Monday, April 28, 2014

CONGO BAR


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

CONGO BAR
(Sumber : Masam Manis)
Bahan-bahannya
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional




Cara-cara
Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.



5 comments:

inahar ali said...

salam cikgu dzana..dh lama menyimpan resipi congo bar ni tp sampai kesudah tak terbuat2 lg..hehe!

asyifamustaffa said...

Bole la nak try nnti ni...

tun_telani said...

Salam zana... mmg glemer congo bar nih.. tp tun try 2kali, jd kering. xtau mana silapnya. tgk org lain buat elok je..huhu

kak ruby said...

salam dzana, sdp je nmpk, kak ruby copy resipi ye.....

kak ruby said...

salam dzana, sdp je nmpk, kak ruby copy resipi ye.....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin