Terima kasih Cikmin dan Ika ..
NASI DAGING UTARA
(Sumber : cikmin.comhttp://cikmin.com/2010/08/nasi-daging-utara/)
1 kilo daging batang pinang – dipotong sebesar kotak mancis / 600 gm
1 kilo beras basmathi – bersih dan toskan / 3 cwn
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak masak / saya kurang
3 s/b planta
1 tin tomato sup Kimball – boleh ganti dengan sos tomato beberapa sudu besar / sos tomato jer
3 s/b rempah nasi daging-boleh ganti serbuk kurma
sudu kecil rempah sajira – rempah ni boleh cari kat kedai mamak .. tak letak
sedikit gula batu – saya letak gula melaka... hihihi.. suke ati jer..
dan garam secukup rasa
sedikit kismis dan bawang goreng untuk taburan
Bahan tumis :-
4 sekawan – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan Pelaga
sedikit daun ketumbar – untuk wangikan nasi
3 helai daun pandan
1 batang serai – diketuk
1 labu bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
3 cawan air
Cara :
1. Panaskan minyak masak dan masukkan planta
2. Tumis 4 sekawan, daun ketumbar, daun pandan dan halia
3. Masukkan bahan yang dikisar
4. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air,kacau biar wangi
5. Masukkan daging,tomato sup kimball dan air yang telah disukat dengan sukatan beras.
6. Setelah air mendidih, masukan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair
7. Masukkan beras dan kismis. Masak dgn rice cooker untuk nasi masak sekata..
8. Gemburkan nasi…boleh ambil daging yg tertanam dalam nasi untuk dicicah bersama air asam
AIR ASAM
Sumber : IKA@ARAH Bahan2
Sumber : IKA@ARAH Bahan2
- 4 biji Cili >terpulang nak pedas tambahkan kuantiti cili
- 1 biji Lada Merah Besar
- 1 ulas Bawang Putih
- 1 inci Belacan yg di bakar
- 1 sb sos tomato
- 1 sb sos cili
- 1 sb sos ikan
- 60 ml air asam jawa>>kalau nak cair boleh tmbhkan air
- 1 sk gula >> terpulang nak manis mcm mana
- secubit garam
**Kesemua bahan di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali. Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang bersama nasi daging :-)
KUIH BAKAR PANDAN
(MY Resepi : zana08 @dzanariah.blogspot.com)
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1 cawan air pandan
- 1 cawan santan
- 1 cawan susu cair (sejat)
- 3 biji telur
- Sedikit pewarna hijau
- Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
Cara-cara
- Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
- Blender hingga sebati
- Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
- Taburkan bijan (jika suka)
- Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak. Untuk dapat kan permukaan yg berkerak/garing bolehlah tambah masa membakar.
8 comments:
Salam kak zana.. meriahnya iftar :) tun blom buat lagi kuih bakar.. salah satu kuih yg mmg akan buat bulan puasa nih.
salam ramadhan wat cikgu dzana sekeluarga ye! sedapnye menu berbuka..pn doc mamam mee goreng mamak jer kt klinik tadi..uhuks!
wow...byknya makanannnn... nk copy resepi kuih bakar pandan tu :-)
adeeeeehhhhh nasi daging! kuih bakar pandan lagi.... memang mantaplah menu berbuka Dzana!
Salam Ramadhan Zana cayang! Lama tak jengah ke sini. Jarang sgt dah Along bw skrg ni. Amboi macam2 ada bulan pose ni ya. rajin!
Bestnya ns daging tu..nak nak plak kalo daging fresh...air asam tu buat plak pedas-pedas..kalo org utara kan kak zana..depa tambah kerisik..bg lg kaww...
kuih bkar tu plak...mmg rasa melambai-lambai je suh buat...daun pandan semua dh kontot..asik kena pau dgn tuannya..hahaha
Salam 6 Ramadhan kak Zana,
Bagus betul nasi daging ni. Elok kalu makan daging utk menambah tenaga ms ramadhan ni. Kuih bakar pun saya berkenan, teringin. hehe.
Moga segalanya dipermudahkan Allah. Saya mohon maaf atas salah dan silap sepanjang kita kenal ya kak Zana . :)
Salam dzana
Sedapnye Daging Cecah Aiq Asammmm X Pandai Masak... Blm Cuba Lagi,..
Post a Comment