Tuesday, July 31, 2012

PUDING KASTARD BERKUAH

Salam Ramadhan yg ke 11 hari.. sekejap sahaja masa beredar.. saya masih melayan perasan sendiri.. kali pertama berpuasa berjauhan dengan aimman memang terasa sangat sayunya.. masih rasa bimbang, bagaimana masa sahurnya, masa berbuka n mcm2 lagi.. smga anak ibu dapat menempuhnya dengan baik.. di rumah saya sekeluarga hany melayan menu biasa  yang seadanya.. rasa kurang 'mood' untuk memasak 'sakan'..

PUDING KASTARD BERKUAH
(Sumber : Yatie di Sinar Kehidupanku )
Bahan2 Utk Puding
  • 1 cwn tepung kastard
  • 5 cwn air
  • 1/2 cwn susu cair
  • 1/2 cwn gula
Cara-Cara
  1. Satukan tepung kastard bersama gula, susu cair dan air. Gaul semuanya.
  2. Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa. Biasanya dlm anggaran 20 minit. Setelah agak pekat, matikan api dan tuang dlm bekas2 kecil atau loyang.
  3. Biarkan sejuk sebentar dan simpan dlm peti sejuk. Setelah beku barulah boleh di hidangkan.
Bahan Utk Kuah
  • 1 tin mix fruits ( Boleh ganti buah laici, peach dan nanas..)
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air biasa (air masak)
  • 1 cwn gula( terpulang pd masing2 ya..)
  • Ais secukupnya
Cara-Cara
  1. Masak gula bersama air(sekadar gula hancur je..). Setelah itu biarkan sejuk.
  2. Setelah air gula sejuk, bolehlah tuang mix fruit dan susu.
  3. Ambil puding tadi dan masukkan kedlm mangkuk...tuangkan kuah yg bercampur mix fruit.
  4. Sedap di makan ketika sejuk. Boleh juga di letak ketulan ais.
**Biasanya saya guna air masak biasa campur dngn susu cair dan gula saja. Lepas tu tuang mix fruit tadi.Gaul sebati dan letak sedikit ketulan ais. Barulah di hidangkan bersama puding kastard

Saturday, July 21, 2012

PAVLOVA n HAPPY BIRTHDAY ABANG!!

Asalamualaikum dan Salam Ramdhan buat semua... 
Pavlova yang tertangguh kejadiannya... membakarnya semalam sementara menunggu abang pulang ke Batu Pahat dari Shah Alam .. oleh kerana agak lewat abang sampai.. lepas solat marhgrib terus seisi keluarga bergegas ke SR  untuk makan2.. pavlova saya simpan dibekas kedap udara.. dah malam rasa tak larat pulak nk makan2.. hari ini kami berbuka puasa di kampung dengan mak n abah juga oteh berdessert  'pavlova'.. adik2 yang jauh 'diperantauan'  tu jgn cemburu  pulak yer.... hihihi

 19 Julai hari lahir abang yang ke 18.. semoga abang sentiasa dalam keberkatan, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki , dipermudahkan menerima pelajaran dan berjaya dalam pelajaran,berjaya dalam  kehidupan didunia n akhirat.. ameen..

 Resepi dari Dapur Tanpa Sempadan.. Terima kasih Cik Mat.. 

 PAVLOVA
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 putih telur (mat guna telur gred A)
1 cawan gula halus (mat cedok keluar 2 camca teh)
1 camca besar tepung jagung
1 camca teh cuka makan
1 camca teh esen vanilla
3/4 cawan non-dairy whipping cream, putar hingga kembang
Buah2an segar seperti stroberi, kiwi, peach, anggur, blueberry, raspberry dan mangga
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, buat satu bulatan berukuran 9 inci pada kertas minyak. Kemudian terbalikkan kertas tadi dan alas kan pada loyang pembakar (gunakan bayang bulatan tadi sebagai ukuran pavlova nanti). Ketepikan.
  2. Putar putih telur hingga berbuih, guna kelajuan tinggi, masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga habis dan terus putar hingga menjadi meringue yang kental dan berkilat. Ayak tepung jagung, kacau rata dengan spatula. 
  3. Masukkan esen vanilla dan cuka makan, gaul rata. Tuang atas kertas minyak tadi dan bentukkan seperti lingkaran pada kertas tadi. Bentukkan bulat dan tinggi sedikit, tak perlu kemas2 sangat.
  4. Turun suhu oven pada 130C dan bakar pavlova selama 1 jam 20 minit, mat guna api atas dan bawah. Bila pavlova nampak pucat dan sedikit perang, matikan api oven, renggangkan sedikit pintunya dan biar pavlova sejuk sendiri dalam oven.
  5. Bila sejuk, berhati2, alihkan pavlova tadi ke dalam pinggan sesuai. Putar non-dairy whipping cream hingga kembang dan kental (pastikan ia sejuk). Kemudian tuang dan ratakan atas pavlova tadi. Hias dengan buah2 segar seperti dalam gambar, hidangkan dan simpan dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...

Friday, July 20, 2012

RICH OREO CHOC BROWNIES


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... menu yang dibawa ke acara potluck dibilik guru semalam..  
Resepi dari dapur Alongroz ... sudah menjadi fav keluarga brownis oreo ni..tq Along sayang.. 

sejak akhir2 ni waktu agak terbatas utk mengemaskini dapur inspirasi ..begitu juga dapur realiti nya.. hari ni kene membeli sikit2 barang dapur utk persediaan bersahur nanti.. kepada semua warga muslim se dunia diucapkan selamat menyambut ramadhan almubarak.. smga amal ibadat kita akan mendapat keberkatan.. amin.

Panaskan oven 170C
240 gm cooking chocolate  cairkan  masukan  225 gm butter - (double boiler) (BahanA)


250 gm gula halus + 3 biji telur (A) + esen vanila (saya letak 4 biji sebab saiz telur kecil)..
kacau hingga sebati.. /until smooth.(  Bahan B)


60 gm tepung + 40 gm koko + sedikit garam + baking powder.. ayak (  bahan C)


11/2 pack oreo - patah 2 n gaulkan dengan 15gm tepung.

satukan bahan A dan B- kacau sehingga sebati, 
masukkan bahan C dan kacau rata, akhir sekali masukan biskut oreo.. 
masukkan dalam loyang 9'' 
dan bakar pada suhu 170C selama 45 minit. 
resepi penuh boleh rujuk di SINI atau di dapur ALONGROZ.


SALAM RAMADHAN 1433H

Assalamualaikum& Salam Sejahtera.. selamat menjalani ibadah puasa kepada semua pengunjung Inspirasiku. Semoga ibadah kita tahun ini mendapat keberkatan.. 

Buat Aimman yang pertama kali berpuasa berjauhan dari keluarga, semoga terus diberi kekuatan .. ibu doakan semga dipermudahkan semasa menjalani ibadah puasa dan mengikuti pelajaran serta berjaya cemerlang dalam ujian/peperiksaan..amin

Niat Puasa Ramadhan (harian)

نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
maksudnya: Sahaja aku berpuasa esok hari pada bulan Ramadhan kerana Allah Taala.
 
Niat Puasa Ramadhan (sebulan)
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
maksudnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Doa berbuka puasa

اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت
maksudnya: Ya Allah aku telah berpuasa untuk Engkau dan pada Kaulah aku mempercayainya dan aku membuka puasa dengan apa yang Engkau berikan.

Thursday, July 19, 2012

'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Gitew,:D

Asalamualaikum dan Salam Sejahtera... memeriahkan majlis GA Novelis @ peserta Masterchef Malaysia Shahriah Abdullah.. yang cantik rupawan , sangat rajin memasak dan mencipta resepi yang lazat2 lagi mengoda.. untuk sesiapa yang berminat bolehlah bertandang ke blog THE WRITER;S COOKING untuk berkenal2an dengannya, mencuba resepinya, membaca karya penulisan novelnya(kene beli la yer) ooopss dah ada hadiah novel la.. .. , menjawab soalan kuiznya dannnn yang pasti merebut hadiah2 lumayan yang disediakan.. akk pun mcm kak ummi sha.. tak sempat nak join.. hihihi.. akk pun hari2 buat soalan kuiz bertulis.. naik juling nak membaca jawapan .. kuiz akk ni tak de hadiah..tak larat nak sponser hadiah.. hahaha..  apapun selamat maju jaya yer sha..

Thursday, July 12, 2012

CUCUR@CEKODOK BILIS AIR PANAS

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. mengemaskini blog dengan menu biasa sahaja tapi dioleh dengan mengunakan idea kreatif cikgu norlida... cucur bilis yg membuatkan kita berkerumun meriah di bilik guru di pagi hari... penggal ke 2 yg sangat sibuk n hujung minggu yg berisi dgn pelbagai program menyebabkan masa agak terbatas mengadap laptop n bersiar2 di blog kwn2.. diharap kwn2 blogger tidak berkecil hati..

Jom mencuba Cucur ikan bilis yang tetap lembut walaupun dah sejuk!..

CUCUR @CEKODOK BILIS AIR PANAS
Bahan2
3 cawan tepung gandum*
segenggam ikan bilis (tumbuk kasar)*
1 biji bawang besar potong2 kecil*
1 biji lada merah(dihiris)*
daun sup/bawang (hiris)*
garam secukup rasa*
2 1/2 cwn air panas mendidih
minyak untuk menggoreng

Cara2
1. Satukan bahan bertanda* dan gaulkan kesemua bhn*
2. Bulatkan lubang ditengah adunan.
3. Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat. adunan akan menjadi berat n kental spt gambar di atas
4. Bentukkan adunan spt bebola mengikut selera.. kalau nak cepat buatlah besar2 yer
5. Panaskan minnyak.. dan gorenglah dengan api sederhana hingga kekuningan..



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin