Tuesday, September 18, 2012

KEK MARBLE

Salam Sejahtera... macam rajin pulak nak mengemaskini blog ni.. hari ini cuaca diluar sangat panas.. rasa dah bergelas2 meneguk air masak... tengah musim peperiksaan  percubaan ni rasa mengantuk bila mengawas dalam cuaca begini.. bbdk pun ramai yg dah terlepik atas meja..  mood nak menanda skrip pun tak de.. klau tak last minute mmg tak menjadi.. 

tengahari saya makan buah n kunyah biskut jer kerana jam 10 pagi tadi dah makan nasi di kantin. lepas makan sempat membungkus 3 potong ikan tenggiri masak kari.. belum bsentuh lagi.. jap lagi nak goreng ikan masin sepat jer.. potong2 timun lepaslah makan mlm hari ini (mkn ptg).. lepas makan nanti harap2 ada mood menanda kertas2 jawapan bbdk ni..

Kek  hujung minggu.. buat sambil masak2 utk sarapan pagi.. ada org yg mengidam sangat nak makan kek panas2.. so layan jer resepi lama2 mak kita.. saya guna marjerin coz nak rasa nostalgia mkn kek lama2 ni..

KEK MARBLE
Bahan2
250 gm margerin
250 gm gula castor
5 biji telur
240 gm tepung naik sendiri di ayak..( tpg gandum + 2sk baking power pun boleh...)
2 sb susu pekat
2 sb koko
pewarna ikut suka/plain pun tak pe
Cara
1. Pukul butter n gula hingga gebu, masukkan telur satu persatu, masukkan susu.
2. Masukkan tepung n gaul rata ( guna mixer jer)
3. Panaskan oven 180C selama 10 minit.
3. Bahagikan 2 adunan - 1 bhg letak koko n 1 bhg warna ikut suka
4. Alaskan loyang kek.  Sudukan 2 sb setiap bhg berselang seli.. buat hingga habis
5. Bakar selama 45 minit.




12 comments:

LinRosly said...

Assalamualaikum dZana :D
Perhhhh!!! cantiknya kek marble yang zana buat ni...

Suka sesangat....Insya Allah boleh cuba dgn menggunakan resepi Zana pulak..

Mas said...

Assalamualaikum kak dzana...
cantiknya kek marble caler biru...
jom tuko ngan kek mas..he3

Liza said...

salam zana, mmg sedap kalau mkn kek marble ni panas2....perghhhh

Chik Mimi said...

kak na tersangatlah cantiknya mrble cake akak tu

ijayuji said...

Salam kak!!! Klu dekat kita leh tolong tandakan kertas sbb kita suke keja tanda menanda :D yg pastiiii kek belang skak cantekk!!! I likeeeeee blueeeeeee :D

zila norazila said...

salam syg kak dzana,
wahh mmg cantik color biru tue..color fav zila nie:)dah lama x mkn kek marble kak:)

HomeKreation said...

Aslmkm dik Zana cayang. Lama nya Along tak skodeng kat sini, byk entri dah terlepas. Cantik nya nampak tekstur & belang2 biru. Gambo pun terang, beli kamera baru ke. Uik agar2 milo/oreo pun dah buat ya... heh cantek jadi nya, meh nak tanda markah penuh tau!

Nur-nba said...

Cantik warna dan tekstur kek marble akak ni.. Gambar pun cantik.. Nak tanya soalan yg sama dengan Kak Alongroz.. Kamera baru ae kak.. :)

Rohah said...

salam kak, sy teruja dgn kombinasi kaler kek ni..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Zana..

Cantik pulak tgk belang biru tu kak...

kaklong69 said...

biruuuu....nape tak hijooo....he..he..rajin betul cikgu yg sweet ni...cun lah kek marble mu...suka..suka sgt..

kaklong69 said...

biruuuu....nape tak hijooo....he..he..rajin betul cikgu yg sweet ni...cun lah kek marble mu...suka..suka sgt..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin