Assalamualaikum dan salam Sejahtera...
Kek yang dah lama dalam senarai dan dah terkeluar dari 'musim'.. bukan teringin nak makan tapi teringin nak buat.. bila dah buat baru lah rasa puas n kononya hilanglah stress berkerja tu.. resepi saya copypaste dari DUNIA DAPUR KAMA.. terima kasih pemilik resepi asal n juga kama yg telah memanjang2kan resepi ini..
KEK RED VELVET
Sumber : Kak Nor (AnNurBeauty)
Bahan2 :
250g tepung kek (guna tepung gandum biasa campur 1st baking powder)
1/2 sdt garam
15g serbuk koko @ 2 sb serbuk koko
113g butter @ 1/2 cawan butter (guna 1/2 dari 1 ketul butter 250g)
160g gula kastor
2 biji telur -gred A
1 sk esen vanila
240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada, kita buat sendiri
1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka - untuk buttermilk
2 sm perwarna merah @ 4 sm serbuk perwarna merah
1 sk cuka
1 sk soda bikarbonat
#Cara membuat buttermilk
Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon dgn sukatan yang sama.
Cara membuat kek :
Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter. Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2. Kurangkan
kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk
sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
Tuang
ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk
lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah
masak.
Sejukkan di atas redai kemudian belah 2 atau 3 bahagian.
Sementera
menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese
bersama bahan2 lain dan putar sehingga smooth dan sedikit pekat ( agak2
kepekatannya dah sesuai utk disapu pada kek ) Sapukan setiap lapisan
kek dan hias ikut suka.
Assalamualaikum Cikgi Zana, hehe.. apa khabar? Amboiii RVC, lama dah x buat....meh tukar kek la Zana... ^__^
ReplyDeletesalam akak..sedapnyer kek,bak mai sepotong bleh !
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletemakan RVC ni memang sedap kan..kek yang jadi idaman..singgah sini..
ala kak...teringin makan jugak la...tapi jarum timbang kita lompat laju...
ReplyDeletesalam rindu k zana...sama la kiter...stress manjang! abih tu..mkn je la manjang...lalalala..sy pon br buat velvet ni..pueh ati...tp sy pakai yoget..nk masam kaw-kaw..heheheh
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Zana..
ReplyDeleteAkk pun cam Nadz. Kekadang tu membaking bukan sebab teringin nk makan tapi teringin nak cuba buat bila tgk org lain buat.
Sibuk ke skrg kak dgn kerja2 sekolah yg pastinya tak habis2 tu?
And tq ya for your wish. Doakan yg terbaik utk Nadz..