Resepi CP dari dapur Hana.. Dik Ina kata rspi dr K as n K jun.. TQ semua..
Bahan-bahan
- 2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek
- 1 biji telur- hana tmbh 1/2 biji lg
- 2/3 cawan gula
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan - hana tmbh 1/4cwn
- pewarna kuning atau hijau
- 1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan- as n hana guna butter
- garam n esen - nih hana tmbh
Cara-cara
- Kacau telur dan gula. masukkan tepung, santan dan pewarna. kacau rata dan tapis.(hana tk tapis, tp blend jer semua termasuk kentang)
- Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
- Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sekejap dan tuang adunan. tabur bijan jika suka.Bakar suhu 180 selama 50-60min utk dapatkan kerak yang best!
- Sejukkan dahulu baru potong.
- Jika masak dalam acuan kecil2, bakar dalam oven selama 20-30min.
No comments:
Post a Comment