Sunday, May 29, 2011

MARBLE CHEESE BROWNIES

Makan2 untuk semua pelajar 6A3 dn 6A4... pada 25 Mei 2011... harap2 semuanya suka..
Gabungan resepi Brownies Leen Cetusan Selera n Marble Cheese dari dapur Rinchan.. selalu dah saya gunakan resepi brownies Leen ni.. saya suke rspi ni sebab tidak menggunakan soda bikarbonat.. TQ Leen n Rinchan..

BROWNIES
(Sumber: Copy paste dari Cetusan Selera)
Ingredients
250 gm butter
1 1/2 cup of sugar -kalau nak topping, boleh kurangkan...
4 eggs
2 tsps of vanilla essence
1/2 tsp of baking powder
1 cup of plain flour
3/4 cup of cocoa powder
1/2 cup of chopped nuts -tak letak coz nak di 'marble cheese 'kan

Method
1) Melt butter over slow fire, turn off the fire and add sugar. Mix with whisk.
2) Add in the eggs and vanilla, continue whisking.
3) Add in flour together with baking powder and cocoa and mix well.
4) Add in nuts ( you can also add in chocolate chips into the batter or sprinkle sliced almonds on top of the batter before baking )
5) Pour into a lined tray ( 12" x10") and bake in a preheated oven for 25 - 30 minutes at 180degrees celcius.
-masa dan suhu bergantung oven masing-masing, namun brownies jangan terlebih masak, nanti ia tenggelam, bila dah nampak tepi2 tu dah lekang dah masak biasanya
( saya bakar anggaran 25 minit)

(Sumber : Dapur Rinchan)
Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan.
Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

* SELEPAS 25 MINIT SAYA TUANGKAN ADUNAN CHEESE N BAKAR LAGI 10 MINIT API ATAS N BAWAH, 5 MINIT API ATAS.. SELEPAS NI KENA BAKAR 2-3 MINIT SHJ.. SUPAYA DAPAT PERMUKAAN YANG LEBIH CANTIK)

7 comments:

Nieza said...

resepi ni memang sedap kan...nieza pun dh pernah buat kak....cantik ler corak marble akak tu..

CT Delima said...

As'salam zana

nilah cikgu yang tersangat mulia hati nya. serius susah nak cari cikgu yang baik hati, masak2 untuk bagi anak2 murid merasa airtangan dari cikgu kan.

baiknya zana siap bagi petua macamana nak masak agar kek tu nampak cantik, thanks zana. ct simpan dulu resipi ni ya. mintak halal eh :DD

Juwita Jamaludin said...

Marble ciskek... Resepi yg lama dah peram tak buat2... Kena buat satu hari nanti

dZana said...

to nieza.. betul tu nieza.. klau dah suke berulang2 pun tak pe..

to CT.. terima kasih CT.. sekali2 jer tu.. selalu2 tak larat..


to Ita

nnti akk puhh...puhhh kat ita.. suh cepat buat.. hihihi

ijayuji said...

Salam kak! lamaaaaaaaa kita tak buat bronis2 mcm niii **mmg lama pun hihihi.... nanti2 lah buat lagi syg betul nak guna CC kita yg seketul tuuuu :D

Noor said...

tertarik dengan brownie cheese nie dah ...selalu buat tak ada cheese dah sedap inikan pula di tambah cheese mesti lagi sedap...saya cp ye ...tq

judith said...

super nice cake teacher. and it taste awesome. thanks for all the cakes you made for out class. thanksss.
loves from 6.4A (2011)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin