Sunday, May 23, 2010

Piza

Piza..... resepi doh dari dapur kak ummi home sweet home... topping ikut selera sendiri...

Dough:
(A)
  • 200 gm. plain flour - sifted
  • 1 tsp. sugar
  • 1 tsp. Instant Yeast
  • 1/2 tsp. salt
  • 1 tsp. oregano

(B)

  • 110 ml. water
  • 1 tbsp. cornoil or olive oil
  • Cara-cara:
  • Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.
  • UNTUK PIZZA:- Keluarkan doh, uli 5 minit dan letakkan doh atas dulang pizza yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Tekan2 dgn hujung jari sehingga doh memenuhi dulang tadi. Biar doh tebal sedikit di bahagian bibir dulang. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 5 minit. Keluarkan dari oven dan sapu dengan sos lada hitam, susun semua bahan inti kecuali keju mozarella. Akhir sekali baru tabur keju hingga rata. Turunkan suhu 180C dan bakar lagi 15 - 20 minit. Hidangkan panas2 bersama cili sos/tomato atau sos kegemaran....
panazzzz....
Topping ikut suka.. inti daging/ sosej/tomato/ mushroom n mozarella cheese...

3 comments:

kakchik said...

salam kak zana.

tak tahan betul nafsu makan ni kalau nampak piza yang banyak keju.

sedapnya kalau dapat makan piza lagi.

indahhouse said...

salam kak zana,
Huwa...pizza! oh, bakar lam dulang pembakar ok juga ya kak... cantik.. nanti nak tiru jugak, sbb saya memang takde dulang pizza tu..

WarisanBonda said...

kenapa saya buat pizza mesti doh dia xjadi..masa panas ok lagi bila da suam-suam terus doh jd terlalu keras dan padat...xreti betul nk buat leh tak share tips

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin