MEE KARI
Sumber : MyResepi
Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- mee kuning - celur sekejap
- 300g potongan ayam/daging/tetel.. sy guna ayam
- 200g udang segar
- *1-1/2 biji bawang besar
- *2 ulas bawang putih
- *2 atau lebih tangkai lada merah - leh juga gune cili kering
- * 1 inci halia
- * 1 inci lengkuas
- rempah tumis 4 sekawan
- 2 sudu besar pes kari daging
- 1 batang serai - ketuk
- 1 tangkai daun kari
- 2 sudu besar kerisik- saya tak letak
- 1-2 ketul kiub ayam
- 1-2 keping asam gelugur
- santan pekat
- air
- fish ball/fish cake
- tauhu pok
- kerang rebus - jika ada
- garam, perisa/gula (jika suka)
- >>Bahan-bahan sampingan<<
- sawi - celur ngan pokok2 skali then potong 3cm
- taugeh - buang ekor
- telur rebus - belah dua
- tauhu goreng - hiris nipis
- bawang goreng, daun bawang, hirisan cili ijau dan merah.
- limau kasturi / limau nipis
- sambal tumis
Cara-cara
- Blend bahan yang bertanda *.
- Tumis bahan2 tersebut dan juga bhn2 rempah tumis hingga naik minyak.
- Masukkan ayam/daging/tetel dan juga air. rebus hingga empuk.
- Masukkan pes kari daging, serai, daun kari, kiub ayam,asam gelugur dan juga santan. didihkan sebentar.
- Masukkan pula udang, kerang, fish ball, tauhu pok,kerisik,garam dan juga perisa/gula jika suka.
- Didihkan lagi sekali. tutup api.
- Hidangkan mee bersama2 kuah dan bahan2 topping dan juga sambal utk yg suka lebih pedas!
Kak zana nak dinner sini .. Lapar la
ReplyDeletesedapnya..kata bahan seadanya, tapi kelihatan serba lengkap.
ReplyDelete