Saturday, December 31, 2011

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN 2012

 brokoli goreng udang blackpepper.. 
Assalamualaikum dan salam sejahtera... 
Menu2 sempoi  akhir di penghujung tahun 2011.. rasa dah lama blog kesayangan ini tidak berkemas kini.. minta maaf kepada rakan blogger yg berkunjung jika saya tidak sempat berkunjung balas.. Insyaallah jika ada kelapangan waktu pasti saya sempatkan utk menjengah n menurunkan sepatah2 kata.. hari ini memang dah trasa lega bila tugas yg digalas sepanjang cuti persekolahan telah dapat diselesaikan.. selepas ni akan pasti sibuk dengan urusan diawal persekolahan pula..  dan  esok pula  1 Jan 2012.. saya juga kene redha utk melepaskan anak bujang kesayangan saya mengikuti program PLKN di Kuala Pilah.. 

'SELAMAT MENYAMBUT TAHUN 2012'

daging korban... rebus jer..

air asam...

Friday, December 23, 2011

NASI LEMAK BERAS BASMATHI

Nasi lemak beras basmathi.. panjaggggg...
Assalamualaikum dan salam sejahtera...  

semakin hari semakin dekat waktunya...
27 Dis .. mesyuarat guru kali pertama 2012.. rasa hilang semangat nk meneruskan sesi persekolahan yg baru.. semuanya mcm sudah hilang... huuuu

29 Dis .. pendaftaran pelajar Ting 1 - 6 ... rasanya bertugas dikaunter Jualan peralaatan sekolah (Koperasi)

31 Dis .. Mesyuarat di SMK Pekan Baru, Muar, Johor
1 Jan 2012... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... ibu sangat sedih.. abang ke PLKN Kuala Pilah.. 


(untuk ingatan saya : 1 mangkuk beras sukatan airnya 1 mangkuk + lebihkan sikit jer .. )

Tuesday, December 20, 2011

TART NENAS

Projek raya puasa bertanggguh ke raya haji.. dan akhirnya sampai ke bulan 12.. saja letak jem gedabak2.. kasi puas makan.. guna resepi yg sama.. saya mmg suke rspi kak Ina  ni.. kerana pastrynya yg ranggup.. tak hancur di tangan.. kali ni saya bakar selama 30 minit.. tu yg cam gelap jer.. terima kasih kak Ina KL ( cari rspi kt blog akk tak jumpa pulak .. harap2 tak salah. Saya link ke blog akk jugak)

 TART NENAS
(Sumber : Kak Ina KL)
Bahan-bahan
120 gm marjerin -akak gunakan mentega semuanya 250gm jadi kena tambah tepung sikit.
120 gm mentega
60 gm gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh vanila
330-350 gm tepung gandum*
50 gm tepung jagung*
* ayak

Bahan jem nenas
450 gm parutan nenas – tapis
1 camb jus limau nipis
180 gm gula pasir
1 batang kulit kayu manis


Cara membuat:
1. Pukul marjerin, mentega, gula, kuning telur dan vanila hingga sebati.
2. Masukkan bahan ayak. Gaul rata menjadi doh.
3. Canai setebal 4 mm. Terap dengan acuan berbentuk kelopak pecah 6.
4. Angkat dengan hujung pisau dan tekan ke dalam mangkuk kertas yang diletak di dalam tin 'patty' berlubang saiz sama.
5. Tekan jem yang sudah dibentuk bulat di tengahnya.
6. Canai nipis sebahagian doh, potong bentuk jejari dan letak di atas

 

Friday, December 16, 2011

CINNAMON PULL APART BREAD

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Godaan kak nor yang menjadi semalam... saya sangat suka kan nya.. serumah beraroma kayu manis.. makan panas2 lapis demi lapisssss...Semalam Tun @ Life is a contant battle membuat tayangan jugak ... sedangkan saya punya masih OTW... Terima kasih kak nor kerana mengoda dan berkongsi tips ..Resepi saya CP dari dapur Secubit Garam. Terima kasih juga Shidah..
CINNAMON PULL APART BREAD
Recipe: Joy the Baker
source : Shidah & K.Nor

For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
1 cup gula kasar ~ ( saya kurangkan gula 1/2 cwn)
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ ikut kak nor 1 sudu kecil jer
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Cara:
Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.

Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.

*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah.


Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.

Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.

Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

* Kaedah K.Nor bila guna BM:
Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila)
Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam)
On kan BM dan biarkan ia menguli spt biasa.

Tuesday, December 13, 2011

DONUT again...

Assalamulaikum dan salam sejahtera..
Selepas cuti2.. bersambung mesyuarat pulak... ke'buzy'an akan berlanjutan sehingga ke tahun depan.. hari ni sambil mengalas tugas yg diamanahkan.. bertugas jugak mengurus kerja2 pembungkusan alatan persekolahan tahun 2012 bersama rakan2 guru koperasi sekolah... dapur mmg dah lama tak berasap.. kain baju tak berlipat ( hihihi.. hari ni jugak syamira ambil tugas melipat baju.. boleh tahan jugak skillnya..)

Kisah donut yang dah terlepas.. tinggal gambar saja utk dipandang.. resepi donut yg biasa2 jer.. ada kt N3 sebelum ni.. cuma kali ni tambah satu lagi jenis topping.. peanut glaze.. adik manis noorsha yg ajar.. tq noorsha..


Monday, December 5, 2011

BREAD BUTTER PUDDING again..

Menghabis saki baki roti di hujung minggu... sambil mgemas mana2 yang patut ... tuan tanah nak mengantung periuk buat sementara waktu sehingga tak tau bila.. harap2 tidak berpanjangan sehingga ke tahun depan... apapun saya pasti merindui semua dapur kawan2 blogger jika tidak bersiaran..

RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING

BAHAN2 NYA:

6 biji roti burger (saya campur 2 kpg roti gardenia).. plan nk buat burger yg tk mjadi..
2 cwn fresh milk

1 cwn whip@fresh cream - boleh ganti dgn susu .
2 biji telur
1/2 cwn gula
sedikit gula utk ditabur atas puding sebelum dibakar
50 gm raisins
100 gm butter
esen vanilla

Cara2
1. Panaskan susu sekadar suam dan masukan butter.
2.Telur dan gula di pukul hingga gula hancur.Kemudian masukan cream and esen vanilla dan pukul sebati dan masukan ke dalam susu suam tadi.. kacau hingga sebati.
3. Susun roti yg telah dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis
4. Tuangkan bancuhan susu tadi ke atas roti dan biarkan berendam 10 minit.
5. Panaskan oven 170C.
6. Taburkan gula diatas roti tadi sebelum dibakar
secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air panas )selama 40-45 minit.

Saturday, December 3, 2011

BEEHOON SUP UTARA

Siri menghabiskan tulang2 daging korban tempohari.. masak sup utara jer senang.. Malas pulak nak buat nasi impit.. so gantikan nasi impit dengan beehon.. gunakan resepi soto daging utara quinnie.. TQ Quinnie

SOTO DAGING UTARA


Bahan2 sup

1 kg daging cincang
1 kg tulang
5 sudu besar rempah sup adabi
2 sudu besar rempah kurma
2 helai daun pandan disimpul
2 inci halia diketuk..ketuk bagi dia pecah2 skit je..tak mo hancur sgt
1 inci lengkuas*
2 serai*
1 bawang besar*
6 bawang putih* (bahan ni tak yah tumbuk..biar dlm bentuk asal )
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 buah pelaga
1 kiub ayam
1 sudu besar lada hitam- ditumbuk lumat
4 ketul kentang dipotong 8
garam

bahan sampingan

nasi impit/ bihun /mee/ kuetiau
bawang goreng
sambal kicap
sayur taugeh
daun sup dan daun bawang yg dihiris

Cara2

1. mula2 basuh bersih daging dan tulang. kemudian masukkan kedalam periuk...biar besar skit periuknya...lepas tu..masukkan air secukupnya...masukkan daun pandan yg disimpul...rempah sup dan rempah kurma....bawang besar..bawang putih..halia..lengkuas..serai...kulit kayu manis...buah pelaga...bunga cengkih....tutup periuk dan masak selama 1 jam....

2. selepas satu jam...masukkan kiub ayam...kentang dan lada hitam yg ditumbuk. masak lagi selama 1 jam...kiranya masak sampai 2 jam la....masak lama sebab nak bagi daging tu lembut.....rasa daging..kalau dah lembut boleh tambahkan garam..kalau tak lembut lagi...masak lagi hingga daging lembut....lepas tu baru letak garam...jgn letak garam selagi daging tak lembut ye...tambah air jika air berkurang....

3. bila dah masak boleh la dihidang dgn bahan2 sampingan....isi nasi impit dalam mangkok..masukkan taugeh...daun bawang dan sup...cili kicap...dan bawang goreng...lepas tu masukkan kuah sup serta dagingnya...dah siap..boleh la makan..senang je nak buat nya sebab campak2 je semua bahan..:)

4..cili kicap...cara nak buat...bawang putih skit..cili padi skit...kicap cair lemak manis...blend bahan hingga lumat...dah siap..:)

ROTI JALA 3

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !
Mari menjala @mengirai @ mengayam di pagi sabtu yang cerah dini... lepas ni nak menyidai kain yang dah tersadai lembab 2- 3 hr..
Banyak resepi roti jala.. saya try n error rspi ni coz tak nak guna telur..

ROTI JALA 3


( menghasilkan +/- 25 kpg)
Bahan2nya
2 cawan tepung gandum
1 cwn susu segar/cair
2 cwn air
sedikit garam
sedikit mentega @ minyak masak
serbuk kunyit/pewarna kuning

Cara2:
1. Blend semua bahan di atas sehingga adunan sebati
2. Kalau cair boleh tambahkan sesudu tpg/ kalau pekat boleh tambahkan sedikit air.
3. Boleh di kirai atas kuali non- stik

Friday, December 2, 2011

Stir Fried Bok Coy with Crispy Garlic

Lain kali bawang putih tu kene cincang halus2.. goreng cepat2.. sebab bawang putih cepat hangus.. menu dah lama ni.. kemas2 folder terjumpa pulak pic ni.. Resepi AlongRoz.. along guna baby kailan.. saya sudah tersalah beli sayur.. bokcoy pun sedap jugak.. Tq AlongRoz

STIR -FRIED BABY KAILAN WITH CRISPY GARLIC
By: Roz@HomeKreation

BAHAN2:
Sayur Baby kailan/saya guna bokcoy
1 bj Cili Merah - hiris
6 ulas Bwg Putih - cincang halus
2 sb Sos Tiram
saya tambah udang
Minyak

CARA2:
1. Panaskan sedikit minyak & goreng bwg putih sehingga garing.
Angkat & ketepikan
2. Tumis cili merah /udang dlm minyak selebih nya tadi selama seminit.
Masukkan sayur kailan & sos tiram.
Kacau sekejap sahaja, jangan sampai sayur terlebih layu.
Hidangkan & tabur bawang putih rangup.

Thursday, December 1, 2011

SERIMUKA PANDAN

Hasil kecah2 dapur petang semalam... saya kurangkan sukatan pulut.. supaya dapat puas makan lapisan atas yang sangat yummy.. lembut, lemak n berkrim dengan manis2 manja (saya kurangkan juga sukatan gula)... puas jugak mengintai resepi serimuka di sana sini... tak salah kan klau hendak mencuba.. tak cuba tak tau hasilnya.. dan saya sangat2 berkenan dgn resepi ini.. resepi dari Jurnal Resepi Bdaria dari kelas Talam ChefAsma yang hebat dengan talam2nya tu.. bila lah saya nak dapat peluang mengikuti kelas Chef Asma ni.. semoga perkongsian yang baik ini akan memberi pahala n keberkatan yg berpanjangan utk kalian.. amin.. terima kasih Bdaria dan Chef Asma @ Chef Asma Culinary Studio

Nota utk ingatan saya di Inspirasiku :
1. saiz loyang 8" x 8"
2. 250 gm pulut.. sukatan air n santan anggaran 250ml ..
3. bahagian lapisan atas - 150 gm gula
4. saya tambah 1sb tpg gandum.. ni memandai sendiri ye...
5. untuk mengeringkan permukaan talam .. selepas talam masak.. jangan tutup api buka penutup kukusan dan biarkan talam di atas kukusan 9- 10 minit.. klau tak kering boleh tambah masa lagi..

SERIMUKA PANDAN
Sumber: Kelas Talam Chef Asma part 1
Copy Paste : Jurnal Resepi Bdaria

LAPISAN BAWAH
Bahan-bahannya:-
  • 500gm beras pulut /
  • 250ml santan pekat (asal 300ml)
  • 250ml air (asal 300ml)
  • 1 1/2 tsp garam halus (asal 2 tsp)
Cara-caranya:-
  1. Rendam pulut sekurang-kurangnya 4 jam (saya rendam 2 jam sahaja)
  2. Basuh bersih dan toskan sehingga air kering
  3. Masukkan dalam loyang yang tidak berlubang dan kemudian masukkan santan pekat, air dan garam. Kacau rata dan kemudian kukus selama 30 minit
  4. Apabila pulut sudah masak, angkat dan gaul sehingga sebati
  5. Masukkan dalam loyang dan tekan padat...contoh seperti gambar dibawah.
LAPISAN ATAS
Bahan-bahannya:-

Bahan A
  • 250gm gula castor @ 200gm gula pasir (asal 300gm)
  • 80gm tepung kastard
  • 400ml santan pekat
  • 400ml air
  • 20gm daun pandan (diblender dengan air diatas
Bahan B
  • 3 biji telur-dipukul rata (asal 5 biji)
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1/4 tsp pandan esen
  • pewarna hijau secukupnya (jenama starbrand)
Cara-caranya:-
  1. Satukan semua bahan-bahan A dan kacau rata.
  2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau sehingga rata
  3. Tapis dan masukkan kedalam periuk. Masak sehingga naik wap
  4. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit
Sukatan diatas adalah untuk loyang 10 x 10 x 2

Nota:-
  • Saya guna sekotak santan pekat 500gm jadi saya cuma guna 200ml santan pekat dan 300ml air untuk lapisan bawah. Lapisan atas pula saya kurangkan santan pekat menjadi 300ml dan air ditambah menjadi 500ml.
  • Saya sapukan sedikit minyak diatas loyang 10 x 10, lepas tu saya lapik sekeping plastik diatasnya.

Tuesday, November 29, 2011

PUDING LABU BERKARAMEL

Resepi memandai sendiri.. ubahsuai Puding Kentang berkaramel di dapur DayangJack .. lainkali saya akan cuba resepi sebenar Dayang@Dapurku SaYang.. .. saja saya gantikan kentang dengan labu.. memadangkan ada 1/4 labu yg terbiar sepi .. pada mulanya anak2 macam tak berkenan jer dgn karamel ni .. bila masuk hari ke 2 barulah berebut2 nak makan.. Terima Kasih Dayang kerana berkongsi resepi..

Puding Kentang Berkaramel


Karamel :
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 1/3 cawan air panas
Cara-cara :
  1. Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul.
  2. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang bersesuaian. Sejukkan seketika.
Puding :
  • 1 1/2 atau 2 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)/( Saya gantikan dgn Labu anggaran 250 gm)
  • 5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)
  • 2 cawan susu sejat/susu cair
  • 1/4 cawan air
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati.
  2. Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja. Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk. Kemudian tapiskan.
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi.
  4. Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya. Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)
  5. Bakarlah pada suhu 160-170C selama 45-50 minit atau sehingga masak. Bergantung pada suhu oven masing-masing./Saya kukus anggaran 45minit - hingga masak)
  6. Setelah puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan.

Monday, November 28, 2011

MEE HOON GORENG PUTIH/ LADA SULAH

Sarapan pagi tadi.. masak sempoi2 .. yang ada daging jer.. kalau ada udg n sotong tentu lebih sedap.. meehoon ni makan digandingkan dengan sambal kicap .. kalau rajin boleh buat sambal tumis ikan bilis.. sesuai jugak untuk anak2 kecil..

Saya ubah suai sikit resepi saya ni di MYR.. dah lama rupanya saya suke memasak (6/9/2008) .. yg asal boleh tgok di sana ye..


Mee Hoon Goreng Putih/Lada Sulah

(Sumber: By Zana di MYRESEPI)

  • 200 gm meehoon (direndam sebentar)
  • sedikit daging lembu dipotong kecil
  • 10ekor/lebih udang../tak letak.. tak da stok
  • 1 btg carot dipotong memajang(3cm)
  • sedikit sawi../tak letak tak da stok..
  • 4 ulas bawang kecil*
  • 2-3 ulas bawang putih*
  • 2 cm halia*
  • sedikit garam, serbuk lada putih
  • daun bwg / hirisan lada merah/bawang goreng untuk hiasan
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 1 cwn air

Cara-cara

  1. Kisar bahan bertanda* dan tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan daging, gaul rata, masukkan 1 cwn air, biarkan hingga daging lembut.
  3. Masukkan udang dan gaul rata biarkan 2-3 min kemudian masukkan garam dan lada putih.
  4. Masukkan carot dan meehoon, gaul rata, sehingga meehoon masak kemudian masukkan sawi., biarkan 2-3 minit.
  5. Semasa menghidang taburkan daun bwg/bwg goreng/hirisan lada merah

Sunday, November 27, 2011

BLACK PEPPER STEAK

Salam Maal Hijrah.. semoga buku yang baru dibuka diwarnai dengan amalan2 yang lebih baik daripada tahun2 yg telah berlalu..

Menu makan2 hari Jumaat jugak ni.. Semalam(SABTU) hampir seharian saya menghadiri kurus di PPD Kluang, Johor. Majlis tamat lebihkurang jam 5 ptg.. demi untuk memenuhi tuntutan tugas dan amanah yg diberi .. kebanyakan rakan guru masih setia menunggu hingga ke majlis penutup.. walaupun diwajah masing2 kelihatan gelisah n rasa tak senang duduk.. almaklumlah masing-masing tidak mahu terlepas peluang untuk membaca doa akhir dan doa awal tahun sempena awal muharram kali ini.. semga kawan2 yang pulang ke Mersing, Muar dan Segamat dapat melakukannya..
Semalam jugak dapur Inspirasi jugak tidak berasap.. hari ni saja nk buat laporan menu sedap dari dapur AlongRoz .. Along kata kene letak Sos BP tu banyak2 .. supaya dapat BBS macam along punya.. TQ Along.. sedap.. sedapp.. sangat sedappppp...

BLACK PEPPER STEAK
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
500g Beef - sliced thinly
Black Pepper sauce
Olive Oil

METHOD:
1. Marinate beef with black pepper sauce.
2. Heat up grill pan (pan with raised ridges) with some olive & place meat in the grill pan.
3. Cook one side until done without touching.
4. Flip & cook until done both sides.

Saturday, November 26, 2011

PAU 3S

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Sarapan pagi Jumaat.. memang puashati guna rspi Maz .. lembut n gebu dan tidak berkedut hingga ke petang.. akk setuju dgn kata Maz tu.. senang, sedap n simple (3S) Maz buat dapat 14 biji akk buat dapat 8 biji dgn saiz yg beso gedabak.. kalau nk comel2 kene ikut maz yer.. untuk Maz yang sedang berbahagia bersama suami di bumi Bahrain tu akk ucapkan terima kasih..
PAU 3S
(Sumber : ILHAM DAPUR )
Bahan-bahan (dalam 14 biji saiz kecil)

  • 1 1/4 tepung serbaguna (allpurpose flour) - tepung gandum pun ok
  • 120ml air sedikit suam (anggaran sahaja) saya letak sikit2 sehingga doh bgumpal shj)
  • 1/2 sudu besar yis kering
  • 1/2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 3 sudu besar minyak masak - maz guna sunflower oil, sini xde minyak sawit
  • 1/2 sudu kecil garam
  • inti secukupnya - maz guna inti kacang merah, biar keras dalam petiais sekejap senang nak bulatkan
  • kertas minyak secukupnya - potong 4 segi kecil untuk lapik bawah pau
Cara

1. Dalam bekas yang sesuai masukkan air, yis dan gula. Biarkan seketika dalam 1-2 minit.

2. Kemudian masukkan minyak masak dan kacau sikit guna garfu.

3. Satukan baking powder, tepung dan garam, kemudian tuang dalam bancuhan yis tadi sampai dikacau guna garfu dan tepung melekat pada garfu.

4. Kemudian boleh la diuli guna tangan. Kalau lembik celup je tangan dalam tepung (atau tabur je tepung sikit) dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan dalam 8-10 minit. Ramas-ramas manja pun ok semasa proses menguli tu.

5. Tutup bekas dengan plastik/tuala yang sesuai dan rehatkan doh selama 30-35 minit atau dah naik sekali ganda.

6. Sediakan pengukus. Amik doh yang telah naik tadi dan tumbuk sikit buang angin. Kemudian amik doh sebesar bola ping pong dan leperkan sedikit, masukkan inti dan tutup kemas. Kemudian letakkan sekeping kertas minyak dan susun dalam pengukus. Buat sampai habis dan rehakan pau selama 10-15 minit.

7. Kukus dalam air yang telah mendidih selama 8-10 minit dengan api sederhana. Pastikan penutup pengukus dibalut dengan kain/tuala agar air tidak menitis atas pau.

Friday, November 25, 2011

BINGKA SUJI @BAKED SUJEE KUIH

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Minum petang semalam.. selepas terpandang di Dapur Tanpa Sempadan kepunyaan En Mat Gebu 2 hari lepas.. TQ cik mat memberi inspirasi.. dah lama sebenarnya nk mencuba resepi AlongRoz ni .. oleh kerana asyik bertangguh jer.. terus terlupa.. Tq Along kerana berkongsi resepi yg sedap ni.. mmg best makan ketika kuih ini masih panas2..
Saiz loyang saya 8' x 8'.. resepi versi Bahasa Melayu boleh klik DI SINI...

BAKED SUJEE KUIH

By: Roz@HomeKreation
Source: Jo's Deli Bakery (slightly modified)
Makes 8" round
INGREDIENTS:
3 Egg
110g Sugar
160g Sugee
250ml concentrated Coconut Milk
1 tsp Pandan Paste
1/4tsp Salt
435ml Water
90g Butter

30g Plain Flour

METHOD:
1. Beat eggs & sugar until sugar is dissolved.
Transfer into a saucepan & mix in sugee, coconut milk, pandan paste, salt & water.

2. Cook over medium heat until thicken like porridge consistency.
Remove from heat & add in butter & flour.

3. Pour into a greased tin & bake in preheated oven 190C for an hour.
Use grill for the last 5 minutes for extra brown top.

4. Cool completely before slicing.

Thursday, November 24, 2011

NASI GORENG PATAYA

Asalamualaikum dan selamat pagi!..
Hari ini aimman periksa paper Fizik balik jam 3.30 ptg ... semalam paper add math balik jam 4.30 ptg.. selalu saya bekalkan aimman nasi, sambal tumis bilis n telur dadar untuk bekalan ke sekolah.. tanpa jemu.. hihihi.. klau hari berkerja biasanya sebelah malam saya dah siapkan sambal tumis dulu.. saya selalu juga pesan jangan beli makanan di kantin or van diluar sekolah khasnya semasa periksa begini.. hari ni pagi2 lagi saya masakan menu fav aimman utk bekalannya ke sekolah.. Semoga anak ibu dapat menjawab soalan dengan tenang..

bekalan utk ayah...
NASI GORENG PATAYA
(Sumber : SELERA MALAYSIA)

INGREDIENTS:


4 cups of boiled rice
1 slice of chicken breast (cut into small pieces)
5 cloves of shallot (finely chopped)
3-4 cloves of garlic (finely chopped)
1 capsicum (cut into small pieces)
1 carrot (cut into small pieces)
3 eggs
Some cooking oil
Salt to taste

HOW TO:

Step one (Fried Rice): Heat the oil and fry shallots and garlic until fragrant. Then add chicken and continue frying about 2 minutes. Add carrot and capsicum continues frying for about 3 minutes. Add one egg and stir well. Finally add rice and some salt. Continue to stir until all ingredients are thoroughly mixed.

Step two (Omelet Wrap): Whisk 2 eggs with a bit of salt. Heat some oil into a frying pan. Add the whisked eggs to make omelet. Once ready put a cup of fried rice at the center of the omelet and wrap it up.


Tuesday, November 22, 2011

KEK KARAMEL lagi...

Request adik- adik sis Zafrina n Acu @Coklatku8 .. layan... harap berpuashati.. ecehhhh...

Saya ubahsuai utk bahagian karemel kek ini untuk mengurangkan kemanisannya.. untuk bahagian yang lain masih menggunakan resepi dan cara yang asal.. Terima kasih Pn Munira n Anna..


(B) Bahagian Atas(Karamel)
  • 1 cawan susu cair
  • 1 /2 cwn susu pekat
  • 1/2 cwn air
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
  • 2 biji telur (putih & kuning)
  • 1 sudu besar tepung jagung.

KEK KARAMEL
(Sumber Asal : Pn Munira Baharom)
Copy Paste : Anna Qaseh AzZahra

Bahan-bahan : Loyang 22cm
(A)-Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
  • *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
  • Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)
(B) - Bahagian Atas
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
  • 2 biji telur (putih & kuning
(C) - Lapisan Kek
  • 140 gm tepung gandum
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135 ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak msk
  • 2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)

D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70 gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar

Cara-cara :
  • Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
  • Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
  • Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
  • Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.
  • Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...(meringue)
  • Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
  • Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..
  • masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
  • Bakar cara double boiling - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
  • Jika tak pasti keremel dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
  • Bila masak angkat & rehatkan 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
  • Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
  • Sedap dimakan sejuk.
Nota Untuk Saya :
1. suhu 170'C - api atas n bawah - 1 jam 15 minit)
2. Saiz loyang 10" x 10")


Monday, November 21, 2011

DRINK WATER ON EMPTY STOMACH

INFO UNTUK KESIHATAN ... saya suka artikel ini.. sebelum ini saya mengamalkan sebagai pelawas di pagi hari.. selepas terbaca artikel ini rupanya banyak faedah yang perolehi jika diamalkan seperti yang disarankan.. Saya CP dari The Precious Moment.. utk rujukan saya di masa depan.. selain info kesihatan ada juga info2 berkenaan child development, moral, motivation, parenting ..etc.. ada di sana.. TQ Tirana.





It is popular in Japan today to drink water immediately after waking up every morning. Furthermore, scientific tests have proven its value. We publish below a description of use of water for our readers. For old and serious diseases as well as modern illnesses the water treatment had been found successful by a Japanese medical society as a 100% cure for the following diseases:

  • headache
  • body ache
  • heart system
  • arthritis
  • fast heart beat
  • epilepsy
  • excess fatness
  • bronchitis asthma
  • TB,
  • meningitis
  • kidney and urine diseases
  • vomiting
  • gastritis
  • diarrhea
  • piles
  • diabetes
  • constipation
  • all eye diseases
  • womb cancer and menstrual disorders
  • ear nose and throat diseases
METHOD OF TREATMENT
  1. As you wake up in the morning before brushing teeth, drink 4 x 160ml glasses of water
  2. Brush and clean the mouth but do not eat or drink anything for 45 minute
  3. After 45 minutes you may eat and drink as normal.
  4. After 15 minutes of breakfast, lunch and dinner do not eat or drink anything for 2 hours
  5. Those who are old or sick and are unable to drink 4 glasses of water at the beginning may commence by taking little water and gradually increase it to 4 glasses per day.
  6. The above method of treatment will cure diseases of the sick and others can enjoy a healthy life.

The following list gives the number of days of treatment required to cure/control/reduce main diseases:
  1. High Blood Pressure (30 days)
  2. Gastric (10 days)
  3. Diabetes (30 days)
  4. Constipation (10 days)
  5. Cancer (180 days)
  6. TB (90 days)
  7. Arthritis patients should follow the above treatment only for 3 days in the 1st week, and from 2nd week onwards – daily.
This treatment method has no side effects, however at the commencement of treatment you may have to urinate a few times. It is better if we continue this and make this procedure as a routine work in our life.

A serious note about heart attacks:
  • Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting,
  • Be aware of intense pain in the jaw line.
  • You may never have the first chest pain during the course of a heart attack.
  • Nausea and intense sweating are also common symptoms.
  • 60% of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up.
  • Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware.

Note: Article found in Facebook.

Sunday, November 20, 2011

DONUT SURIA

Donut biasa2 jer.. tak de kentang, tak de mayo, tak de labu.. but saya sekeluarga memang menyukainya.. walaupun sekadar donut..



DONUT SURIA
By courtesy of Puan Suria Insani of Resipi.Net

Bahan A
  • 3 cawan tepung gandum/ saya buat 2 cwn
  • 3 sudu besar susu tepung/n 2
  • 3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)/ n 2
  • 3 sudu besar gula caster/ n 2
  • ** I like this count of threes....senang ingat!!!! -
Bahan B
  • 200ml air suam/ anggaran 120 - 130ml.. tuang sikit2..
  • 2 sudu teh instant yeast
  • => 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.
Kaedah penyediaan
  • Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
  • Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.
  • Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
  • Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
  • Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.

Saturday, November 19, 2011

PUDING ROTI MARBLE

Kisah yg dah berlalu.. sekadar laporan masakan sahaja yg boleh dikongsi bersama... terima kasih Naz.. hari ni juga bermulalah cuti sekolah.. bagi anak2 yg seronok bercuti tu.. jaga lah keselamatan diri dan jangan lupa mengulangkaji pelajaran n buat 'home work masa cuti'.. ingatan juga utk pelajar2 saya di Ting 6A3..

PUDING ROTI MARBLE

Bahan-bahan :
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 3 cawan air
  • 4 keping roti *
  • 2 biji telur ayam *(telur ayam tau! bukan telur itik atau lain-lain..hehehe)
  • 1/2 cawan susu pekat manis *
  • 1 tin susu cair (400ml) *
  • 1 sudu teh asen vanilla *
  • 2 sudu besar majerin
  • 2 sudu besar serbuk koko ATAU 1/4 cawan serbuk milo (Naz tak guna kali ini)
  • 3 jenis pewarna kesukaan
Cara-cara :
  1. Masak serbuk agar-agar dan juga gula bersama air di atas api dapur.
  2. Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar halus. (Pastikan mesin pengisar anda tak ada rasa cili yer.. Nanti jadi puding cili marble pulak..hihihi)
  3. Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
  4. Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
  5. Masukkan majerin dan kacau hingga larutan menggelegak. Tutup api dapur.
  6. Bahagi larutan puding kepada 3 bahagian. Warnakan setiap bahagian dengan pewarna yang berlainan. (Kalau guna serbuk koko, gaul sebati serbuk koko dengan salah satu bahagian larutan puding).
  7. Basahkan loyang atau acuan pilihan dan sendukkan larutan puding berselang-seli setiap bahagian. Sendukkan adunan terus menerus, maknanya tak perlu tunggu keras adunan yang dah disendukkan ke dalam loyang tu. Kalau nak dapatkan corak seperti di atas tu, sengetkan loyang dan sendal loyang tu di salah satu hujungnya supaya tak jatuh. Kemudian mulalah menyenduk adunan berselang-seli hingga habis digunakan. Kembalikan loyang pada kedudukan asal dan biar puding keras.
  8. Masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk-sejuk memang sedap.