Friday, December 16, 2011

CINNAMON PULL APART BREAD

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Godaan kak nor yang menjadi semalam... saya sangat suka kan nya.. serumah beraroma kayu manis.. makan panas2 lapis demi lapisssss...Semalam Tun @ Life is a contant battle membuat tayangan jugak ... sedangkan saya punya masih OTW... Terima kasih kak nor kerana mengoda dan berkongsi tips ..Resepi saya CP dari dapur Secubit Garam. Terima kasih juga Shidah..
CINNAMON PULL APART BREAD
Recipe: Joy the Baker
source : Shidah & K.Nor

For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
1 cup gula kasar ~ ( saya kurangkan gula 1/2 cwn)
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ ikut kak nor 1 sudu kecil jer
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Cara:
Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.

Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.

*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah.


Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.

Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.

Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

* Kaedah K.Nor bila guna BM:
Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila)
Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam)
On kan BM dan biarkan ia menguli spt biasa.

16 comments:

cik cek said...

Akak baru bercadang2 nak buat....tudiaaaa...sampai dah rumah dZana....bak la kak cek sepotong dua...cecah2 ngan air teh petenag2 ni...:)

indahhouse said...

Salam kak zana,
Hurm...sedapnya bau. Nak tumpang minum petang. hehe.

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. menariknya roti ni.. tentunya sedap.. boleh la ita try nanti InsyaAllah

Amie said...

Assalam Dzana,
kita pun tergoda tengok CPAB di sini, sedapnya dapat sepotong...

Nieza said...

wahh dah sampai sini dah CPAB ni..sedapnya kak..suka roti cinnamon ni.nanti nk try la:)

nOOrsha said...

virus CPAB dah menular kesane sini..saye je berkire2 nak wat sbb x pnh mkn cinnamon bread..takut cik tong yg kenyang nNTI.. HEHE/...ape kate akak bg saye sket wat rasa2 :)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam..Zana...akak pun nak try la nampak menarik

CT Delima said...

As'salam Zana

Glupp! tadi dah lah kecur tengok kat dapur Tun balik jer terus nampak kat dapur Zana..waduhhh tetap tak tahan dengan godaan ni. ct ni memang tengah tak rajin nak buat roti2 segala tu yang tengok teman2 buat ngencessss jer..hehehe

Nuridah said...

Assalamualaikum cikgu,

wah ada roti...sedap ni mkn panas2 nk2 baru keluar dari oven...pasti berebut2 nur ngan cikgu...hehe.

izahdaut said...

akakkkk... nak jugak. tengahari karang nak godek tepung. mana leh mcm ni. sana sini duk menggoda roti ni. ehehe

tun_telani said...

kak zana.. sedap sgt2... tun rasa maybe akan buat lagi sekali..x puas makan!

quinnie said...

wah..kak zana pun dah buat dah roti ni..saya semalam bersemangat nak buat roti ni..last2 tak buat2 jugak lagik...hehhehe

KakAsma said...

ramai2 pakat buat yer...na cari cinamom juga dulu..baru bau wngi kan..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualikum kak Zana..
Kak, cuti sekolah tinggal 2 minggu jer lagi kan.. Cepat nya masa berlalu..

Nak sikit roti tu kak..hehehe..

maz said...

Salam dhjung mngu kakk...bru smpai ni sure dh hbis rti cnmon tu kan...sni cti 4 hrii..tu yg snyap je dpur..kita suke klu ada kyu mnis ni..lama dh xbuatt..sdpnya kna nga kopi O kan...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Zana..

Wahhhhh..cepat betulk virus cinamon ni merebak yaaaaa.....buat minum petang sedap ni

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin