Sunday, October 7, 2012

SNOW CHEESE CAKE

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
Alhamdullilah.. dapat menikmati snow cheese cake yang sangat 'mabeles' hasil air tangan sendiri.. dengan deko compang camping tak tentu arah.. dpt dikaburi dengan  taburan cheese yang serba mewah.. memang tak rasa jemu mengunyah.. petang semalam ternampak jugak di dapur MamaFami's.. saya CP resepi dari dapur Kak Zai Teratak impian.. terima kasih kak zai juga  terimakasih kepada Sherry Mz di MYR tuan punya resepi.. Selamat berhujung minggu n pagi ni saya bersiap2 nak  ke Shah Alam lagi ....

Kek Cheese Bersalji
Resepi : Sherry mz@MyR
Sumber: Kzai@Teratakimpian
  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan) 
  • saya letak sedikit esen vanila.
  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya./lainkali kena beli parut yg halus matanya..
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.


29 comments:

Rohah said...

salam kak dzana..
betul2 menggugat keinginan saya pagi2 nih..

Hanim said...

Mmmm sedap nih, bila tah nak buat tp sy takut nak buat kek takut xjd....beli yg siap tu cuma tmbh telo jer ok la hehehe.

izahdaut said...

huwaaaa huwaaaa. nak jugaaakkkkkk... dah verangan jek tengok kek mamafami rini, skali kak zana pulak tayang..

take care kak, slamat dlm pejalanan

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Pandainye masak.. Nak rasa juga..

Nur-nba said...

Salam.. Wah sedap cheese cake ni.. Belum pernah cuba buat lagi.. Nampak sangat menyelerakan..

K.zai said...

sedapnya..mintak sepotong..dh lama x buat ni..ngences je tgk...

Nora Shahaira said...

erk..ceddar cheese makan dengan kek? hm..hm...membayangkan rasnya..

Kak Am said...

wow..! cikgu kita ni bukan main rajin membaking ya.., mlimpah dgn cheese.. tercicir air liur dibuatnya..!

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu k.Dzana.
mengoda snow cheesecake ni....
bila ada kwn2 tayang....teringin nak rasa . tp nak buatnya....asyik bertangguh....

Amie said...

adeeehhhh.... ngences kita dibuatnya...nyum nyum!

inahar ali said...

ommggggg...lariiiiiiiiikk!!

Cendana Kasih said...

salam kak Zana....aduhh....tak tahan tgk....nyesal...nyesal....(nyesal tak buat tadi)...hehe

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Zana.

Sibuk sikit ye kak? Ni dah dekat ujung tahun ni mesti sibuk sbb budak2 nak periksa kan. Pas tu mesti akak sibuk dok marking kertas periksa student..hehehee.. Meh Naz tolong..tolong tgk jer la yg boleh..hahahah..

Kak, kek ni Naz tak pernah try lagi sbb agaknya Naz bukan penggemar tegar cheese tp anak sulung Naz kalau nampak kek dgn taburan cheese atas tu, confirm tanya bila ummi dia nak buat.. Nak try juga lah one day nanti..

HALAMANKU said...

Kak Zana... nyum3 chheessee... kak sedapnyer.. tak kira aper nak jadi.. erma nak juga tapau 3 potong.. gebu n kaya ngan chheesseee.. memang tak tahan tgk chheesee

ijayuji said...

Salam cikgu manisssss, boleh dpt free tak kek ni sbb panggil akak manis ehehe.... waduhhhhhh menggoda sungguh tgk cis cis dia tuuu melampau lampau mewahhnya! haish! tunggu dulu tunggu dulu sabo dulu sabo dulu, sapa nak makan niii kalau kita buattt uuuwaaaa..... kita mkn sepotong jer niii takut lama2 bbsitter tu tak nak dtg rumah asyik bg kek jerr hihihi...

Qasey Honey said...

nmpknye dh ramai yg mcuba kek cheese ni..nth bile la tiba giliran QH utk mcubanya juga yer...lama2 tgk leh tliur byk kali ni..hehe

zila norazila said...

salam kak,
melelh air liur tgk kek nie..samalh n qh entah bila kita nk cuba jgk nie kan:)

Ros said...

Salam ziarah...amboi nampak sedapnya...

nur said...

yum yum..dapnya!!! hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

TiranaAduka said...

salam kak zana
Salam kenal dari ta

zila norazila said...
This comment has been removed by the author.
Chik Mimi said...

sedapnyaaaa kak ni mmg menggoda betoila

LinRosly said...

Assalamualaikum Zana :D
Kak Lin suka tgk makanan yg mengoda mcm ni tapi bila nak buat tu...takut jer tak menjadi.....hehehe

marlina said...

Salam. Saya pernah minta resepi ini dengan kawan tapi sayang dia tak bagi...katanya rahsia! Terima kasih. Saya akan cuba. Tak semua oarang sanggup berkongsi ilmu.

MamaFaMi said...

Salaam Zana...

Sangat suka dengan ayat ini..

deko compang camping tak tentu arah.. dpt dikaburi dengan taburan cheese yang serba mewah

... sejibik macam apa yang mama buat... ahahaha... bestkan deco cam ni... parut huru hara pun nampak cantik dan mewah je... ahaha...

farnas said...

Slm kak..teringin nk buat... dok asyik tgok org tyg kt fb... nti jom singgag blog sy ekk... thanks 4 ur support...

ummiaisyah said...

salam rindu kak zana...ape kabo?...cpt2 la apdet dapo akak..kek ni mmg tgh ranking no 1 dlm kepala skrang ni!

nurul azwani said...

Salam perkenalan.. Sedap nampak kek ni.. Dah berhari2 mengintai resepi.. Boleh try resepi akak ni.. Sbb x yah pakai whipping cream.. Esok insyaAllah buat.. Tinggal ovalette je nk beli.. Esok dpt la menikmati kek keju meleleh buatan tgn sendiri.. Nyum3..,! Akak2 sudi2 la ke blog kite ye.. Time kaseh!

mardiana abu darin said...

Terima kasih utk resipi. I will try !

Salam perkenalan

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin