Sunday, January 17, 2010

Bubur Putih Bubur Merah

Tiba-tiba tekak ni teringin nak makan bubur ini.. mmg dah lama tak makan.. kecik2 dulu bila mak sebut buat 'bancaan' sikit .. mende ni lah yg selalu dibuatnya.. tak tau lah.. ini warisan org jawa atau org kg dulu2.. biasanye mak buat bila ada sesuatu berita gembira atau terlepas dari apa2 musibah.. sebagai tanda kesyukuran..seperti bila mak dah selamat bersalin.. nenek akan buatkan bubur ini..,bila abah lulus ujian motor.. hihihi.. bila anak2 lelaki mak masuk jawi.. bila ank2 mak dah stat menapak kaki.. bila anak2 mak lulus periksa...n mcm2 lagi.. habis suku kampung dapat merasa bubur ini..kita lah yg kene menghantar ke rumah jiran tetangga.. hari ini , saat ini situasi itu telah tiada... sekarang kalau ada berita gembira.. pasti akan nampak khemah didepan rumah.. ada kad2 jemputan.. pas tu ada 'becehan'... hihihi.. zaman telah berubah... macam2 cara untuk menunjukkan rasa kesyukuran..
yang ini untuk jiran2 ku.. sebagai tanda kesyukuran atas semua nikmat yang dilimpahkan NYA.. Syukur Alhamdullilah...
(Pulut masak sampai kembang.. cam msk bubur nasi + 2 helai daun pandan + sedikit garam.. bila dah kembang masukkan santan secukupnya.. hihihi..tak da sukatan.. bila dah mendidih ..keluarkan semangkuk untuk bahagian putih... yang selebihnya bubuh gula merah+ gula pasir secukup rasa.. msk sehingga gula hancur.. siappp)

5 comments:

Bakhiah said...

Salam kak... teringat masa lepas habis pantang mak saya buat bubur ni.. Org jawa selalu buat utk doa selamat lah lebih kurang....

blogresipi.com said...

Kite bukan orang jawa, patut la tak pernah jumpa bubur ni. hehhe... kalau jadi jiran akak buleh gak merasa semangkuk tuh :D

nOOrsha said...

memang nostalgic btol bubur nih... tapi kitee suke makan tang putih tu je...kalo cedok dari piok, yg putih bubuh banyak, yg merah bubuh seket jer...hehehehehe... mak pelik menengoknye coz terbalik care makannye,....hihihihi... ade org wat pkai beras je kan kak??

CatlinaFly said...

sy pun suke ni kak zana, tapi my faveret, bubur ca ca..first time makan masa marhaban kat umah jiran, masa pregnant lak tu, 2x tmbh, ..masa lepas pantang, mintak MIL buatkan huhu sukeeeee!

**bukan org jawa tapi menantu dan isteri org jawa hehehe

HALAMANKU said...

Salam Kak zana... tumpang doa selamat akak he he he.. fmly erma juga begitu ngan bubur merah ni...tanda kesyukuran..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin