![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMkGJrZkzUMnhpJVdgNafzcCpkXHG4mPuhnDPPh4AbFsr0BEAHT_e8fiOeX6krQjN_V_hZf0xFsjOfI-PXxQETzPYjRSgBBW5Ep6KkFaCTtIvCLC5fjNJ2o6QkEYxpU4ebupIb6aTkW-c/s400/IMG_3463.jpg)
Bahan-bahan ( buat acuan tart sedang dpt 15)
bahan utk crust :
bahan utk crust :
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon garam
1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
2 biji telur
1/4 cawan gula halus
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon garam
1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
2 biji telur
Bahan utk filling :
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
Cara-cara
Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
Masukkan butter. Sebatikan.
Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
Cara utk buat filling dia pulak :
Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
Masukkan butter. Sebatikan.
Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
Cara utk buat filling dia pulak :
Pukul gula dan telur. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
Bakar dlm oven. (150C - 45 min)
Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
Bakar dlm oven. (150C - 45 min)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiA04T5X-rMspber6sLpMZPPmfxYztWqGwABsyFCsdx03xDM5PxT8rIhUTafXMJwlH8zCjr4igzFAYm5EX35zOzQ1C2AOv9Afvya5dhmSiAcSiIjZmCox-9jzei2NHIRECpJjaR2mVTEZ4/s400/tart.jpg)
No comments:
Post a Comment