Tuesday, April 14, 2009

Marble Cheese Brownies

Kerja sekolahhh..tak pernah abis.. minggu ni ujian so dah abis seksa membuat soalan.. pas ni seksa menanda pulak.. April ni mmg bulan yang mngerikan.. mcm2 penilai nak datang ambuss.. cluster skool, ISO n entah apa lagi.. belum date2 yang kene pergi kursus... yg pastinyer ujung bulan ni kene berkubang di Desaru (Kota Tinggi, Johor) ..bukan berbikini yer... fenin..fenin...
Satu cara nak ilangkan stresss... cooking2.. n makan2...

Resepi yang yummy..yummy.. Terpandang kali pertama di dapur Rinnchan.. kemudian melarat ke dapur Noreen, Hazila n CMG.. TQ semua..resepi copy paste dari dapur Noreen...


Bahan2 brownies:
250gm mentega
1 cawan (85gm) serbuk koko
3 biji telur
1 1/2 cawan (340gm) gula kastor
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan (170gm) tepung gandum
1 camt baking powder
1 camt soda bikarbonat
1 camt esen vanila

Bahan2 cream cheese:
250gm philadelphia cream cheese
1 cawan (225gm) gula kastor
1 biji telurcara:
cara membuat brownies:

1. ayakkan tepung, baking powder dan soda bikarbonat. ketepikan
2. griskan tin 10"x10" dan lapikkan dengan parchment paper. ketepikan
3. masukkan mentega ke dalam mangkuk tahan panas dan cairkan
4. kemudian masukkan serbuk koko dan kacaukan rata (pastikan adunan tidak berbentil)
5. sementara itu pukul gula dan telur dengan menggunakan whisker sehingga sebati
6. tuangkan ke dalam adunan koko tadi dan kacau rata
7. masukkan susu cair dan kacaukan sebati
8. setelah itu masukkan tepung dan kacaukan sebati
9. akhir sekali masukkan esen vanila dan kacaukan rata
10.ketepikan beberapa sudu besar (agak2lah) adunan untuk di paipkan ke atas cream cheese
tuangkan ke dalam tin kek dan ratakan
11. bakar pada suhu 175C selama 20-25 min


cara membuat cream cheese:
1. pukul cream cheese sehingga gebu
2. kemudian masukkan gula dan pukul lagi
3. akhir sekali masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati
4. setelah brownies masak keluarkan dari oven dan tuangkan adunan cream cheese ke atasnya
ratakan
5. kemudian paipkan adunan brownies yang telah diketepikan tadi ke atas cream cheese
6. lorekkan dengan menggunakan batang mancis ikut pattern yang disukai
7. setelah siap bakar lagi selama 15 min atau sehingga masak
8. keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuka barulah dipotong



fisrt time.. buat seni visual..


jomm makannn...

4 comments:

Rafizah Nordin said...

ya Allah, ya Allah...! tolong, tolong...! help, help...!

kak zana,daku tgh diet nih...kemencer daku kak...lamenye tak pekene cheese
aduyaiiii!!!

ya Allah, kuatkan imanku utk mdptkan tubuh lansing yg diimpikan amin!

ampun kak zana!!!mkn utk sy ye kak...

dZana said...

kihkihkih..syukur.. bdn kakakmu ini slow sikit nak naik2 tuh..yg pasti naik ialah kolesterolll.. bykan bersabo yer fiza.. smga impian mdpt badan idaman tu mjadi realiti..amin...

are said...

sejak tgk k.rinn buat lg dh teliur...ni k.zana pulak buat...tp slalu lupe nk beli bhn2...ptg td kluar beli bhn2...dh tu t'lupa pulak serbuk koko...eiii,tension!!!!!

CatlinaFly said...

kak zana....sungguh menggoda cheesecake brownies ini..lawa lah lorek2 kat atas tu..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin