Friday, July 15, 2011

CHEESE CAKE

Simple baked cheese cake.. resepi Biduri dari MYR.. hari tuh ternampak dapur fiza nordin.. tq fiza..

Cheese Cake
(Sumber : Myresepi)

Bahan-bahan ( 18 cm )

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.


7 comments:

che'iza said...

Kak zana... meleleh-leleh blueberi tu.... bestnyer ada lagi tak.... Simpan sikit tuk saya eh... Kang dtg rumah pi ambik.... hehhehehe

rara pinkmafia said...

alahai sodapnyaaaa.

Naz said...

Assallamualaikum k Zana..
Dlm sibuk2 mengajar di sekolah tu, sempat juga akak buat cheese cake ni ye.. Tang yg meleleh2 tu yg menggoda sungguh tu..nyummm...gulp..

Nieza said...

akak, saja jer tau goda org ngan kek cheese ni...nk juga sepotong..tak mau byk coz lemak dah byk ni..hehe

Amie said...

sedapnya .... meleleh-leleh lagi tu... dapat semulut pun jadilah! he heheh

nuwairani ismail said...

berketul2 lagi berries tu...sedapnya kak zana...kalau nani, buah2 tu yg dicedok dulu...sedapppp

Ezadlieza said...

aduhhhh...akak...menggoda tau cheese kek tu...lelehan iteewwww fuhhh...psttt akak dah abih baca novel?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin