Saturday, August 30, 2008

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak

Salam Ramadhan buat semua sahabat-sahabat yang sudi singgah di sini....Moga ibadah kita di bulan yang mulia ini akan diterima oleh Allah s.w.t dan sentiasa mendapat keberkatan.
Ikhlas daripada dZana sekeluarga.

Bread Rolls Raisin

Bread Rolls Raisin

Projek 2 hri lepas..tak smpt nak upload.. lps skodeng resepi roti kat umh k.ummi.. trus mencuba bakat mbuat roti lak..bila adunan roti tu naik..smgat pun naik mcm roti tu gak..kul 10 pm bru siap..apa lgi anak2 ku trus buat air milo n mkn dgn roti panas .. bertmbh tembam le anak daraku itu.. soknya dpt le bawa bekal ke sekolah..inilah resepi yg di C&P dr umh k ummi tu (sumber:Jun) .. cuma tak letak filling n masukkan raisin semasa menguli adunan roti tu..Terima kasih k Ummi n Jun kerana dpt kongsi rspi ini

Bahan:-
500 gm tepung roti
100 gm tepung serbaguna/tepung gandum
11 gm yis segera
125 gm gula halus
15 gm susu tepung
1 sudu besar bread softner
3 biji kuning telor
250 ml susu segar suam
1/2 sudu teh garam
75 gm margerine

Cara Membuat:-
1. Satukan semua tepung, yis, gula, garam dan kuning telor. Adunkan biar sebati dan tuangkan susu segar sedikit demi sedikit dan terus uli hingga dapat doh yang lembut dan melekit sedikit.
2. Masukkan butter dan uli lagi hingga lembut dan licin. (*tambah air jika perlu).
3. Bulatkan doh dan letak dalam bekas yang telah ditabur dengan sedikit tepung. Tutup dengan clip plastic. Biarkan doh naik 2x ganda.
4. Kemudian tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Buat bulat2 kecil. Leperkan dan letak filling kegemaran, atur dalam loyang yang telah digris dengan butter dan tabur tepung. Buat sampai habis dan tutup dengan cling plastik.
5. Biarkan naik lebihkurang 20 minit. Bakar pada suhu 180C selama 25 - 30 minit. Setelah roti masak, keluarkan dan terus sapu permukaan roti dengan butter supaya roti menjadi lembut dan berkilat

Chips Kentang Pedas

Chips Kentang Pedas


Saja nak abiskan stok kentang yg dah tumbuh tu.. rasa nak buat potato wedges(mcm dik ina punya)..chek dlm asbox ada lak lada kisar.. trus tukar menu jdi chip lak..chips ni boleh mkn dgn nasi or mkn saja2 espc. depan tv..resepinya main campak2 je.. n guna apa yg ada kat dpur tu..

Bahan- bahannya.

5 biji kentang
3 sb lada kisar
4 biji bwg kecil
3-4 biji bwg putih
sdikit ikan bilis
2 sb sos tomato ( males nak buat air asam jawa)
1 sb gula
sedikit garam
Sedikit Minyak utk menumis
2 genggam kacang tanah digoreng
2 genggam ikan bilis digoreng

Cara-cara

  1. Kupas kentang, hiris nipis dan goreng hingga kekuningan
  2. Kisar bwg kecil,bwg putih n ikan bilis.
  3. Tumis bahan kisar dan lada kisar hingga naik bau
  4. Masukan sos tomato, gula dan garam kacau sebati.
  5. Kemudian masukan chips kentang, ikan bilis goreng dan kacang..dah siap..

Friday, August 29, 2008

Acara "membantai..."


Acara makan-makan...


Acara makan2.. ada yg kata 'memantai', org putih kata potluck..bila dah nak pose or nak cuti pjg slalu kita buat acara ni..masa ni le nak tunjuk bakat mmsak n bakat mengoder..smpt gak buat kuih bakar pandan n puding susu koktel..seronok sgt coz mcm2 kuih ada..food yg tak abis tu..apalagi buat 'bontrot'/'berkat' le..

Thursday, August 28, 2008

Cheese Cake..



Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Selalu buat resepi ni.. sedap sangat, lembut n gebu..tak cukup lgi..lps ni tak yah beli..buat sendiri..tanpa ada keraguan.. TQ Alma di MYR for this recp..resepinya boleh klik di sini .



Slice Cheese Cake.

Ni pun dah lama buat.. saja je post kat sini..mudah gak buat kek ni..kos nya pun ciput je coz guna slice cheese. TQ onigiri di MYR kongsi resepi ni..klik sini untuk dptkan recp. ya..

Wednesday, August 27, 2008

Blueberry Cheese Tart

Pastry sebelum 'kebakaran'..




Pastry manis lum boh filling.. ni pun dah kene 'ambush' dgn my hb, aimman n syamira

Kisah benar....Blueberry Cheese Tart

Ini kes terliur tgok cheese tart dik ina kita tu.. penat mmg le tak leh ceta..sendiri tanggung ye..dah sekolah ni..kerja mmg non stop..siap satu kerja dtg kerja lain lak..nak buat or tak nak buat je..Ini le rupa tartnya.. tak le cun sgat coz nak cepat siap.. resepi Bluebery cheese tart ini dpt dari resepi.net (sumber ; Alex Goh)..mmg slalu guna resepi ni bila buat tart..pastrynya mmg sedap..kkdg tak sempt nak mengintikannya dah kena serang hendap..selain filling blueberry cheese, kkdg kita filling dgn custard n buah2an.. pon sodappp..

Pastry Manis
Bahan2nya:
200 gm mentega
100 gm gula aising
1/4 st esen vanila
1 biji telur
420 gm tepung
1 sb susu tepung(selalunya tak letak pun..)

Cara-cara membuat pastry
1. Putar mentega & gula hingga gebu
2. Masukkan telur & esen putar hingga gebu
3. Masukkan tepung & susu dan gaul sebati
4. Tekan pastri dlm acuan . Tusukkan garfu dikulit pastri dan bakar pada suhu 180C selama 15 minit @ kekuningan.

Bahan untuk Bluberry Filling

250 gm cream cheese
50 gm gula
25 gm mentega
1 biji telur
25 gm whipping cream
20 gm tepung

Cara-cara
1. Pukul cream cheese, gula n mentega hingga licin dan gebu
2. Masukkan telur, pukul sebati, kemudian masukkan whipping cream pukul n tepung sebatikan hingga sempurna.
3. Tuangkan filling dlm kulit pastri yg telah dibakar tadi.
4. Letakkan sedikit jem blueberry atas filling n bentukkan corak olakan.
5. Bakar pada suhu 180 C selama 10 minit..

Homework...

Tag dari Dik ina..

SQUEEZE THE TOOTHPASTE

Simply, It's about where you squeeze the toothpaste.
Rules - Just answer the questions below and post in on your blogs.
And of course, you have to tag at least one person, the more the merrier..

Question 1 :

Which Squeezer are you?
please select one of the following and let's see how the statistic is :
A - Top-squeezer (squeeze from the top part)
B - Middle-squeezer (squeeze from the middle)
C - Bottom-Squeezer (squeeze from the bottom)
D - Random squeezer (squeeze anywhere you can get your fingers on)

My answer: rasa-rasanya mcm D..

Question 2 :
Explain your answer in Question 1 or whatever you want to say about it

Tak tau le..kat toothpaste tak britau kena squeeze kat mane..so kat mane2 pun boleh..

Question 3 :
who you want to tag...

Nak bagi sesapa yg sudi dtg kat sini.. ambik tag ni ya..

Monday, August 25, 2008

Back to school....

Pagi sebelum gi sekolah...


Malam sebelum gi sekolah...


Malam sebelum gi sekolah...'SMS' dpd anak ayah yg kuat m...... le...

Dah start sek..mmg buzy beee..

Sunday, August 24, 2008

Nasi Lemak Pandan n Kek Coklat Kukus

Nasi Lemak Pandan.


Breakfast kat rmh KK pgi tadi.. subuh2 dah merayau kat blkg umh mak ambik daun pandan.. dah lama berangan nak mkn nasi lemak pandan..kat umh sdiri pkok pdn dlm pasu tu budget2 tuk buat kuih bkr pandan.. resepi nasi lemak pandan ni kita main tibai je apa yg ada..sama je ngan nasi lemak biasa cuma blender daun pandan n airnya cmpur santan..buh sikit pwane hijau.. yg penting sambal tumis mak yg mengancam tu..






Kek Coklat Kukus Lembab



Tukang Umah (Acu) lak main masak2..Kek Coklat Kukus Lembab resepi Hana di MYR.. ..kita remote je.. sedap n moist..smpi tak dan nak cover coklat kat atas nyer..dah licinn..Terima Ksih dik Ina..kongsi resepi ni.. blik umh bp nak buat lgikkk..(tuan resepi ajo kan camna nak link resepi ye..).. buah cempedak tolong jolokan.. dik ina tolong tunjukkn..hahaha..

Award 2..



Award dari Dik Ina gak.. dah pdai ambik ,pantang pelawa ..Terima Kasih byk.. Break kejap tdi.. ni nak smbung sikit jerr..akak lum ada apa2 lgi nak bgi ni.. TQ TQ TQ so muchh..

Award Sulongku...



Taraaaa.. pandai gak akhir nya.. naik give up gak mcuba..sabo..sabo.. sure tkg rumah tkedu tgok..ada tok guru bru ajo.. Ini award sulong dari dik ina ku di Jepon ..Terima Kasehhh seng akeh2 dik ina coz ingt kat akak yg bru cintan IT ni.. nnti blik msia akak blanja mkn ya..semoga ikatan pershbtan n persaudaraan terjalin erat.. ya.. Me' Kasihhhh..

Saturday, August 23, 2008

Breakfast Sempoi je..


Sory le anak2 ibu.. hri ni roti canai segera je.. roti pun ada.. sian syamira.. mkn je apa yg ada ye.. esok kita gi carefour bli blja dapur.Stok kat dpur tu dah abis tinggal sardin banjir je.. jgn2 dah expired kot..ptg ni kita gi mkn2 lgi ye ..nak masak lunch pun males ni.. lepas ni nak mjhit lak.. uat lesson plan huuhuu (periuk nasi ni U) ..iron bju..house keeping lgi..buzy..buzy.. tpi stil smpt jln2 umh hana (wajib), iza n rmai lgi..


Siapkan bju raya anak ku.. syamira

Friday, August 22, 2008

Lunch... Nasi Ambang


Nasi Ambang..

Makan tengahari .. dah lama tak mkn nasi ambang ni..mmg sedappp.. ada lak ikan kembung masin dlm nasi ni.. kebetulan dah ngendap lauk hana pgi tdi.. mmg jempoolll abis.. bila time dkat2 nak gji ni mmg mcm ni.. rasa "M" je nak ke dpur..beli 4 bgks dan trus leh mkn..klau nak mkn free kena tunggu org jemput mkn kenduri.. le ni pulak semua dah buffet..jrg dpt mkn dlm dulang.. orang jauh di sana tu... hrap tak lupa nasi ambangg ni ya...

Brownies


Brownies ni kegemaran anak2 ku.. selalu beli kat kedai kak ros pagar hijau.. 50sen/kpg..pernah tanya kat dia resepi mcmna nak uat..mmber uat tak lyn je.. berkat kesabaran dpt gak resepi ini..di MYR pun byk n jln2 umh k ummi ada lak mcm2 resepi brownies ..apa lgi menerai le.. senang je buat rupanya..lepas ni tak yah beli lgi.. resepi kat bwh ni tak ingat ambik kat umh mana tpi ada tulis source : Cook with Jamie.. bhn2nya dah dimelayukan..cara2nya pun dah d renovate sikit..tpi tetap menjadi

