KUIH TIRAM
Sumber : MyResepi
Bahan-bahan
- 500gm tepung
- 1 biji telur
- 2 sudu margerin
- sedikit garam
- 160ml air
- **6 sudu tepung jagung**
- **6 sudu minyak**
Cara-cara
- Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
- Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)[saya masukkan semua bahan dalam BM]
- Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
- Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
- Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
- Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.
wah... meniram gak ye kak... ana nya dh abis dahhhh... dikejekan wahid... pastu suh kita wat lg, huh! apa dia x pikir ke kederat bini dia tu nguli cam hapa... teros demam urat besoknya huhuhu... nk 3 balang kakkkkk!!!... hehe
ReplyDeletehakak ngan bini wahid punyer psl la nih kita jd rajen buat ini lidah buaya sebentar tadi.. dan dgn sekelip mata telah pon di telan oleh si 'buaya'2 yg tgh kelaparan itu! hahahaa
ReplyDelete