Tuesday, November 29, 2011

PUDING LABU BERKARAMEL

Resepi memandai sendiri.. ubahsuai Puding Kentang berkaramel di dapur DayangJack .. lainkali saya akan cuba resepi sebenar Dayang@Dapurku SaYang.. .. saja saya gantikan kentang dengan labu.. memadangkan ada 1/4 labu yg terbiar sepi .. pada mulanya anak2 macam tak berkenan jer dgn karamel ni .. bila masuk hari ke 2 barulah berebut2 nak makan.. Terima Kasih Dayang kerana berkongsi resepi..

Puding Kentang Berkaramel


Karamel :
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 1/3 cawan air panas
Cara-cara :
  1. Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul.
  2. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang bersesuaian. Sejukkan seketika.
Puding :
  • 1 1/2 atau 2 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)/( Saya gantikan dgn Labu anggaran 250 gm)
  • 5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)
  • 2 cawan susu sejat/susu cair
  • 1/4 cawan air
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati.
  2. Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja. Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk. Kemudian tapiskan.
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi.
  4. Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya. Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)
  5. Bakarlah pada suhu 160-170C selama 45-50 minit atau sehingga masak. Bergantung pada suhu oven masing-masing./Saya kukus anggaran 45minit - hingga masak)
  6. Setelah puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan.

Monday, November 28, 2011

MEE HOON GORENG PUTIH/ LADA SULAH

Sarapan pagi tadi.. masak sempoi2 .. yang ada daging jer.. kalau ada udg n sotong tentu lebih sedap.. meehoon ni makan digandingkan dengan sambal kicap .. kalau rajin boleh buat sambal tumis ikan bilis.. sesuai jugak untuk anak2 kecil..

Saya ubah suai sikit resepi saya ni di MYR.. dah lama rupanya saya suke memasak (6/9/2008) .. yg asal boleh tgok di sana ye..


Mee Hoon Goreng Putih/Lada Sulah

(Sumber: By Zana di MYRESEPI)

  • 200 gm meehoon (direndam sebentar)
  • sedikit daging lembu dipotong kecil
  • 10ekor/lebih udang../tak letak.. tak da stok
  • 1 btg carot dipotong memajang(3cm)
  • sedikit sawi../tak letak tak da stok..
  • 4 ulas bawang kecil*
  • 2-3 ulas bawang putih*
  • 2 cm halia*
  • sedikit garam, serbuk lada putih
  • daun bwg / hirisan lada merah/bawang goreng untuk hiasan
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 1 cwn air

Cara-cara

  1. Kisar bahan bertanda* dan tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan daging, gaul rata, masukkan 1 cwn air, biarkan hingga daging lembut.
  3. Masukkan udang dan gaul rata biarkan 2-3 min kemudian masukkan garam dan lada putih.
  4. Masukkan carot dan meehoon, gaul rata, sehingga meehoon masak kemudian masukkan sawi., biarkan 2-3 minit.
  5. Semasa menghidang taburkan daun bwg/bwg goreng/hirisan lada merah

Sunday, November 27, 2011

BLACK PEPPER STEAK

Salam Maal Hijrah.. semoga buku yang baru dibuka diwarnai dengan amalan2 yang lebih baik daripada tahun2 yg telah berlalu..

Menu makan2 hari Jumaat jugak ni.. Semalam(SABTU) hampir seharian saya menghadiri kurus di PPD Kluang, Johor. Majlis tamat lebihkurang jam 5 ptg.. demi untuk memenuhi tuntutan tugas dan amanah yg diberi .. kebanyakan rakan guru masih setia menunggu hingga ke majlis penutup.. walaupun diwajah masing2 kelihatan gelisah n rasa tak senang duduk.. almaklumlah masing-masing tidak mahu terlepas peluang untuk membaca doa akhir dan doa awal tahun sempena awal muharram kali ini.. semga kawan2 yang pulang ke Mersing, Muar dan Segamat dapat melakukannya..
Semalam jugak dapur Inspirasi jugak tidak berasap.. hari ni saja nk buat laporan menu sedap dari dapur AlongRoz .. Along kata kene letak Sos BP tu banyak2 .. supaya dapat BBS macam along punya.. TQ Along.. sedap.. sedapp.. sangat sedappppp...

BLACK PEPPER STEAK
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
500g Beef - sliced thinly
Black Pepper sauce
Olive Oil

METHOD:
1. Marinate beef with black pepper sauce.
2. Heat up grill pan (pan with raised ridges) with some olive & place meat in the grill pan.
3. Cook one side until done without touching.
4. Flip & cook until done both sides.

Saturday, November 26, 2011

PAU 3S

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Sarapan pagi Jumaat.. memang puashati guna rspi Maz .. lembut n gebu dan tidak berkedut hingga ke petang.. akk setuju dgn kata Maz tu.. senang, sedap n simple (3S) Maz buat dapat 14 biji akk buat dapat 8 biji dgn saiz yg beso gedabak.. kalau nk comel2 kene ikut maz yer.. untuk Maz yang sedang berbahagia bersama suami di bumi Bahrain tu akk ucapkan terima kasih..
PAU 3S
(Sumber : ILHAM DAPUR )
Bahan-bahan (dalam 14 biji saiz kecil)

  • 1 1/4 tepung serbaguna (allpurpose flour) - tepung gandum pun ok
  • 120ml air sedikit suam (anggaran sahaja) saya letak sikit2 sehingga doh bgumpal shj)
  • 1/2 sudu besar yis kering
  • 1/2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 3 sudu besar minyak masak - maz guna sunflower oil, sini xde minyak sawit
  • 1/2 sudu kecil garam
  • inti secukupnya - maz guna inti kacang merah, biar keras dalam petiais sekejap senang nak bulatkan
  • kertas minyak secukupnya - potong 4 segi kecil untuk lapik bawah pau
Cara

1. Dalam bekas yang sesuai masukkan air, yis dan gula. Biarkan seketika dalam 1-2 minit.

2. Kemudian masukkan minyak masak dan kacau sikit guna garfu.

3. Satukan baking powder, tepung dan garam, kemudian tuang dalam bancuhan yis tadi sampai dikacau guna garfu dan tepung melekat pada garfu.

4. Kemudian boleh la diuli guna tangan. Kalau lembik celup je tangan dalam tepung (atau tabur je tepung sikit) dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan dalam 8-10 minit. Ramas-ramas manja pun ok semasa proses menguli tu.

5. Tutup bekas dengan plastik/tuala yang sesuai dan rehatkan doh selama 30-35 minit atau dah naik sekali ganda.

6. Sediakan pengukus. Amik doh yang telah naik tadi dan tumbuk sikit buang angin. Kemudian amik doh sebesar bola ping pong dan leperkan sedikit, masukkan inti dan tutup kemas. Kemudian letakkan sekeping kertas minyak dan susun dalam pengukus. Buat sampai habis dan rehakan pau selama 10-15 minit.

7. Kukus dalam air yang telah mendidih selama 8-10 minit dengan api sederhana. Pastikan penutup pengukus dibalut dengan kain/tuala agar air tidak menitis atas pau.

Friday, November 25, 2011

BINGKA SUJI @BAKED SUJEE KUIH

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Minum petang semalam.. selepas terpandang di Dapur Tanpa Sempadan kepunyaan En Mat Gebu 2 hari lepas.. TQ cik mat memberi inspirasi.. dah lama sebenarnya nk mencuba resepi AlongRoz ni .. oleh kerana asyik bertangguh jer.. terus terlupa.. Tq Along kerana berkongsi resepi yg sedap ni.. mmg best makan ketika kuih ini masih panas2..
Saiz loyang saya 8' x 8'.. resepi versi Bahasa Melayu boleh klik DI SINI...

BAKED SUJEE KUIH

By: Roz@HomeKreation
Source: Jo's Deli Bakery (slightly modified)
Makes 8" round
INGREDIENTS:
3 Egg
110g Sugar
160g Sugee
250ml concentrated Coconut Milk
1 tsp Pandan Paste
1/4tsp Salt
435ml Water
90g Butter

30g Plain Flour

METHOD:
1. Beat eggs & sugar until sugar is dissolved.
Transfer into a saucepan & mix in sugee, coconut milk, pandan paste, salt & water.

2. Cook over medium heat until thicken like porridge consistency.
Remove from heat & add in butter & flour.

3. Pour into a greased tin & bake in preheated oven 190C for an hour.
Use grill for the last 5 minutes for extra brown top.

4. Cool completely before slicing.

Thursday, November 24, 2011

NASI GORENG PATAYA

Asalamualaikum dan selamat pagi!..
Hari ini aimman periksa paper Fizik balik jam 3.30 ptg ... semalam paper add math balik jam 4.30 ptg.. selalu saya bekalkan aimman nasi, sambal tumis bilis n telur dadar untuk bekalan ke sekolah.. tanpa jemu.. hihihi.. klau hari berkerja biasanya sebelah malam saya dah siapkan sambal tumis dulu.. saya selalu juga pesan jangan beli makanan di kantin or van diluar sekolah khasnya semasa periksa begini.. hari ni pagi2 lagi saya masakan menu fav aimman utk bekalannya ke sekolah.. Semoga anak ibu dapat menjawab soalan dengan tenang..

bekalan utk ayah...
NASI GORENG PATAYA
(Sumber : SELERA MALAYSIA)

INGREDIENTS:


4 cups of boiled rice
1 slice of chicken breast (cut into small pieces)
5 cloves of shallot (finely chopped)
3-4 cloves of garlic (finely chopped)
1 capsicum (cut into small pieces)
1 carrot (cut into small pieces)
3 eggs
Some cooking oil
Salt to taste

HOW TO:

Step one (Fried Rice): Heat the oil and fry shallots and garlic until fragrant. Then add chicken and continue frying about 2 minutes. Add carrot and capsicum continues frying for about 3 minutes. Add one egg and stir well. Finally add rice and some salt. Continue to stir until all ingredients are thoroughly mixed.

Step two (Omelet Wrap): Whisk 2 eggs with a bit of salt. Heat some oil into a frying pan. Add the whisked eggs to make omelet. Once ready put a cup of fried rice at the center of the omelet and wrap it up.


Tuesday, November 22, 2011

KEK KARAMEL lagi...

Request adik- adik sis Zafrina n Acu @Coklatku8 .. layan... harap berpuashati.. ecehhhh...

Saya ubahsuai utk bahagian karemel kek ini untuk mengurangkan kemanisannya.. untuk bahagian yang lain masih menggunakan resepi dan cara yang asal.. Terima kasih Pn Munira n Anna..


(B) Bahagian Atas(Karamel)
  • 1 cawan susu cair
  • 1 /2 cwn susu pekat
  • 1/2 cwn air
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
  • 2 biji telur (putih & kuning)
  • 1 sudu besar tepung jagung.

KEK KARAMEL
(Sumber Asal : Pn Munira Baharom)
Copy Paste : Anna Qaseh AzZahra

Bahan-bahan : Loyang 22cm
(A)-Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
  • *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
  • Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)
(B) - Bahagian Atas
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
  • 2 biji telur (putih & kuning
(C) - Lapisan Kek
  • 140 gm tepung gandum
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135 ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak msk
  • 2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)

D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70 gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar

Cara-cara :
  • Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
  • Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
  • Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
  • Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.
  • Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...(meringue)
  • Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
  • Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..
  • masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
  • Bakar cara double boiling - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
  • Jika tak pasti keremel dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
  • Bila masak angkat & rehatkan 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
  • Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
  • Sedap dimakan sejuk.
Nota Untuk Saya :
1. suhu 170'C - api atas n bawah - 1 jam 15 minit)
2. Saiz loyang 10" x 10")


Monday, November 21, 2011

DRINK WATER ON EMPTY STOMACH

INFO UNTUK KESIHATAN ... saya suka artikel ini.. sebelum ini saya mengamalkan sebagai pelawas di pagi hari.. selepas terbaca artikel ini rupanya banyak faedah yang perolehi jika diamalkan seperti yang disarankan.. Saya CP dari The Precious Moment.. utk rujukan saya di masa depan.. selain info kesihatan ada juga info2 berkenaan child development, moral, motivation, parenting ..etc.. ada di sana.. TQ Tirana.





It is popular in Japan today to drink water immediately after waking up every morning. Furthermore, scientific tests have proven its value. We publish below a description of use of water for our readers. For old and serious diseases as well as modern illnesses the water treatment had been found successful by a Japanese medical society as a 100% cure for the following diseases:

  • headache
  • body ache
  • heart system
  • arthritis
  • fast heart beat
  • epilepsy
  • excess fatness
  • bronchitis asthma
  • TB,
  • meningitis
  • kidney and urine diseases
  • vomiting
  • gastritis
  • diarrhea
  • piles
  • diabetes
  • constipation
  • all eye diseases
  • womb cancer and menstrual disorders
  • ear nose and throat diseases
METHOD OF TREATMENT
  1. As you wake up in the morning before brushing teeth, drink 4 x 160ml glasses of water
  2. Brush and clean the mouth but do not eat or drink anything for 45 minute
  3. After 45 minutes you may eat and drink as normal.
  4. After 15 minutes of breakfast, lunch and dinner do not eat or drink anything for 2 hours
  5. Those who are old or sick and are unable to drink 4 glasses of water at the beginning may commence by taking little water and gradually increase it to 4 glasses per day.
  6. The above method of treatment will cure diseases of the sick and others can enjoy a healthy life.

The following list gives the number of days of treatment required to cure/control/reduce main diseases:
  1. High Blood Pressure (30 days)
  2. Gastric (10 days)
  3. Diabetes (30 days)
  4. Constipation (10 days)
  5. Cancer (180 days)
  6. TB (90 days)
  7. Arthritis patients should follow the above treatment only for 3 days in the 1st week, and from 2nd week onwards – daily.
This treatment method has no side effects, however at the commencement of treatment you may have to urinate a few times. It is better if we continue this and make this procedure as a routine work in our life.

A serious note about heart attacks:
  • Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting,
  • Be aware of intense pain in the jaw line.
  • You may never have the first chest pain during the course of a heart attack.
  • Nausea and intense sweating are also common symptoms.
  • 60% of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up.
  • Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware.

Note: Article found in Facebook.

Sunday, November 20, 2011

DONUT SURIA

Donut biasa2 jer.. tak de kentang, tak de mayo, tak de labu.. but saya sekeluarga memang menyukainya.. walaupun sekadar donut..



DONUT SURIA
By courtesy of Puan Suria Insani of Resipi.Net

Bahan A
  • 3 cawan tepung gandum/ saya buat 2 cwn
  • 3 sudu besar susu tepung/n 2
  • 3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)/ n 2
  • 3 sudu besar gula caster/ n 2
  • ** I like this count of threes....senang ingat!!!! -
Bahan B
  • 200ml air suam/ anggaran 120 - 130ml.. tuang sikit2..
  • 2 sudu teh instant yeast
  • => 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.
Kaedah penyediaan
  • Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
  • Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.
  • Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
  • Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
  • Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.

Saturday, November 19, 2011

PUDING ROTI MARBLE

Kisah yg dah berlalu.. sekadar laporan masakan sahaja yg boleh dikongsi bersama... terima kasih Naz.. hari ni juga bermulalah cuti sekolah.. bagi anak2 yg seronok bercuti tu.. jaga lah keselamatan diri dan jangan lupa mengulangkaji pelajaran n buat 'home work masa cuti'.. ingatan juga utk pelajar2 saya di Ting 6A3..

PUDING ROTI MARBLE

Bahan-bahan :
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 3 cawan air
  • 4 keping roti *
  • 2 biji telur ayam *(telur ayam tau! bukan telur itik atau lain-lain..hehehe)
  • 1/2 cawan susu pekat manis *
  • 1 tin susu cair (400ml) *
  • 1 sudu teh asen vanilla *
  • 2 sudu besar majerin
  • 2 sudu besar serbuk koko ATAU 1/4 cawan serbuk milo (Naz tak guna kali ini)
  • 3 jenis pewarna kesukaan
Cara-cara :
  1. Masak serbuk agar-agar dan juga gula bersama air di atas api dapur.
  2. Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar halus. (Pastikan mesin pengisar anda tak ada rasa cili yer.. Nanti jadi puding cili marble pulak..hihihi)
  3. Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
  4. Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
  5. Masukkan majerin dan kacau hingga larutan menggelegak. Tutup api dapur.
  6. Bahagi larutan puding kepada 3 bahagian. Warnakan setiap bahagian dengan pewarna yang berlainan. (Kalau guna serbuk koko, gaul sebati serbuk koko dengan salah satu bahagian larutan puding).
  7. Basahkan loyang atau acuan pilihan dan sendukkan larutan puding berselang-seli setiap bahagian. Sendukkan adunan terus menerus, maknanya tak perlu tunggu keras adunan yang dah disendukkan ke dalam loyang tu. Kalau nak dapatkan corak seperti di atas tu, sengetkan loyang dan sendal loyang tu di salah satu hujungnya supaya tak jatuh. Kemudian mulalah menyenduk adunan berselang-seli hingga habis digunakan. Kembalikan loyang pada kedudukan asal dan biar puding keras.
  8. Masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk-sejuk memang sedap.

SS ke...


Terima kasih dadyG... saya memang tak kecil hati kalau rakan2 tidak berkunjung ke blog saya.. dan tak marah kalau orang kata saya syok sendiri.. biarlah .. itu saya... tapi kenapa saya buat post ni yer.. entahlah... terima kasih banyak atas ingatan...

Tuesday, November 15, 2011

CREAM OF MUSHROOM SOUP N GARLIC BREAD

Hari ke 2 SPM.. melayan selera aimman lagi.. dah lama dia minta.. bila time2 periksa ni memang kalau boleh semua keinginan anak nk ditunaikan .. khususnya bab2 makanan .. begitulah naluri ibu kan... selain memberi sokongan moral.. ini pun mcm sokongan jugak...
Resepi Mushroom Soup saya CP dari dapur MamaFaMi's Spice n Splendour..

CREAM OF MUSHROOM SOUP
Source : Madamme Kacip's Blogspot

Ingredients :

2 onion ~ diced
150g fresh button mushroom ~ sliced
2 pieces shitake mushroom ~ soaked and diced (I added this)
2 tablespoons corn flour ~ mixed with a bit of water
1 piece chicken cube
3 cups UHT Milk
salt to taste
1 teaspoon blackpepper powder
1 tablespoon margarine/butter
cooking oil


Method :

1. Heat oil in a pot and add in butter/margarine. Add in diced onion and stir till soft. Reduce the heat.
2. Add in mushrooms and cook till soft.
3. Pour in the milk followed by chicken cube. Add in the cornflour mixture. Bring to a boil over a moderate heat, stirring occasionally. If the gravy is too thick, you can add water to make it thinner. Add salt and black pepper to taste.
4. Using a hand blender, purée the soup.
5. Return soup to the saucepan and cook over a gentle heat.
6. Once bubbles appear on the surface of the soup, remove saucepan from heat. Serve with garlic bread.


Garlic Bread...

EMERGENCY GARLIC BREAD
(Source:Allrecipes.com)

Ingredients

  • 4 hot dog buns / I used 1 small loaf French bread
  • 4 teaspoons butter, or as needed
  • 2 teaspoons garlic powder, or to taste /2 garlic cloves n Mince the garlic

Directions

  1. Preheat your oven's broiler, or a toaster oven.
  2. Separate the bun halves, and spread butter onto the cut side of each one. Sprinkle some garlic powder over the butter.
  3. Broil or toast until golden brown, about 4 minutes.

Monday, November 14, 2011

KEK KARAMEL

Asalamualaikum... Hari pertama Aimman menduduki SPM hari ini.. Doa Ibu dan Ayah semoga tenang semasa menjawab soalan dan mendapat keputusan yang cemerlang seperti upsr n pmr dulu2... amin..

Semalam menunaikan hasrat aimman nak makan Karamel.. kebetulan lama sudah tak membuat kek karamel ni.. saya buatkan untuk aimman n dapatlah juga jamahkan utk kawan2 di bilik guru.. saya menggunakan resepi dari Dapur Anna Qaseh Azzahara.. TQ Ana dan penyumbang resepi asal..

KEK KARAMEL
(Sumber Asal : Pn Munira Baharom)
Copy Paste : Anna Qaseh AzZahra

Bahan-bahan : Loyang 22cm
(A)-Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
  • *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
  • Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)
(B) - Bahagian Atas
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat manis (Utk Ingatan Saya : Saya perlu kurangkan bhn ini)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
  • 2 biji telur (putih & kuning)

(C) - Lapisan Kek
  • 140 gm tepung gandum
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135 ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak msk
  • 2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)

D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70 gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar

Cara-cara :
  • Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
  • Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
  • Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
  • Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.
  • Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...(meringue)
  • Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
  • Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..
  • masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
  • Bakar cara double boiling - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
  • Jika tak pasti keremel dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
  • Bila masak angkat & rehatkan 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
  • Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
  • Sedap dimakan sejuk.
Nota Untuk Saya :
1. suhu 160'C - api atas n bawah - 1 jam 20 minit)
2. Utk percubaan akan ada dtg.. saya nk kurangkan susu pekat kepada 1/2 cwn shj
3. Saiz loyang (saya buat 2 adunan saiz loyang bulat 22 cm & saiz loyang 2 ialah 10" x 10")

Sunday, November 13, 2011

AYAM SOS SIAM

Assalamualaikum .. Menu ayam yang ringkas resepi dari dapur kak ummi kuantan.. semalam nampak di dapur Nuwairuni Life is Beautiful memang terus rasa tergoda dengan warna silauan merah ayamnya... resepi saya selongkar2 dari gobok resepi k ummi.. tq kak ummi..

AYAM SOS SIAM

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-
  • 1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
  • 15 tangkai cili padi thai */ saya kurangkan
  • 4 ulas bawang putih * (bahan * ditumbuk halus)
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 1/3 cawan sos cili / saya tambah sikit sos tomato dan lebihkan sos cili
  • 1 - 2 helai daun kunyit - dihiris halus (kalau nak letak daun limau purut pun terpulang la)
  • sedikit gula (optional)
  • minyak masak secukupnya
  • sedikit garam dan serbuk kunyit

  • Cara Memasak:-
  • Bersihkan ayam dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya. Perap 20 minit. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
  • Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
  • Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.
  • Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata. Seimbangkan rasa. (akak x letak dah garam, cukup yg digunakan untuk menggoreng ayam tadi jek)
  • Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih... SELAMAT MENCUBA...!



Friday, November 4, 2011

PULUT SERIKAYA

Resepi Yatie @ Sinar Kehidupanku.. dah lama simpan resepi ni.. baru ada kesempatan membuatnya semalam.. memang sedap.. saja saya tak letak pewarna coklat emalco.. hasil warna original dari gula melaka.. yang penting rasanya yg cukup lemak dengan manis yg sedang2 saja.. terima kasih yatie..

PULUT SERIKAYA
(Sumber : SINAR KEHIDUPANKU)
Bahan-bahan

* Bahan lapisan bawah
* 2 cawan beras pulut
* 1 1/2 cawan santan cair( biasanya santan ikut paras pulut dan lebihkan santan sikit je)
* 1/2 sk garam
* 1 sb minyak

Cara Untuk Lapisan Bawah
  1. Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  2. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
  3. Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh. Alas loyang dngn plastik.
  4. Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  5. Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  6. Keluarkan loyang dari kukusan, ratakan permukaan pulut tadi dan tekan2 pulut biar padat. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
  7. Sementara menunggu lapisan bawah masak, bolehlah siapkan bahan2 utk lapisan atas.
* Bahan lapisan atas
* 1 cawan tepung gandum
* 1 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu besar tepung beras
* 3/4 cwn gula merah/brown sugar/gula melaka
* 1/2 cwn gula pasir
* 2 biji telur
* 2 cwn santan pekat
* 1 cwn air (utk di masak bersama gula merah dan gula pasir)
* 1/2 sk garam
* sedikit coklat emulco(warna gelap sikit)

Cara Untuk Lapisan Atas
  1. Masak gula merah dan gula pasir bersama 1 cwn air dan tapiskan....sejukkan sebentar.
  2. Satukan tpng gandum, tpng beras dan tepung jagung ke dlm mangkuk besar.
  3. Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam.
  4. Di ikuti dgn air gula yg telah sejuk.
  5. Masukkan telur dan gaul sebati...nak mudah blend semua bahan.
  6. Masak di atas api sederhana sebentar dan sentiasa di gaul.( biar berwap saja)Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 20 minit saja.
  7. PERINGATAN...kuih ini hendaklah betul2 sejuk barulah mudah dipotong dan cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
  8. Potong menggunakan pisau plastik/pisau kek supaya kuih cantik dn licin.

Wednesday, November 2, 2011

YORKSHIRE PUDDING

Resepi YP dari Sinaran Menu... tak tau samada mjadi ke tidak YP.. tgok dapur Pn Ros tu cantik jer kejadiannya.. lain kali saya kena gunakan acuan bersaiz kecil., saya guna acuan muffin (6 biji) .. 2 -3 biji jer yg melekuk di tengahnya.. makan dengan jem rasberry ketika panas2.. memang sedap.. TQ Pn Ros.. saya CP resepi.

YORKSHIRE PUDDING
(Sumber : Sinaran Menu)

Bahan-bahannya

*170 grm tepung gandum
* 180 ml susu segar
* 120 ml air biasa
* 2 biji telur
* Secubit garam
* minyak masak secukupnya

Cara memasak

1-Pukul telur sekejap,masukkan susu dn air dan pukul lagi dalam 2/3 minit.
2- Campurkan tepung gandum dan garam didalam mangkuk dan buat lubang ditengah.Tuang adunan telur dan susu sedikit demi sedikit dan kacau rata.Kacau hingga adunan sebati dan tapis kedalam mangkuk yang bersih.
3-Panaskan oven dgn kepanasan 220c.Masukkan lebih kurang 1sudu kecil minyak masak kedalam acuan muffin.Pastikan seluruh acuan juga disapu minyak.
4-Masukkan acuan muffin kedalam oven dan tunggu hingga minyak betul-betul panas atau kedengaran bunyi sizzle dan berasap sikit.
5- Keluarkan acuan tadi dari oven dan tuangkan adunan pudding hingga penuh.Masukkan semula kedalam oven dan masak dalam 10 ke 15 minit dan pudding kelihatan keperangan.
6-Angkat dan sejukkan.Boleh dihidang dengan inti pilihan masing-masing atau roasted beef.