Sunday, November 15, 2009

Cheese Cake

Mengecheese lagik... mencuba resepi Biduri di MYR .. simple n sedapp.. cuma tambah base biskut marie biasa n butter.. n mggunakan strawbery yogurt.. plus 3 sb bluebery jem dlm adunan.... minta izin C n P rspi untuk dikongsi dengan rakan2 blogger yg lain.. TQ Biduri n MYR..

Bahan-bahan ( 18 cm )
250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula


Cara-cara
Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit.
Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap

4 comments:

~H @ N i ~ said...

emm menarik & nampak mudah, kak nak tanye yg base die tu mcm mn nak buat?
biskut marrie tu kita hancurkan ke? just msk kn or ade tambah pape bahan lain?

Salam pkenalan..b4 nie sy jd silent reader blog akak jek, suke cube2 resepi.. kali ni terasa nk drop off coment lak.. nice sharing =)

dZana said...

slm hani.. slm kenal jugak.. nnti akk add hani yer.. base tu.. akk hancurkan biskut marie ..jumlah main agak2 jer.. rasa lebih dari 15 kpg.. pas tuh cairkan butter n gaul agak2 basah smapi boleh tekan dlm base loyg.. tak da cmpur bhn lain.. klau tak cukup butter tambh lagi.. adjust smpi rasa ok..

blogresipi said...

Wah..rajin cungguh mengekek ye akak.. cheese cake dia selalu santek2.. geram tengok!

~CiK NadiRa~ said...

kalau buh dlm loyang..cmne nak keluarkan dr loyang ya??terbalikkan??biskut tu x pecah ke?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin