Saya ubah suai sikit resepi saya ni di MYR.. dah lama rupanya saya suke memasak (6/9/2008) .. yg asal boleh tgok di sana ye..
Mee Hoon Goreng Putih/Lada Sulah
(Sumber: By Zana di MYRESEPI)
- 200 gm meehoon (direndam sebentar)
- sedikit daging lembu dipotong kecil
- 10ekor/lebih udang../tak letak.. tak da stok
- 1 btg carot dipotong memajang(3cm)
- sedikit sawi../tak letak tak da stok..
- 4 ulas bawang kecil*
- 2-3 ulas bawang putih*
- 2 cm halia*
- sedikit garam, serbuk lada putih
- daun bwg / hirisan lada merah/bawang goreng untuk hiasan
- sedikit minyak untuk menumis
- 1 cwn air
Cara-cara
- Kisar bahan bertanda* dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan daging, gaul rata, masukkan 1 cwn air, biarkan hingga daging lembut.
- Masukkan udang dan gaul rata biarkan 2-3 min kemudian masukkan garam dan lada putih.
- Masukkan carot dan meehoon, gaul rata, sehingga meehoon masak kemudian masukkan sawi., biarkan 2-3 minit.
- Semasa menghidang taburkan daun bwg/bwg goreng/hirisan lada merah
as-salam
ReplyDeletepetang2 macam ni sedap kalau dapat mkn mee hoon goreng putih macam tu...npk sedap..
aduuh meehoon putih nii mmg feveret seiisi kuarga kan!! tumpang mamam seppiinggan..
ReplyDeletevahhh...nampak mggiurkn.... x pedas bbdk mg laju jer mkn....
ReplyDeleteselalunya nampak mee hoon bubuh kicap atau merah berlada, tapi yang putih pun tidak kurang sedapnya ye dZana... Amie suka tu, kalau di kantin ada menu mee hoon putih, mesti Amie beli...terutama bubuh lobak merah... & lada sulah he he heh peminat lobak merah ni macam arnab pulak...
ReplyDeleteSelamat malam Dzana...apa khabar?
ReplyDeleteterima kasih sudi follow dapur Rahel...
sedap dan menyelerakan mee hoon goreng putih tu..suka2.
sedapnya tgk mee hoon ni kak...sejak cuti sekolah ni byk menu dari dapur akak ni sampai tak terkajar lak nieza..:)
ReplyDeletesalam dzana.akak suka makan bihun simple macam ni..membuka selera betul gambar dzana ni tau :)
ReplyDeletenampak sedap
ReplyDelete