Puding Kentang Berkaramel
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
Karamel :
- 1/3 cawan gula pasir
- 1/3 cawan air panas
Cara-cara :
- Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul.
- Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang bersesuaian. Sejukkan seketika.
Puding :
- 1 1/2 atau 2 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)/( Saya gantikan dgn Labu anggaran 250 gm)
- 5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)
- 2 cawan susu sejat/susu cair
- 1/4 cawan air
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati.
- Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja. Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk. Kemudian tapiskan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi.
- Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya. Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)
- Bakarlah pada suhu 160-170C selama 45-50 minit atau sehingga masak. Bergantung pada suhu oven masing-masing./Saya kukus anggaran 45minit - hingga masak)
- Setelah puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan.
Kak Ros ada labu kat dapur.Insyaalah nak cuba ni.
ReplyDeleteTetiba kechur lak kak cek tgk puding laba karamel ni....nyum..nyum...yummyyyy...:)
ReplyDeleteBerhajat lama sangat dah nak makan dan buat puding karamel tp belum2 juga sampai seru.... Orang lain sampai dah guna kentang, guna labu buat karamel. Diri sendiri karamel kosong pun tak terbuat. Teruk betullah....
ReplyDeleteCantik karamel labu akak....
as-salam
ReplyDeletenpk sedap karamel puding labu ni..Yum yummm...
Salam dZana...
ReplyDeleteamboiiii..goda kite lagi ngan puding labu berkaramel...bestnya..menarik betul resepi ni..
waaaa...kak zana...terliur ngk....kene cuba nih...sy suka karemel...mkn sejuk2 sedappp...
ReplyDeleteAssalamualaikum Anna...Puding Labu Berkaramel...Nampak Sedap....Nyummmm...
ReplyDeleteSalam Kak..Wahhhh guna lagu pula...mesti sedap ni..boleh kopipes resipi ni...ada masa boleh cuba buat juga
ReplyDeletekita pun dh 2 hri mkn krimel kakk..buat kek krimel tu..akhirnya jmpa jgk dgn satu rspi kek yg seisi umah kita sukee..klu kek lain..msti brkulat..krimel buh labu mcmana rsanya kak..ada trsa labu ke lebih rasa karamel..nti leh try jgk ni...muahh..
ReplyDeletesalam cikgu..x kirala labu ke kentang ker..kalu dh dikaremelkan mmg fuiyooo la jawabnye..hahaha!! meleleh sudaaa!
ReplyDeleteAssalam cikgu..
ReplyDeletepuding labu ke puding kentang ke..semua kita belum pernah cuba..maklum ler..rakyat tak berapa into puding....heheh selalunya begitulah cikgu..dah nak habis baru berebut2 nak makan..hehe
wah.apa la rasanya ye bila letak labu ni...dah lama tak buat karamel....gebu je tengok karamel zana ni...:)
ReplyDeleteBaru nk cuba...tq
ReplyDelete