Monday, October 20, 2014

CONGO BAR LAGI!!!


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Saya suka buat congo bars..

CONGO BARS
Sumber resepi : Masam Manis

Bahan-bahannya
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional

Cara-cara.
Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas beSar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar



9 comments:

Bbwana adienia said...

Senang nak buat Congo bar ni kan..sedap pula tu

ummiaisyah said...

salam rindu kak Zana...wah lama kiter tak hai-hai..
sy x penah mkn..tp dok bygkn je la rasanya yg haven tu...ada coklat..kacang...sdp heh

Suriya Majid said...

sedap sungguh nampaknya..teruk rasa nak membaking

http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/10/resepi-homemade-play-dough-paling-mudah.html

Cia ling said...
This comment has been removed by a blog administrator.
cheq da said...

Salam kenal dari cheq da...sememangnya congo bar ni sedap

cheq da said...

Salam kenal dari cheq da...sememangnya congo bar ni sedap

aquarius morius said...

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur

Askın Yankı said...
This comment has been removed by a blog administrator.
deny wulandari said...
This comment has been removed by a blog administrator.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin