Hari ni .. melayan keinginan yg melampau nk makan takoyaki .. hihihihi.. kalau org jepun @ bekas penduduk jepun terpandang takoyaki ni mesti rasa terharu kemudian barulah tergelak beso.. rasa ngeri nak makan pun ada agaknya.. wakakaka..
Dah dua kali sebenarnya mencuba resepi yg dari dapur Madiha ni.. Terima kasih Madiha n Ihlamusfir.. berkongsi resepi.. kebetulan anak2 suke pulak makan.. kali ni ubah suai sikit resepinya . saja saya masak garing2 permukaan takoyaki ni.. tak da sebarang hiasan bagai atas takoyaki ni.. kebetulan kehabisan mayonis pulak.. so makan jer cicah sos cili n sos takoyaki.. maka terlerai lah rasa keinginan hari ni.. senyum puas kekenyangan anak beranak..
Takoyaki
Sumber : IlhamusafirSumber : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2 Sos Takoyaki (boleh juga digunakan untuk Okonomiyaki)
1 cawan sos tomato
1 cawan worcestershire sos
2 cm halia ~ diparut halus
1 ulas bawang putih ~ diparut/tumbuk halus
¼ cawan gula
1 cawan worcestershire sos
2 cm halia ~ diparut halus
1 ulas bawang putih ~ diparut/tumbuk halus
¼ cawan gula
Cara2 Menyediakan Sos
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan dimasak sehingga sos menjadi agak pekat.
Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam botol sos (yang biasa kita letak mayonis yang senang nak picit tu)
Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam botol sos (yang biasa kita letak mayonis yang senang nak picit tu)
Nota dari Ilhamusafir: Untuk pengetahuan tuan tuan dan puan puan sos ni bertahan selama sebulan jika disimpan di dalam peti ais..
Bahan2 Batter Takoyaki
1 cawan tepung gandum
300 ml air (MaDiHaA tambah lagi 50 ml air) / saya guna 15o ml susu+ 150 air
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam..
1 biji telur
Bahan2 Batter Takoyaki
1 cawan tepung gandum
300 ml air (MaDiHaA tambah lagi 50 ml air) / saya guna 15o ml susu+ 150 air
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam..
1 biji telur
4 sb udang geragau (saya tambah )
Bahan2 Isian Takoyaki
Boleh dipelbagaikan isiannya walaupun Takoyaki merujuk kepada Octopus Ball.
Boleh dipelbagaikan isiannya walaupun Takoyaki merujuk kepada Octopus Ball.
Antara bahan2 yang sesuai ialah :
Tuna/Octopus/Isi Udang/Crab fillet (MaDiHaA guna isi udang & Crab fillet)
Daun bawang ~ dipotong halus
kubis - hiris halus
Bahan2 Taburan (Tak letak)Daun bawang ~ dipotong halus
kubis - hiris halus
Serbuk ikan bilis (MaDiHaA tak letak)
Serbuk nori (seaweed)
Katsuoboshi.. (hirisan ikan bonito nipis macam kertas )
Cara2 Memasak Takoyaki
1. Bancuh semua bahan2 batter dengan menggunakan whisker sehingga sebati. Tuangkan ke dalam jug plastik yang sesuai. (supaya mudah nak menuang batter ke acuan nanti) Ketepikan sebentar.
2. Panaskan acuan takoyaki dengan api yang sederhana. Sapukan sedikit minyak masak dalam setiap lubang acuan. Bila acuan dah agak panas, tuangkan batter ke setiap lubang acuan sehingga penuh.
3. Masukkan bahan2 isian (samada isi udang/tuna/ octopus yg telah dipotong kecil/crab stick yg dipotong kecil). Kuantiti isian tu ikut suka.. kalau letak lebih lagi sedap! Kemudian taburkan dengan hirisan daun bawang diikuti dengan kobis yang telah dicincang (MaDiHaA suka sayur banyak!).