Bahan2nya:
250 gm butter
100 gm coklat masakan

350 gm gula castor
4 biji telor80 gm serbuk koko } ayak
65 gm tpg gandum + baking powder } ayak
1 tsp baking powder
150 gm badam cincang- panggang 10 minit

Cara-cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 180C.
2. Cairkan butter dan coklat masakan pada api perlahan. Tutup api dan masukkan gula
dan kacau hingga agak sejuk.
3. Masukkan telor dan pukul hingga sebati. Masukkan campuran tepung + baking powder n
sebuk koko dan kacau hingga sebati. Masukkan almond.
4. Tuangkan ke dalam loyang empat segi 20cm yang telah digris dan dialas dengan kertas
minyak. Bakar 25 minit. Sejukkan dan potong empat segi.

Puding Susu Koktel

PUDING SUSU KOKTEL

Ini hasil jln2 umh k ummi.. dpt inspr.. guna buah peach je..coz tu stok yg ada.. sedapp n myegarkan..syamira dah warning sblm blik kg.. jgn habiskan.. tuan punya resepi junjs di MYR TQ kongsi resepi ni..klik sini utk dpt resepi puding sudu koktel ini.

Album Ismail's Family @ KK's Family...

Ismail's Family
Abah, Mak, Anak anak abah, Menantu-menantu abah n cucu-cucu abah..
masa raya 07 di kg pt..... rumah abah@ rumah KK..





Anak-anak abah n mak.. angah, uda, oteh, along, andak n acu..

Cucu-cucu kesayangan tok daddy n tok mummy..
Aimman, Syamira n my cute niece.. Balkis n Ainna


Cucu kesayangan Tok Daddy n Tok Mummy..
My daughter..Syamira


Cucu Sulong kesayangan Tok daddy n Tok Mummy..
my son .. Aimman


Cucu kesayangan Tok daddy n Tok Mummy..
my nephew Syafiq..



Roti Boy/Mexican Bun



Wajah roti sebelum dibakar


Tgh kemaruk mcuba resepi.. projek ptg semlm, kali pertama cuba n menjadi.. ala2 papa roti..kita buat stgh adunan je dpt 6 bji ..kebetulan anak2 blik kg ikut makndaknya.. dpt tgok pic je le anak2 ibu tu.. meleleh air mata n air liur tak dpt rasa.. apa pun dont worry ..ptg ni nak buat lgi..terima kasih DianA di MYR..nak resepinya silalah klik di sini ya..

Agar agar roti..Hana di MYR


Ini agar2 roti resepi hana.. versi dlm loyang..males nak panjat kabinet cari acuan.. sempat jamahkan pd kawan2 n masing2 sibuk le minta resepi.. mintak je resepi hasilnya lum nmpk lgi.. La ni hana dah jadi mmber cyber.. sebab hana gak kita sibuk blajo buat blog ni..nasib baik acu (adik bongsuku) ada, acu yg kerja keras menukang..kita remote control je..hari2 mesti skodeng hana masak apa..kita C&P je resepi Agar2 roti hana kat bawah ni..
Bahan-bahan ( 12 biji acuan pudding )
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat1 tin susu cair (170ml)
8gram serbuk agar
21/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air

Cara-cara
Didihkan air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.Blend roti,telur,susu pekat n susu cair. Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai agak2 pekat.Tuang dalam acuan. Bleh la letak pewarna apa2 kat atas tuh dan lorek2kan dgn lidi.Masukkan peti ais.

Main Air di Wet World BP je..


Bestnya dapat main air.. ibu tak dpt join.. kena jaga bbudak camping le pulak..

Kuih Bakar Pandan


Kuih favorite keluarga.. n kawan2 kat sek.. empunya resepi asalnya kak Hafzah dah pun pindah ke KL..masa dia ada selalu kita buat mkn2 di..(rahsia)..terima kasih kak Hafzah kerana selalu kongsi resepi n mcm2 lgi..

Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan1 cawan susu cair (sejat)
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau

Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara

Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
Blender hingga sebati
Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
Taburkan bijan (jika suka)
Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin