Saturday, February 25, 2012

KUIH BEKO/BINGKA KELAPA

 Rupa kuih beko... kecewa jugak tak dpt permukaan yg mengerutu seperti di dapur shiela .. silapnya mungkin menggunakan kelapa parut yang telah di 'frozen'kan...tak kisahla..  akhirnya dapat juga merasai kuih beko ni.. yang seakan2 kuih dangai tu .. saya guna mould tako non-stick.. mmg mudah keje kan chik mi
  
KUIH BEKO / BINGKA KELAPA
Resepi : Kak Wan
Sumber : Nshafereen

Bahan-bahan
200gm kelapa parut putih
80gm gula pasir
150gm tepung pulut
1 biji telur A - di pukul ringan
4 sudu besar air
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu teh pandan emulco - jika suka


Cara-cara:
Satukan kelapa parut, gula, garam dan tepung, gaul rata. Masukkan telur, pandan emulco dan air sedikit demi sedikit sambil di kacau rata. Adunan tidak cair atau terlalu pekat, kelihatan parutan kelapa bila di adun.
Leser acuan baulu / cara dengan minyak. Kemudian panaskan di dalam oven hingga minyak betul-betul panas.
Keluarkan acuan, masukkan adunan hingga penuh. Bakar selama 20 - 30 minit di dalam oven pada suhu 200C atau hingga permukaan kuih keperangan.
* Acuan tu sy leser dgn majerin tu yg lg sdp rasanya 



16 comments:

hazila said...

Salam kak,
Ada juga kegunaan acuan tako tu kan selain buat takoyaki. Saya pun dah lama tak guna acuan tu.

maz said...

Salam kak...waa kak pun reti jgk ye mkn kuih trdsional kltan ni...kita sdri xprnahb rsa lgi..mcmana rsanya kak...isshhh tringin la nk thu rsanya...bak la kak 3 ktoi..

Nora Shahaira said...

dah lama berkurun nak study blog akak..nak cuba mcm2..blum ada rezeki kesempatan lagi..huhu...

rahel said...

Waaa...sedapnya klu dapat makan seketul dua bingka kelapa ni,tomei2 je...mesti wangi dan lemak rasa dia kan?

Sheila Shafeareen said...

as'salam yeeeee k.zana dah buat garing atas dan bwh....canti kuih akk . sy bekean gan acuan tu...npk comel2 bila buat keci2 cam ni...sdp kan kak rasa cam nak buat lg..sy rasa kuih ni sesuai juga buat utk kenduri/mkn2

ummiaisyah said...

kuih ni cam dangai ye...sy suka dangai!

KakAsma said...

kata orang kalau dah janji kena tunaikan..hehehehe tu biler nak mai umah ..jangan lupo bgtau awal2..senang nak buat yang tu...yang nie..hihhiihiii
agak2 rasa cam dangai ker tu..lama tak makan kuih tu..

Chik Mimi said...

uiks nampak best je,memang senangkan kak ,apa rasanya ye,kena buat ni

Naz / Nadz COSK said...

Kak Zana, moistnye bahagian dalam kuih ni dlm gambar akak tu.. Mesti best!

Yatie said...

Assalamualaikum Kzana,
alahai wat yatie terliur lerrr tngk kuih bakar ni..mmng lain dari yg lain kan..yatie pasti buat juga bila ada stok kelapa parut nnti...tak sabar nak buat dan merasa ni...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Zana...He he he he dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung..Tak pasal2 Pak Cik Tako dah kena jadi buruh untuk kuih beko ni yaaa....

Bagusss idea tu, sesuai bagi orang2 yang tak de acuan bahulu tapi nak juga cuba resipi ni....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Dzana cayang.. aduh warna hijau yg menawan ni mesti sedap garing di luar lembik didlm aduh!!!

blogresipi.com said...

Salam kak Zana,
Saya ingat kuih beko ni orang pantai timur je kenal. ehehe... sampai ke selatan jugak rupanya. Saya tak pernah buat tp makan semestinya pernah :D

Nieza said...

assalam kak zana, lama tak singgah dapur akak ni..sedapnya tgk kuih ni kak.dtng lambat tak sempatlah nk merasa. kena buat sendiri la nampaknya ni...hehe

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Kuih2 camni are my most fav...huhu besnya kalau dpt capai 3 pcs ;)

CitarasaKu said...

Salam....teringin jugak nak merasa kuih beka nie...cmanalah rasanya...tq for sharing resepi nie.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin