Thursday, June 6, 2013

CINNAMON BREAD

 Assalamualaikum /Salam Israk Mikraj /Selamat Sejahtera... 
 Bagi yg berpuasa hari ini, diucapkan selamat berpuasa, tuan tanah berpuasa jugak hari ini, smga terus diberikan kekuatan.. aminn.
Menu memanaskan BM semalam, sambil semak2 tepung n bahan2 roti/kek  dalam petiais, mana yg dah hampir tarikh luput tu kenalah bertindak segera.. kalau tidak ke tong sampahlah tempatnya..  4 hari lagi dah nak bertugas semula secara formal ke sekolah... tentu semakin sibuk di penggal ke 2 nanti..

  
 CINNAMON BREAD
Sumber : Sinaran Menu
Bahan-bahan untuk roti
1 cawan susu suam 
2 biji telur
1/3 cawan(75 grm) margarine(Puan Ro guna butter)
1/2 cawan gula halus
4 1/2 cawan tepung roti (High protein flour)
2 1/2 sudu kecil yeast
1 sudu kecil garam 

Bahan tabur
1 cawan gula perang 
2 1/2 sudu kecil cinnamon
1/3 (75 grm) butter lembut

bahan untuk cream cheese  (saya tak buat cream cheese)
 85 ke 100 grm (3 ounce cream cheese)
1/4 cawan butter
1 ke 1/2 cawan gula icing
1/2 sudu vanilla
secubit garam

Cara memasak
1- campukan susu suam bersama yis dan biarkan selama 10 minit
2-Dalam mangkuk besar,campurkan semua bahan roti dan masukkan campuran yis.Uli doh selama 10-15 minit. Tutupkan mangkuk doh dan rehatkan doh selama lebih kurang 45 minit.
3- Keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk sedikit sebelum dicanai.tabur gandum atas tempat mencanai dan canaikan doh pada ukuran 21 x 16 inci.
4- Dalam mangkuk kecil campurkan gula perang dan cinnamon 
5-Sapukan butter lembut diatas doh yang telah dicanai tadi sehingga habis.Taburkan pula campuran gula dan cinnamon keatas doh sama rata.
6- Gulung doh kemas-kemas dan potong doh menjadi 12 potongan cinnamon roll(P.Ros dapat 15 biji).Atur doh dalam dulang yang disapu sedikit butter.Rehatkan doh selama 20 minit.
7-Bakar dengan kepanasan 180 C sehingga roti kuning keemasan lebih kurang 15 minit.
Note: Untuk kali ni P.Rose bahagikan doh kepada 2 bahagian baru diletak butter dan campuran brown sugar dan digulung. Dopotong sederhana kecil dan dapat 2 loyang kaca

 
yang ini versi walnut sticky bun.. guna adunan yang sama .. cuma ada tambahan  walnut n gula .boleh lihat di SINI..   petang ni nak menu ape yer utk berbuka.. baru jam  12 dah fikir nak makan berbuka.. hahahaha... terima kasih kak Ros.. saya CP resepi kak ros


8 comments:

tun_telani said...

Salam kak zana.. terbayanag2 bau cinnamon memenuhi rumah.. mmg tergugar iman tgh2 puasa.
tun pun dh siap pikir nk masak apa utk berbuka. hihihihi

ummiaisyah said...

salam kak zana..sekejap je dh nk abih cuti kan...tak puas lg rest..hahahah...kuat kn iman anda..nk mkn ape buka poser ? meh sy masakkan..muahahaha

Chik Mimi said...

kak na whatApps tak boleh guna ke kak?
sedapnya roti lama tak meroti mahmood sudah ke laut la kak hik hik hik

hana said...

ngencesssss.... smlm tgk kat dapur kakros terus tergoda. nih ditambah2 lagik godaan! arghhh ternodaaaaa....

*org lain dah abes bercuti, kita br nak bercuti blk kampong. nunggu budak2 tuh baikk

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum....adussss betul2 terguda bila tgk cinamon bread kat sini lagi2 bila ada tambahan walnut bergula itewwwwww

Ezadlieza said...

Salam kak zana....perghhhh lagi dasyat menu ni...aduhhh terjuling2 mata tgk....rajin akak meroti...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Zana...sama la kita dah nak mula bertugas...sedapnya yang berwalnut tu...Kak ros nak cuba juga

mama sara nur said...

Assalam
sedapnya

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin