SEMPERIT PANDAN(Resepi asal)
Sumber : Chef Zubaidah via Maklang Azie
Oleh : Naz@CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan A :
- 200 gm mentega
- 100 gm gula icing
- 1 biji kuning telur
- 1/4 tsp pes pandan (Naz letak 1 tsp pandan emulco)/ saya tukar perisa strwbery
- 1/2 tsp pewarna hijau/sedikit pewarna merah
Bahan B :
- 250 gm tepung gandum
- 50 gm tepung jagung
- 30 gm tepung kastad
Hiasan :
- Coklat masakan putih dan gula manik
Cara-cara :
- Sebatikan bahan-bahan A.
- Masukkan B dan uli rata.
- Gunakan acuan dan paipkan adunan. (Naz paip dan potong adunan kepada 1.5 inci setiap satu).
- Bakar selama 15 minit dengan suhu 160C.
- Sejukkan biskut dan celup hujung biskut dengan coklat putih dan tabur dengan gula manik.
10 comments:
salam kak dzana. lama tak makan biskut semperit.. sedapnya.. nak buat acuan plak takde..:(
Suka biskut ni... rasanya ni kukis org dulu2 kan... rasa nk cuba buat lah...
Assalam kak na wah mengukis kak best2 jangan lupa pos ke penang ye address dah ada kan hhehe
mas suka samperit..
sedapnya tengok kak..
salam k.zana...sedapnya semperit..lama dah lieza tak makan...rajin akak yer...
Assalamualaikum Cikgu,
sihat ke? Lama Nur tk singgah sini...dh byk buat cookies??Kuih semperit all time favourite ya!
Aslmkum K.Zana
suka biskut semperit..tapi thn ni tak buat bagi laluan biskut lain...
Hi, You have lovely foodie recipes but I canot know what is required from the recipe. Can you please post in English as well dear. Thanks and Ramadhan Kareem.
hehehe kena bwk tupperware ni kalau g beraya umah akak...nak tapau sekut raya hihi
Salam kak zana,
Suka tengok semperit. Tapi acuan dah takde, tinggal kat kmpg. :)
berkenan betul dgn biskut bangkit moden kak besah tu. nampak sedap.. :D
Kesempatan ini saya ingin mengucapkan
Salam Aidilfitri buat kak zana sekeluarga. Mohon maaf zahir dan batin kalu ada terkasar bahasa atau tersalah cara. Moga Syawal ini yg terbaik buat kak zana. :D
Post a Comment