Dah kerap kali buat tomyam menggunakan resepi ini.. sejak ada rspi ni saya tak lagi menyimpan paste tomyam dirumah... Resepi mama myvi di MYR..
Sumber ;My Resepi
Bahan-bahan ( 4 orang )
6 cawan air
2 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
1 labu bawang besar
5 helai daun limau purut
300 gram udang
5 biji limau nipis
cendawan tiram (ikut suka)
10 biji cili api (belah dua)
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
Masukkan air, lengkuas, serai, bawang besar & daun limau kedalam periuk. Jerangkan atas api sampai mendidih.
Kemudian masukkan udang dan perahan air limau. Jangan dikacau sehingga udang berubah warna.
Kemudian masukkan pula cendawan dan cili api. Perisakan dengan garam dan sedikit gula.
Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment