Yummy..yummy.. rspi Yani di MYR.. ubahsuai perisa....sekali hadappp..dah licinnn...TQ yani.. minta izin copy paste resepi... untuk dikongsi dgn kawan2 yang lain...or boleh juga terus ke sini
Bahan-bahan (30x30cm )
Cecair capuccino (.. tak buat...)
4 sudu besar capuccino
2 sudu besar air panas
Kek span
4 biji telur(L saiz)
60g tepung gandum
70g gula
1 sudu besar cecair capuccino...tukar coffee pes
Sirap (.. tak buat..)
1 sudu besar gula
1 sudu besar air panas
Krim capuccino ( coffee)
200ml fresh cream
2 sudu besar gula
1/2 sudu besar cecair capuccino ..tukar coffee pes
Cara-cara
1. Sediakan cecair capiccino Campurkan capuccino dengan air panas. Kacau dan sejukkan..( skip)
2. Letakkan kertas minyak di atas dulang oven. Panaskan oven ke 180 degree.
3. Letakkan 1/2 gula ke dalam telur putih. Penaikkan sehingga telur putih bertanduk.. atau meringue
4. Letak 1/2 gula lagi ke dalam telur kuning. Pukul sehingga putih. Kemudian masukkan 1sudu besar cecair capuccino yg telah disejukkan tadi.
5. Letakkan 1/2 dr no.3 tadi ke dalam no.4. Mix sehingga sebati.
6. Letakkan tepung yg telah diayak ke dalam no.5. Mix lagi.
7. Kemudian lebihan no.3 (meringue) tadi ke dalam no.6. Kacau perlahan-lahan dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
8. Tuangkan ke dalam dulang oven. Jangan sentuk dengan jari. Pusing-pusing dulang oven sehingga jadi rata. Ketuk-ketukkan sikit bahagian bawah dulang oven untuk keluarkan angin.
9. Bakar selama 10 minit
10. Bila dah masak, keluarkan dari oven. alaskan kek dengan kertas minyak. Spray bahagian permukaan supaya kek cepat sejuk.
11. Sementara tu sediakan krimnya. Campur semua bahan-bahan untuk krim. Pukul sehingga jadi bentuk krim
12. Bila kek dah sejuk, keluarkan kek dari oven plate. Sapukan permukaan kek dengan sirap. Kemudian masukkan krim yg dipukul tadi. Ratakan kemudian gulung. Simpan dalam peti ais selama 1/2 hari sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment