Friday, January 1, 2010

Daging Grill Lada Hitam & Air Asam

Inspirasi dari dapur Ika nun di siam.. sedappp n mmg jempoll... pekene pulak dengan air asam tuh.. daging batang pinang perap bersama garam,halia n lada hitam.. saya bakar/grill atas kuali jer..
Untuk air asam .. tidak ada sukatan yg khusus.. mesti ada daun ketumbar yer..

Bahan2 nya
Cili ikut pedas.. lagi pedas lagi best..
air asam jawa,
sos ikan,
gula,
sedikit belacan,
bwg putih,
sos tomato dgn sos cili sikit.. semua bahan2 di atas di 'blend'
Rasa agak2lah ya nak manis masam2 pedas.. last sekali hiriskan bwg merah besor tuu dgn daun ketumbar..siap!....

ayat2 ni copy dari dapur Ika.. TQ ika..

5 comments:

blogresipi.com said...

Salam Kak Zana,
Nak merasa daging cop jempoll tuh jugak!!! dah tgk kat rumah Ika ritu...kat umah akak pulak buat kite leleh leleh nie...

Selamat tahun baru akak :)

CatlinaFly said...

tak sabar nak dating kat rumah akak tehehehe

nOOrsha said...

mintak sket daging tu...sedap je nampak...lagi2 cicah air asam...nyumnyumnyuuunmmmmm!~

indahhouse said...

Salam kak zana,
uish, sedap tu daging bakar. terasa masam2 kat tekak ni. ihi.

Zainurul Haffiza said...

sedapnya....sume resipi sedap2..mesti asben n anak2 syg kt akk...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin