Puding Kentang Berkaramel
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
Karamel :
- 1/3 cawan gula pasir
- 1/3 cawan air panas
Cara-cara :
- Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul.
- Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang bersesuaian. Sejukkan seketika.
Puding :
- 1 1/2 atau 2 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)/( Saya gantikan dgn Labu anggaran 250 gm)
- 5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)
- 2 cawan susu sejat/susu cair
- 1/4 cawan air
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati.
- Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja. Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk. Kemudian tapiskan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi.
- Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya. Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)
- Bakarlah pada suhu 160-170C selama 45-50 minit atau sehingga masak. Bergantung pada suhu oven masing-masing./Saya kukus anggaran 45minit - hingga masak)
- Setelah puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan.