Tuesday, May 1, 2012

FLUFFY BUTTERSCOTCH PANCAKE

Asalamuaalaikum & Salam sejahtera... tiba musim pancake pulak kt rumah ni.. rasanya dah 3 -4 kali berturut2 buat pancake.. drp yang simple2 resepi hinggalah resepi kak nor ni.. rasanya inilah resepi yg paling sedap.. (tekak saya yer!!!).. rasanya ramai  kawan2 dah lama mencuba resepi kak nor ni.. saya yg biasanya suke berangan, suke  tunggu n lihat jer kwn apa yg kawan2 buat.. memang selalu tercicir or terkeluar musim.. tq ustazah azie yg memberi inspirasi dan kak nor yg sudi berkongsi resepi..
** saya cuba makan dengan susu pekat.. memang sedap wooo... tq again knor... ooops satu lagi saya tak de esen butterscoth so ganti esenvanila jer''...tak sempat nk ke kedai..

FLUFFY BUTTERSCOTCH PANCAKE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
olahan dari resipi FLUFFY PANCAKE

Bahan:
1 1/2 cawan susu
4 sudu besar cuka/jus lemon
2 cawan tepung serbaguna/gandum biasa
3 - 4 sudu besar gula castor
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
1/2 sudu teh garam
2 biji telur A
2 sudu besar butterscotch essence ... tak de mende ni.. ganti esenvanila..
4 sudu besar butter ~ dicairkan

Cara:
Masukkan cuka/jus lemon kedalam susu. Kacau sedikit dan biarkan lebih kurang 5 minit (kaedah ni menghasilkan buttermilk)
Dalam satu mangkuk yg besar, ayakkan tepung, baking powder, soda bikarbonate dan garam.
Masukkan gula dan kacau hingga rata.
Pukul sedikit telur dgn garfu, masukkan butter dan butterscotch. Kacau.
Masukkan pula bancuhan susu tadi dan kacau hingga sebati.
Tuangkan bancuhan cecair kedalam mangkuk berisi bahan2 kering tadi.
Kacau hingga adunan sebati.
Panaskan nonstick frying pan dgn api yg sederhana panas dan tuangkan sesenduk adunan, biarkan dlm keadaan membulat dan masak hingga keluar buih2 pada permukaannya dan balikkan.
Masak hingga pancake masak dan angkat.
Hidangkan pancake dgn jem/butter/sos coklat/madu/golden syrup atau apa2 yg disukai. (K.Nor suka makan dgn susu pekat hehe)




15 comments:

ijayuji said...

Salam kak zana! bagus ler sume org dlm rumah makan pancake senang kerja, ank2 kita pulak leceh, itu tak nak ini tak nak, tp peberet dia org roti canai hihihi.. kita pulak yg malas nak buat :D

tun_telani said...

salam kak zana... jadi fluffy vanilla pancake dah tu.. hehe.. tun suka makan pancake, tp hasben tu kalau wat pancake utk bekfes, mula laa makan mcm nk tak nak je.. kalau hari2 wat cekodok xpe pulak. sabo je la..

Nuwairani Ismail said...

cantiknya pancake kak zana..kite kalo buat ni mesti saiz tak sekata. jenuh la pilih yang elok nak masukkan dalam blog. dah lama tak buat pancake ni.

ummiaisyah said...

salam k zana..amboi bekpes ala2 omputih di hr cuti ni yea...sy tringin gak nk buat..tp koli non stik tu udh x brp non stik...nk tggu tepal adiah hr guru...kot ada...hahaha

ummiaisyah said...

hehehe..kak zana..sm le kiter..hr guru mmg syok sendiri..udah le tu taun lepeh xde jamuan..mkn le sendiri2..sian..taun ni depa kata nk buat ala kenduri..cikgu2 gak kena masak..peh tu depa nk suruh derma darah plak...udah le kena msk kena derma drh lagi...aper celop?
budk2 sy dh pesan jgn bg adiah bukan2 cth kain ela (x kena taste),mug (dh byk)..bg adiah marker pen..byk2 pon takpe

Watierman said...

Assalam Dik dZana sorry entry dah keluar petang tadi ni baru nak dtg kasi tahu Akak selongkar dapur Adik tadi....hehehe siap kemas & mop dah..jgn marah ya!!!lepas n3 keluar Akak pulak keluar ronda2 dgn Hubby...
ni baru berkesempatan nak dtg tinggalkan jejak!...Akak pun jarang buat menu omputih yang ini..sebab Hubby tu asyik nak makan yg pedas2 aje!By the way...Happy Labor Day...& TQ ya!Mohon halal segala perkongsian ilmu ya dik!

Rahel said...

Sioknye kalau petang2 ada pancake...tambah hot chocolate...perghh...mantap..

~~zana@pb~~ said...

Akak datang pagi ni, konpem dah takde kan? Tak sempat nak bw semalam, cekik darah tenet slow.

Rohah said...

banyak tingkat tu pancakenye..meh sekeping lah..

Tina Othman said...

suka sangat pancake ni, dulu pun penah buat jugak 2 3 kali, tapi original, tak letak butterscoth pun

zila 4ever said...

salam kak zana
wahhhh ada pancake yer..mesti dh abis nie..kita dtg lambat sgt..he hehee keep resepi kak nnt2 nk buat jgk;)

Nieza said...

sedapnya pankek ni kak...saya pun suka mkn pankek..pernah cuba resepi fluffy choc pancake kat dapur kak Nor SG juga.yg ni belum cuba lagi.

ogyep yummy mellow said...

Anak2 memang suka pancake... yang tak larat tu, masak je.. letak atas piring, habis... letak, habis.... lama2 x nampak bayang langsung... mama aje penat berdiang tepi dapur..

CT Delima said...

As'salam Zana

kalau kat rumag ct pancake ni seminggu sekali mesti nak buat tuk sarapan anak2. selalunya kalau nak buat pancake ni ct kenalah bangun awal dari biasa, sebab labat sikit nak siap kan :D

Mamasya said...

Salam k.Zana.bersusun pancake tu.kalau pancake mmg anak2 sy suka..diorg mkn dg coklat.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin