Bahan:-
- 1 paket agar2 serbuk (13 gm)
- 675 ml air
- 225 gm gula pasir
- 65 gm butter
- 4 biji telor saiz sederhana
- 1/2 tin susu cair Carnation
- 1 sudu makan tepung kastad
- 1 sudu makan serbuk koko
- 1 sudu teh esen vanila
- beberapa titis pewarna merah dan kuning
Cara Memasak:-
- Masak agar2 bersama air dan gula hingga mendidih. Tutup api dan ketepikan.
- Pukul telor sebentar dengan whisker, masukkan susu dan tepung kastad, kacau sebati. Tapis.
- Kemudian masukkan adunan yang ditapis tadi ke dalam agar2 dan kacau hingga rata.
- Masak semula hingga adunan mendidih, kemudian masukkan butter dan esen vanila. Kacau rata.
- Bahagikan adunan ke dalam 3 mangkuk berasingan. Masukkan warna koko (bancuh bersama sedikit air) dalam salah 1 mangkuk dan kacau rata. Masukkan pewarna kuning dan merah berasingan dalam 2 lagi mangkuk.
- Ambil loyang empat persegi ukuran 9 x 9 x 3 in. Sanggakan salah satu hujung loyang dengan buku atau lain2 alas.
- Tuangkan satu senduk adunan merah, diikuti satu senduk adunan kuning dan satu senduk adunan coklat berselang seli. Buat hingga habis.
- Letakkan kembali loyang pada kedudukan asal dan masukkan ke dalam peti sejuk. Bila telah keras, potong dan hidangkan..
2 comments:
Esh.. santeknye puding akak neh... kite pernah gak try skali. memang best, psst, stiimmm je tgk ikan stim kt bawah nun :D
nak cuba nnti le....
Post a Comment