Sunday, July 17, 2011

ROTI JALA 2

Roti Jala n kuah durian... mencuba botol muncung 3 (acuan roti jala) yg dibeli dari Cik Mimi.. sangat mudah .. tak rugi membelinya.. sesiapa yang belum ada tu bolehlah membeli belah di Aku dan Kehidupan.. macam2 ada..

2 cawan tepung gandum
2 cawan air (*ummi guna 1 cawan air dan 1 cawan susu segar)
1 bij telor
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning

Cara Menyediakan:-
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.


10 comments:

Chik Mimi said...

kak naaaaa best ni tapi anak2 bo layan ngan kuah derian thanks kak

dZana said...

sama lah kt umah akk cikmi.. akk jer yg mkn sorang2..letak gula warna warni pun tetap tak memikat bdk 17 th n 13 th tu .. wakakaka.. diaorg mkn plain jer..

ijayuji said...

Salam kak! kita hari ni pemalas sgt2, tumpang makan kat umah akak jer lah eak :D sedap ni roti jala dgn kuah kari kalau kuah manis tak pernah lagi kita rasa, apa rasa eak? tekak kita ni lain pesen sikit :D

nOOrsha said...

waaa..menjala cekgu arinih.... sedapnyer!~siap ade manik kaler2 lagi tu :)

Mamasya said...

Assalamualaikum k Zana.baru sekali mkn roti jala cicah kuah durian di rumah kwn.biasa cicah kari.

Umm Mymoonah said...

I always admire you guys for making this roti jala, looks very inviting.

Diana @ Melley Mey said...
This comment has been removed by the author.
Diana @ Melley Mey said...

rajinnya buat roti jala... cantik n kemas... diana mmg x reti nak buat nie... huhuuu..

Nieza said...

cantiknya jala akak...saya lum ada lagi nanti blk nk cari..sedapnya tgk roti jala ngan kuah doyan tu..:)

Juwita Jamaludin said...

kak dzana.. ita lama tak makan roti jalan.. nampak roti akak nak menjalan plak rasa.. hihihii

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin