Sumber : My Little Kitchen.
Bahan-Bahan
~~~~~~~~~~
1 kg tulang kambing dicuci bersih dan direbus hingga isinya lembut(guna tulang lembu)
1 biji bawang besar dikisar
4 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci halia diketuk
1 batang serai diketuk
4 sudu makan serbuk ketumbar
3/4 biji buah keras dikisar
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan jintan kasar
1/2 sudu teh kunyit serbuk
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam
sedikit bawang goreng dan daun sup untuk taburan
Bahan Untuk Menumis
~~~~~~~~~~~~~~~~~
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
3 biji bawang kecil dihiris nipis
~~~~~~~~
1. Rebus tulang hingga empuk dan air rebusan jangan dibuang. Masukkan serai dan halia untuk menghilangkan bau.
2. Apabila tulang empuk, kaup minyak diatas tulang tadi dan dibuang.
3. Panaskan kuali, masukkan bahan tumis dan tumiskan hingga naik bau. Apabila telah naik bau masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing dan naik bau.
4. Masukkan kedalam periuk yang berisi tulang tadi. Kacau rata dan masak dengan api yang kecil. Apabila telah masak taburkan dengan bawang goreng dan daun sup.
1. Rebus tulang hingga empuk dan air rebusan jangan dibuang. Masukkan serai dan halia untuk menghilangkan bau.
2. Apabila tulang empuk, kaup minyak diatas tulang tadi dan dibuang.
3. Panaskan kuali, masukkan bahan tumis dan tumiskan hingga naik bau. Apabila telah naik bau masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing dan naik bau.
4. Masukkan kedalam periuk yang berisi tulang tadi. Kacau rata dan masak dengan api yang kecil. Apabila telah masak taburkan dengan bawang goreng dan daun sup.
1 comment:
Sedap nye sup...kencur air tengok!! huhuhu
Ijan
Post a Comment