Saturday, August 20, 2011

BANGKIT KELAPA MODEN

Aroma kelapa penuh serumah... tak tau lagi mcmna rasanya biskut ni.. kene tunggu berbuka puasa utk memberi komen.. apa pun saya mmg suka biskut kelapa semasa saya kecik2 dulu.. rindu saat2 itu..
Resepi Kakbesah di MYR.. saya minta izin CP resepi disini.. Terimakasih kak besah n my resepi..

BISKUT BANGKIT KELAPA MODEN
(sumber : MYRESEPI)

Bahan-bahan ( 1 tin susu 1 kg )

  • 1 cawan mumbung gula icing (150g) (jika guna gula halus rata saja ya (130g) )
  • 1 buku mentega (jika guna majerin=1cawan)
  • 2 biji kuning telur
  • 2 cawan kelapa parut - putih saja (kalau dpt yg agak muda lg bagus)
  • 4 cawan rata tepung ubi
  • 2/3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh mumbung baking powder

Cara-cara

  1. sangrai/sangai kelapa parut segar dgn api kecil hingga kering. kalau bleh jgn sampai perang sangat.asal dah kering, walaupun hanya kekuningan cukuplah.
  2. putar gula & butter hingga kembang/sebati. masukkan telur satu persatu, putar 10 saat.
  3. ayak tepung2 bersama baking powder. pastu campurkan kedalam butter sedikit demi sedikit, berselang seli dgn kelapa sambil diuli hingga mnjadi satu doh yg lembut. x mengapa ia agak lembut, coz x lama nnti ia akn mengeras sedikit.
  4. gelek doh diantara dua plastik, terap lah ikut suka.
  5. susun atas dulang yg tlh disapu mentega.(ala..sapu dgn lebihan butter yg lkat pd pembungkus butter tu jer..)
  6. bakar dgn suhu +- 150c slama 30 mnit atau lebih.(hingga masak, ikut lah kebiasaan oven masing2)



3 comments:

Juwita Jamaludin said...

salam kak dzana lama tak makan biskut ni .. rapuh dan sedap

Gee® said...

Sedap kuih ni... teringin nk buat la... pjm resipi ek... mekacih

norsadira said...

Nampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin