali liza pun nk try resepi ni pulak....thnx yer

Chik Mimi said...

wah kak akhirnya menjadi jugak tart akak ni ,saya pun penchenta tart nenas

tun_telani said...

amboi kak zana.. ni mmg lepas greram betul nih.. montel2 filling nenas dia.. hehe

Ucu Faridah said...

nenas yg gedabak tu mcam nk masuk ke mulut ucu je....selamat hari raya..hihihi..

Nur-nba said...

Salam. Terima kasih Kak Dzana atas ucapan tahniah.

Kuih tart ni betul2 menggoda la... Nak order sebalang, boleh ke?? hehe. Rajin betul akak ni.. :)

Mamasya said...

Aslmkum Cikgu Dzana.mula2 nak wish tahniah dpt APC....moga terus cemerlang.
tat nenas antara biskut favorit...tp tak rajin nak buat yg canai.biasa gulung...

maz said...

Salam kakk...waaa rjinnya kak wak tart nii...kita tngu raya jee..ada lgi ke kak..bak la sblang..leh wak knyah2 smbil tgk tb..muahhh..

Zana~Sweet Rose said...

salam kak...wah!! sedapnya tart nenas tu..suke2..selalunya kalau nak makan tart nie waktu musim raye jee..hehehe poskan seblang boleh? :P

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin