Monday, December 5, 2011

BREAD BUTTER PUDDING again..

Menghabis saki baki roti di hujung minggu... sambil mgemas mana2 yang patut ... tuan tanah nak mengantung periuk buat sementara waktu sehingga tak tau bila.. harap2 tidak berpanjangan sehingga ke tahun depan... apapun saya pasti merindui semua dapur kawan2 blogger jika tidak bersiaran..

RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING

BAHAN2 NYA:

6 biji roti burger (saya campur 2 kpg roti gardenia).. plan nk buat burger yg tk mjadi..
2 cwn fresh milk

1 cwn whip@fresh cream - boleh ganti dgn susu .
2 biji telur
1/2 cwn gula
sedikit gula utk ditabur atas puding sebelum dibakar
50 gm raisins
100 gm butter
esen vanilla

Cara2
1. Panaskan susu sekadar suam dan masukan butter.
2.Telur dan gula di pukul hingga gula hancur.Kemudian masukan cream and esen vanilla dan pukul sebati dan masukan ke dalam susu suam tadi.. kacau hingga sebati.
3. Susun roti yg telah dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis
4. Tuangkan bancuhan susu tadi ke atas roti dan biarkan berendam 10 minit.
5. Panaskan oven 170C.
6. Taburkan gula diatas roti tadi sebelum dibakar
secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air panas )selama 40-45 minit.

18 comments:

CT Delima said...

As'salam Cikgu Zana


Lamanya ct tak buat BBP ni. rasanya awal tahun pernah cuba kot buat, tapi tak sempat publis sebab buat tuk bf anak2 sekali ngadap habis terus...hihi

Boleh lah buat nanti bila ada kelapangan tengok pun dah kecur2 gak ni. Roti sentiasa ada tak pernah tinggal kat rumah..hahaha

Jangan lah gantung periuk lama2 kang rindu ct kat hidangan dari cikgu ni :)

KakAsma said...

laa nie msti gi jenjln makan angin ke nak buat renovation..tangkap muat ajer nie,akak asyik lupo ajer nak bagi no phone adek akak,,dh tuooo,,tu BBP ada lagi tak,nak buat malas makan pree ajer,,hehehe

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Dzana nampak sedap.Garing lagi kat atasnya mesti krup krap krup krap kan???

anymz said...

cuti2 sekolah ni memang seronok masak macam2..laku je kan?..dah lama tak buat bread pudding..sedapnya.

Ucu Faridah said...

gantung periuk tu jgn lama2 takut2 nanti berkarat..(hihi..)
nk pg jenjalan ke...
apa2 pun selamat bercuti..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
nak pergi bercuti yer akak? selamat bercuti akak.. tp jgn ler gantung periuk smpi thn dpn yer akak... nnt kita semua indu kat akak..
ermm..nampak sedap ler bread butter puding tu akak.. x perna lg buat... sedaaapnya tgk

quinnie said...

sedapnya kak..makan dgn ais krim...kat rumah ni saya sorang je yg makan bread pudding ni...huhuhu...

Chik Mimi said...

kak na kita ni nak berbinga kukus tu tak jadi2,akak pulak berpudding oh tidak larikk

Ayu said...

Assalam cikgu..wah ada bread puding pulak kat sini..kita masih teringat2 bread puding cikgu yang coklat tu yang pernah kita cuba dulu..memanglah sedap..

Nieza said...

wahh byk menu berderet kak zana dah tertinggal ni...akak nk cuti mana?bestnyer....selamat becuti yer:)

sedap lak tgk puding roti ni kak lama dah tak buat ni.

Sugar 'n' Spice said...

wahh..trus lapaq ngk resepi nih.... slamt soti2 mesia yer.... nk cr menu baru nih yer...hihihi

indahhouse said...

Salam kak zana,
apa khabar kak? Bestnya puding roti.. huhu. lama tak makan kuih. Takpe, kak zana mesti nak berehat2 dgn family di cuti sekolah ni. Moga gembira selalu brsama keluarga :)

rahel said...

Salam dZana...sedap nampak ice cream kat BBP tu..ehehehe...

maz said...

kita pun kak plan nk nk wak pding rti la ni utk brbuka ari ni..last2 wak pding lainn..tkpe la mkn yg kak pnye dlu la yee..nk eskrim bnykk2..muahhh..

blogresipi.com said...

Salam kak Zana,
kite suka bread pudding ni. tp faiz pula tk suka. kalau buat kena makan sorang2 hehe...:)
come back soon kak zana :)
Ijan

LinRosly said...

Assalamualaikum DZana...


DZana Hidangkan Kak Lin Dengan "Bread Butter Pudding" Kalau Dapat Makan Ni Tentu Sedap...

Hidangan Ni Sesuai Untuk Minum Petang Kan?

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Zana.
Nk bercuti ye kak?? Bagus kan ada resepi2 yg guna roti ni. Bnyk option boleh buat agar roti2 tu tak terbuang & membazir mcm tu aja.. Sedap nampak menu akak ni. Siap dgn aiskrim lg..

nOOrsha said...

salam kak..da lame sy x wat bread puding.. sedapnye :)

tq kak atas wish n doa utk sy..really appreciated it :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin