Monday, September 10, 2012

FRAMBOZEN KENARI


Asalamualaikum dan salam sejahtera.. updated biskut raya.. teringin nak buat  n nak makan jugak.. .. buat semasa di penghujung ramadhan hari tu.. dalam penat2 besekolah tu.. sempat mengendap ke kedai bakery (red star) membeli loyang yang siap 'cutter'.. huuuuu... susahnya nak memasang cutter tu...  terima kasih Kak zu Semanis Gula n Azlita Masam Manis atas resepi n tips yang diberi.
  
FRAMBOZEN KENARI
Bahan-bahan
A
250 gm tepung gandum/redrose
110 gm gula icing
110 gm serbuk badam/ground almond
195 gm butter
1 biji telur kuning
80 gm susu tepung

B
TOPPING
TENGAH...jem blackcurrant secukupnye
TABURAN....almond flakes  

C
ROYAL ICING
60  gm putih telo
80  gm gula castor
2 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.

CARA-CARA
1. Putar butter dan gula icing, masukkan kuning telur, masukkan tepung, susu tepung dan serbuk badam. Jadikan doh ( jike adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
3. Letak adunan dan tekan padat.Cucuk dengan garpu dan tekan adunan dengan CUTTER , bakar lah biskut hingge masak lebih kurang 30 minit pade suhu 170 c.
4. Bile dah masak angkat CUTTER dan sapu jem serta royal icing dan pasang semula CUTTER tersebut. Barulah di susun badam flakes YNG TELAH DIPANGGANG
5. Bakar lagi selame 20 minit.  ( tambah lagi mase membakar 1 jam pade suhu 100 C untuk mengeraskan royal icing )
6. Terus membuke CUTTER dan biarkan biskut sejuk dahulu baru lah di angkat.



8 comments:

ijayuji said...

Salam kak zana! Selamat Hari Raya maaf zahir batin salah silap :D Raya belum abis lagi kan? hihihi... kita ambik sepotong ya :D

Nur-nba said...

Sempat tu... sedapnya.. Teringin nak cuba.

Marsita yahya said...

sedapnya...belum pernah buat lagi Frambozen ni...nanti boleh cuba..

Ezadlieza said...

selamat hari raya buat akak sekeluarga yer....akak sedapnya biskut tu... hari tu lieza pun nak buat tp cam tak yakin jer nak buat tang putih tu...hukhukhuk... siap dah beli loyang cutter.. tgk akak kata susah yer guna loyang cutter tu...adehhhh..

rahel said...

Salam Kak Zana...
amboi..rajinnyer wat frambosen kenari...kite belum wat lg...mesti manis2 rasa dia kan kak.

Chik Mimi said...

kak na ghajennya nampak sedapppp

LinRosly said...

Assalamualaikum Zana :D

Sedap! nampaknya kek ni...rajin Zana...tabik springlah Kak Lin...

mokwo® said...

salam zana..mokwo ni pun tak terbuat2 kes tak dak jumpa itu cutter...kalau zana nak tau cara2 pasang blade cutter tuh boleh pergi blog kak wan, citarasawan

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin