Friday, April 20, 2012

SERABUT!! bukan nama menu ini..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera....melayan  minggu ke 3 April yang sangat serabut... macam2 kisah suka-duka berlaku.. entahlah.. smga semuanya dipermudahkan..  amin.
Dlm masa yg agak terbatas.. hasrat  nak BW n berbalas kunjungan tak berkesempatan.. 
 dalam serabut -serabai kepala ni mencuri masa  mencari rspi yang mudah dan cepat dapat di makan.. huuuu...  disini akk minta ampun n maaf pada Ijan @Blogresepi kerana mengubah rupa bentuk bake cranberries pancake nya menjadi begini... wakakakaka.. sepatutnya akk jenguk dulu rupa sebenar pancake ni..  Ini gara2 tergoda sgt dengan ayat2 sue di Rencah Kehidupan.. terima kasih Ijan n Sue kerana berkongsi resepi yang sedap ini..    resepi yang tidak mengecewakan... see .. aimman boleh makan  4 biji pancake saiz muffin dengan lajunya... saya masukkan prune dalam adunan ni..
makan panas2 dengan butter  n jem rasbery mmg best.. saya kongsi kan resepi asal dibawah                        
         
 

 BAKED CRANBERRIES PANCAKE
Resipi Asal : Ijan @ Blogresipi .. SILA ke blog Ijan utk melihat wajah sebenar!!
Terjemahan/olahan :
Sue@Nenie

BAHAN-BAHAN
  • 500 ml susu segar
  • 2 biji telur (saiz A)
  • 1 cwn tepung serbaguna ~Sue guna selfraising flour
  • ¼ cwn mentega cair/olive oil ~Sue guna minyak jagung
  • 2 s.teh gula
  • secubit garam
  • ½ s.teh esen vanilla
Untuk Topping
  • gula icing
  • Dried Cranberry/rasberry

PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan oven pada suhu 200~225C..Gris pan/acuan dengan mentega dan panaskan sekali di dalam oven...Sementara itu.........
  2. Di dalam mangkuk pengadun, masukkan kesemua bahan (kecuali topping) dan adun dengan pantas lebih kurang 1 min menggunakan senduk kayu/egg whisk sehingga kesemuanya bergaul mesra (Sue guna blender)
  3. Tuang adunan ke dalam pan/acuan.Pastikan ia tidak terlalu nipis.Taburkan sedikit dried cranberry/rasberry di atasnya.
  4. Bakar lebih kurang 20~30 min/sehingga keperang-perangan.
  5. Apabila masak, keluarkan dari acuan dan taburkan gula icing ke atasnya...Sedap dinikmati bersama madu/jem kegemaran...

16 comments:

ady said...

as-salam
waahh bestnya pancake..mmg sedap mkn dgn butter atau sos cranberry

Watierman said...

Assalam Dik Zana...Wah Aiman tak ingat nak tinggalkan sikit untuk Acik ke...??? Moga apa yang menyerabutkan Dik zana akan terurai dan bertambah elok keadaannya...Insyaalah Tabah ya Dik!

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

mak aih.... meleleeeleleleh air liur
!!

ummiaisyah said...

salam kak Zana...sy ni mmg serabut sepanjang tahun...keroje x abih2..ni kena kerah buat profil pelajar..budak klas sy 44 org..nk key in markah demer PAT dan PPT..x ke naya?...nk hilangkn stress tu yg masak-makan mcm2 tu..hehehe
smg akak kurang serabut bila dh mkn koi tu..

KakAsma said...

betul laa zana,masa ijan tayang dulu terliurkan cranberry segar dia..
kat sini mesti mahal giler kan,,
sue buat guna bluebeery..
nak try gak nanti..cuma guna jem biasa ajer kan..hihihii

akak doakan semuga cepat2 ilang serabutnyer..kesian dengar..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak zana..

Miss u kak. sibuk yer.. Dalam sibuk2 sempat gak buat menu ni.. sedapnye.. Dgn inti tu, bukan anak akak jer yg boleh makan sampai 4 ketul.. Naz pun boleh..hehehe

Jangan serabut2 lagi yer kak.. Harap segalanya kembali normal dan ceria buat akak.

ijayuji said...

Salam cikguuu!!! waaaaaaaaah! biruu mata kita kak tgk ada nama cranberi beri ituuuu ehehe.. nmpk sedap pulak,nk makan tp malas nak buat huhu..

Mamasya said...

Salam k.Zana.moga kekusutan dpt dirungkai dan dipermudahkan urusan.
ada pancake versi bakar....menarik..

blogresipi.com said...

Salam Kak Zana,

Saya suka lah idea letak dalam bekas muffin ni. Macam lebih comel2 gitu. hehe... nanti saya nak buat dengan mikael. dia seronok lah kalau buat kek dengan dia. hehe... :)

Akak, saya doakan semua berjalan lancar buat akak. Semoga dipermudahkan semuanya... Amin. Take care ye kak!

Nieza said...

Assalam kak zana, sorry kak saya pun bz jer lately ni. kenapa serabut kak? ada masalah ke? sabar yer semoga segala urusan akan akak dipermudahkan.doa bykx2 yer.InsyaAllah.

sedapnya pankek ni ada buah-buahan tu..bagus juga letak dlm bekal comel gitu senang nk mkn kan.

anymz said...

terkecur pulak akak tgk menu ni..mesti cair di mulut ni kan?

Nur-nba said...

Salam. Hi kak.. Busy2 akak pun sempat juga masak menu best2.. Mengancam je pancake ni... Nak seketul!

Rohah said...

salam kak, moga terungkai sudah yg serabut tu ye..
yg penting time makan tak berserabut..ehehe.

Ayu said...

Assalam cikgu..
sibuk2 pun masih sempat buat makan2 untuk family..nampak sedap gitu hari tu nampak juga kat rumah sue...
apa2 pun semuga semua dipermudahkan insyaallah ya cikgu take care.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Zana...Pertama semoga hari-hari yang berlalu berjalan dengan baik-baik belaka..

Wahhhh...dah sampai sini pun baked pancake ni..he he he ..versi saya dulu tu, versi nak cepat+kurang kerajinan...Apa-apa pun bentuknya, yang penting sedappp kan, tapi klu nipis siket macam ijan tu mesti ladi sedap dan cantikkan ngan ilusi buah-buah tu timbul.... ^_______^

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam... tak nak komen banyak2 cuma dah bersiap sedia mengangga tak sudah dah ni... hehhee

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin