Saturday, November 27, 2010

KUIH TIRAM

Kudapan utk aimman n syamira di musim cuti sekolah... selain peti ais perlu di isi ... atas meja juga perlu ada benda2 yg boleh dikunyah.. Resepi dari Myresepi ..saya menggunakan kudrat BM utk mengguli.. mmg cepat n kurang lah beselerak dapur tu.. tq Shamen n MYR.. minta izin CP rspi di sini..

KUIH TIRAM
Sumber : MyResepi
Bahan-bahan

  • 500gm tepung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu margerin
  • sedikit garam
  • 160ml air
  • **6 sudu tepung jagung**
  • **6 sudu minyak**

Cara-cara

  1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
  2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)[saya masukkan semua bahan dalam BM]
  3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
  4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
  5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
  6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

APAM SALJU

Nak tayang jugak.. buat setengah dpd adunan.. anak2 macam biasa la.. tak nak layan kuih orangtua.. mkn cam tu jer.. kebetulan minggu ni mcm susah nk dapat kelapa.. klau ada kelapa tentu lagi sedap .. resepi dari dapur Yatie Sinar Kehidupan... minta izin CP resepi kt sini.. TQ Yatie!!...

APAM SALJU
Sumber : Yatie Sinar kehidupan..

Bahan-bahannya.


2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

Friday, November 26, 2010

SENTUHAN TERAKHIRRRR.....

Cereta semalamm... Pep STPM Ekonomi Kertas 1 pada jam 2 ptg... mcm selalu.. sebelah pagi.. sebhgn anak2 perlu di'update' kan.. yg gabra@panik perlu ditenangkan.. yg tak tau ape pun perlu di 'tau'kan... Ini sahaja yg dapat saya bantu sebelum memasuki dewan pep selain dari titipan doa yg tak pernah putus.. semoga semua pelajar kesayangan saya (46 org) mendapat 'A' dalam subjek Ekonomi.. amin.. dan jangan lupa buat persediaan secukupnya untuk Ekonomi 2 pada 29 Nov (Isnin)..
penuh buku... semua buka...
dah tak boleh duduk si Mikeal ni.. jgn tido dlm dewan pep...
ambik ngko..study gaya bebas... smpi meniarap di bilik ICT......

Thursday, November 25, 2010

VADAI @ MASALODEH

Jom me'vadai'............ resepi dari dapur Naz Rinn Chan.. minta izin CP rspi di sini.. TQ Kak Rin..

VADAI

SUMBER : NAZ RINN CHAN
Bahan-bahan:
250gm kacang dal
2 tangkai cili kering, dihiris halus
1 tangkai daun kari, dihiris
1/2 labu bawang besar, dicincang halus
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh garam, secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

KAEDAH PENYEDIAAN:

1. Rendam kacang dal selama lbhkrg 4 jam.. sy rendam 1 mlm
2. Toskan air dan kisar kacang hingga halus, tak mengapa jika terdapat sedikit kacang yg tidak hancur
3. Satukan semua bahan di dalam bekas n gaul rata
4. Leperkan di atas tapak tangan yg di alas plastik yg disapu dgn sedikit minyak utk mengelakkan melekat.
5. Goreng di atas api yg sederhana.


Tuesday, November 23, 2010

KUIH KASWI 2

Saya suka kaswi... paling best kalau dapat makan kaswi yg kenyal2 gitew... tergoda kaswi yatie n izah .. maka terpaksalah merajinkan diri masuk ke dapur.. buat setengah adunan jer.. coz anak2 memang tak layan kuih2 camni.. rspi dari dapur Yatie.. minta izin CP rspi di sini.. TQ yatie..

KUIH KASWI
(Sumber :Yatie Sinar Kehidupan)
Bahan-bahan :
  • 1 cawan gula pasir*
  • 1 cawan gula merah*
  • 1 1/2 cwn air*
  • 3 helai daun pandan*(*di masak..)
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn tepung ubi
  • 1/2 cwn tepung beras
  • sedikit garam
  • 3 sudu besar air kapur
  • 3 cwn air
  • Loyang atau acuan kuih lompang yang disapukan dengan sedikit minyak masak
  • Kelapa parut + garam
Cara-cara :
  1. Gunakan 1 1/2 cawan air untuk memasak gula pasir, gula merah dan daun pandan.
  2. Masak hingga gula larut. Ketepikan dan sejukkan dulu.
  3. Ayak ke semua tepung dan masukkan 3 cawan air ke dalam bancuhan air gula.
  4. Masukkan air kapur dan kacau sebati.
  5. Tapis air gula ke dalam tepung - Gaul rata.Tapis bancuhan tepung untuk mengelakkan dari berketul-ketul.(Blend semuanya pun senang..)
  6. Kacau seketika di atas api yg kecil supaya kelihatan agak pekat tapi jangan sampai bertukar menjadi kanji.
  7. Sapu loyang/acuan dengan minyak masak supaya kuih mudah dikeluarkan.
  8. Kukus loyang/acuan dahulu tanpa isi.
  9. Tuang bancuhan tepung ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
  10. =>Kalau guna acuan lompang/acuan kecil, masa kukus adalah 15 minit.
  11. Bagi yang mengukus di dalam loyang, kuih akan kelihatan lembik dan berair sedikit.
  12. Ambil sehelai kitchen tissue dan letakkan di permukaan kuih agar air itu dapat diserap.
  13. Sejukkan kuih baru dikeluarkan dari acuan.
  14. Boleh dihidang dengan kelapa parut bercampur sedikit garam yg telah dikukus juga seketika supaya tahan lama


Sunday, November 21, 2010

Easier Crispy Waffles

Breakfast lagi.... Godeh2 waffle sebelum gi jogging pagi tadi (630 am)... balik jogging terus boleh masak n makan.. hehehe... saya suka rspi ni ... masa panas waffle ni mmg crispy.. n kalau sejuk waffle ni tetap lembut ..


Credit to Sheryl's site
Easier Crispy Waffles
2 cups flour
1-
1/2 tsp instant yeast
1 stick melted butter - saya letak lebihkurang 125 gm butter
2 cups warm milk - saya guna 1 tin susu cair 400ml + 100 ml air ..
2 eggs
2 tsp vanilla extract
1 tbsp sugar
1/2 tsp salt

The night before: -
1. Combine and whisk together the dry ingredients in a large bowl: flour, yeast, sugar and salt.
2. Combine the melted butter and milk. Add the mixture to the dry ingredients.
3. Whisk eggs and vanilla together in a separate small bowl. Add the egg-vanilla mixture to the other mixture, and whisk until well-combined.
3. Cover with plastic wrap and stick in the fridge until tomorrow morning.

The next morning:Prepare waffle iron as usual. Stir the batter to deflate it (it should be puffy and frothy). Add to waffle iron the same way you would other batter, keeping in mind that this batter will rise more than batters that use baking powder instead of yeast.

Nota/Cara yg telah diubahsuai sedikit
Saya mengadun waffle ni pada jam 630 am n pada jam 8.00 am adunan dah ready utk dimasak..
Satukan semua bahan kering (tepung, gula, yis, garam)
Cairkan butter n masukkan susu suam n telur, sebatikan n satukan dgn bahan kering.. gaul sebati.. cover dgn plastik wrap n biarkan pada suhu biasa/bilik....

Saturday, November 20, 2010

KEK PUDING KARAMEL

Dah lama nak buat kek ni.. geng2 kaki masak dah pun bertukar angin ke menu lain.. pagi ni nmpk kek ni di dapur kzai Teratak Impian.. terus rasa teruja utk mencuba.. kali ni resepi copy paste dari dapur dik ika Arah... Ika kata dia CP dari hana @ina jepun tu..n ada juga di dapur Izah Muffin Lover.. yg lain2 jgn kecil hati klau tak tersenarai... kepada semua rakan blogger terima kasih kerana selalu mjadi sumber inspirasi ...

KEK PUDING KARAMEL
(Sumber Asal : My Resepi)
Bahan-bahan
  • Karamel
  • 60g gula- hana kurangkan 2sb je. air 1sb
  • 2 sudu besar air
  • Puding
  • 2 biji telur
  • 400ml susu cair@segar>>kita guna susu cair :D
  • 35g gula
  • sedikit esen vanila
  • Kek span
  • 70g tepung gandum
  • 60g gula halus
  • 2 biji telur
  • 20g mentega- dicairkan
Cara-cara
  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.
  2. Sediakan karamel: Panaskan gula sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
  3. Sediakan puding: Campurkan semua bahan. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
  4. Sediakan kek span: Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula (30g) sehingga kembang.
  5. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula(30g) lagi sehingga jadi bentuk krim.
  6. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
  7. Ayak tepung ke dalam adunan telur. Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  8. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  9. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan masing2./saya guna pandan paste + pwarna hijau ...
  10. Tuangkan adunan kek tadi secara berselang seli ke dalam loyang puding tadi. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
  11. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
  12. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.


Friday, November 19, 2010

Hanya Coklatku..

Hanya Coklatku untuk guru2 adik di TMS... Terima kasih untuk semua guru TMS ..

untuk rakan2 sekelas adik.. coklat2 ini telah ditaja oleh hanya coklatku yg memang sedap.. smga acu murah rezeki...

Mee Soup Tomato

Versi malas lagi.. kali ni mee pulak yg kene... bwg besar potong 8, bwg putih hentak belakng pisau.. tumis.. bila dah 'layu' masukkan tomoto soup kimball, tambah sos cili, masuk udang n sayur klau suka... last masuk mee... perasakan grm n gula... siap...

Aimman kata ibu masak mee apa ni... mcm ada rasa western, cam ada rasa mee warong.. hahaha.. makan jer la bang.. aimman kan tak kisahhh...

Tuesday, November 16, 2010

Chewy Gooey Yummy Brownies

Giler brownisss...suka buat n makan brownis ni.. resepi ada di SINI
makan dgn ice cream.. yg ada di peti ais perasa coklat.. belasah jer..

Saturday, November 13, 2010

Mushroom Spaghetti

Jom makannn...

Menu simple jer.. tambah sosej yg dipotong kecil kemudian di goreng...

5As

oder...
30 TMS.. 5As...
my kids... masa kecik2.. . cepat masa berlalu.. adik next yer dah ting 1.. abg form 5..

Friday, November 12, 2010

Apam dot.dot

Apam dot.dot inti kelapa... stok filling bluebery ada sikit lagi.. nak guna utk projek lain .. so guna inti kelapa manis.. rspi CP dari dapur dik Ina@ hana.. tq hana n pemilik rspi asal lilydvelly...

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE dr Hana:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.

Monday, November 8, 2010

Pau Gebu

Cuti yang panjang.. banyak plan yg tak menjadi especially hajat yg nak mem'baking' tu... rabu dah mula cuti , pergi ke sekolah hingga jam 12.00.. khamis ke pasar tani.. rasanya utk kali pertama tahun 2010.. jumaat ke Kulai menziarah ibu saudara yang meninggal dunia.. Alfatihah.. malam balik ke Pt Sulung untuk majlis kenduri di rumah keluarga en hb... Sabtu ..ngehngehngeh.. soping2 n ronda2 ke melaka... walaupun keadaan kesihatan tak brapa baik... utk kali ke berapa entah kene terjahan si besolddddd lagi.. mmg menduga betul.. sib baik ada terapi soping2 tuh.. masa soping2 tu tak rasa sakitpun .. tapi bila smpi rmh mula lah rasa sakit.. wakakaka... padan muka... dah lah .. jom makan pau.. yg ada tanda merah2 tu bukan bisol yer.. itu utk org yg tak suka inti kelapa.. pau berinti daging ... yg licin putih bersih tu inti kelapa... tuan tanah punya.. resepi CP dari dapur Arah - dik Ika bangkok tu .. dari Kak Ton MYR.. terima kasih semua .

PAU GEBU

Bahan-bahan ( 10 biji )
  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
  • 2g (1 sudu teh) bread softener>>yg tak masukkan tp hasil ttp gebus ;-)
  • 1/2 cawan air suam>>yg ni kita lebihkan sbb tak surelah air baper byk takut kita silap, nak tgk resepi asal tak leh sbb MyR tak leh bukak, kita tmbh dlm 1/3 lagi air suam.

Cara-cara

  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
  5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
  7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  8. Masukkan inti dan tutup kemas.
  9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
  10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
  11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
  13. ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
  14. Selamat mencuba...


Thursday, November 4, 2010

Laksa Nyonya Melaka

Jom kita berlaksa pulak... saya guna spageti klau dapat laksa tentu sedap.. resepi CP dari Pickles and Spices World..


Spicy paste (grind to a fine paste):
  • 200g onion
  • 100g gelangal
  • 50g fresh turmeric
  • 50g belachan
  • 2 lemon grass
  • 5 candle nuts@buah keras
  • 30 stalks of dried chillies
  • 60g dried shrimps

Gravy:

  • 2 tbs cooking oil
  • 1/2 chicken (cut into small pieces)
  • 10 medium prawns
  • 1 litre coconut milk
  • 250ml water
  • 6 pcs tamarind apple slices (asam keping)
  • 3 stalks of ginger bud
  • Salt and sugar to taste
  • saya tambah tauhu pok..

Garnish:

  • Cucumber, deseeded and sliced thinly
  • Red chillies
  • Spring onion.. lupa pulak.. n saya letak taugeh
  • Boiled eggs

Method:

  • Heat oil and sautee spicy paste until fragrant and oil separates.
  • Add in chicken and prawns, cook.
  • Add in coconut milk and a little water.
  • Add in ginger bud.
  • Throw in salt and sugar to taste.
  • Serve with yellow noodles or rice vermicilli and garnish accordingly

Tuesday, November 2, 2010

Congo Bar

Masa untuk kita ber 'Congo Bar' pulak... rasanya ramai dah menguji bakat untuk bercongo.. latest ada di dapur Kzai Teratak impian.. rspi CP dari dapur Kzai yg di CP dari Izah Muffin Lover .. untuk tuan punya resepi Rima diucapkan terima kasih.. minta izin izah utk CP resepi di sini..

Source: RIMA

Bahan-bahannya:

2 3/4 cawan tepung serbaguna (all purpose flour) - saya guna gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan butter- dilembutkan - saya guna 150gm
1 lb. gula perang lembut(light brown sugar)- saya guna 310gm- guna 250gm
3 biji telur
1 sudu teh vanilla essence
11.5 ounce milk coklat chip -
1 cawan kacang pecan dicincang- saya guna kacang gajus- guna sikit badam
segenggam kismis hitam- saya tambah- sama gak

Caranya:

Menggunakan mixer:

Ayakkan tepung bersama baking powder dan garam ke dalam mangkuk yang besar dan ketepikan.
Satukan butter dan gula perang menggunakan mixer sehingga benar-benar sebati.
Masukkan telur satu persatu dan sebatikan dengan perlahan-lahan menggunakan mixer.
Masukkan pula essence vanila dan sebatikan.
Kemudian masukkan adunan tepung dan sebatikan.
Akhirnya masukkan pula coklat chip dan kekacang, dan satukan.


Monday, November 1, 2010

Lempeng Kelapa VS Sambal Tumis

Menu makan malam hari ni.. sambal tumis mak yang buat untuk makan nasi lemak semalam..saja suh mak buat lebih coz nk pekena dengan lempeng... pergggg memang sedap... anak2 mak yang lain jgn jeles yer...

Kuih Talam Gandum

Terliur tgok kt dapur along semalam... semalam jugak buat sebenarnya.. baru sempat nk post.. ada lagi dlm peti ais tuh.. anak2 cam biasalah.. tak layan kalau buat kuih camni.. Tq along.. rspi CP dr dapur AlongRoz yang cantik tu..

Source: Bdaria and original owner MR_MamaKastam
Makes 8" round (half of original recipe)

BOTTOM LAYER:
1 1/4 cup Plain Flour
1/4 cup Sugar
3/4 cup Palm Sugar Syrup (boil 250g Palm Sugar & 1 c Water)
2 cup Thin Coconut Milk

TOP LAYER:
2 cup Thick Coconut Milk
3/4 cup Plain Flour
3/4 tsp Salt

METHOD:
1. Heat up steamer. Grease tin.

2. Mix all bottom layer ingredients & steam 20 min.
Dry surface with kitchen towel & scrape with fork.

3. Mix all top layer ingredients & pour on top of the bottom layer.
Steam 30 min & open the cover & let the fire on for another 30 min to dry up the surface.
Off fire & cool the kuih completely before cutting.