Saturday, April 6, 2013

LASAGNA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....
Baru sempat me'lasagna'.. lama sudah bertangguh..memang berbaloi buat sekotak lasagna ni.. dpt 2 loyang ( 1 besar n 1 kecik).. puas makan.. mewah serba- serbi... resepi saya copypaste dari dapur "Dunia Cinta Kami".. terima kasih yana dan  tuan punya resepi asal..saya tak letak bayam spt yana ye..




LASAGNA
Sumber cuci mata : Kak Ita @ masam manis

KUAH DAGING

300 g daging cincang ~ lagi sedap kalau guna daging burger sbb berperisa
1 botol prego ~ botol kecil
2 ~ 3 batang celery ~ yana xletak xde stok
cendawan butang ~ dihiris
2 biji tomato ~ didadu
1 biji lobak merah ~ didadu
1-2 sudu besar cili boh ~ jika suka pedas
2-3 ulas bawang merah ~ cincang halus
2-3 ulas bawang putih ~ cincang halus
1/2 biji bawang besar holand ~ dadu ~ yana tambah
Sedikit lada sulah
garam dan gula secukup rasa
3 cawan air
1/2 capsicum merah ~ dihiris
1/2 biji capsicum hijau ~ dihiris
1 kiub daging ~ ita tambah ~ yana xletak
sedikit lada hitam ~ ita tambah ~ yana tambah jgk
sedikit oregano kering ~ yana tambah
2 batang sosej ~ yana tambah

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
  2. Masukkan cili boh, tunggu sampai pecah minyak kemudian masukkan daging cincang. Ita tambah kiub daging. ~ yana tambah sosej
  3. Masukkan 3 cawan air tadi, tunggu sehingga daging sedikit masak.Tambah garam ( lebihkan air pun xpe sbb tujuannya utk lembutkan kulit lasagna kemudian )
  4. Masukkan prego dan sedikit gula jika perlu.
  5. Masukkan sayur-sayuran tadi, mulakan dari sayur yang agak keras dahulu. Last masukkan oregano kering ( yana tambah ) kacau dan tunggu sehingga mendidih, padamkan api.
  6. Setelah kuah daging siap ketepikan. kita sediakan cheese sauce
CHEESE SAUCE

2 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum
115 g cheedar cheese ~ mozarella pun boleh tp cheedar/cream cheese senang cair utk buat cheese sauce tu. Mozarella sesuai untuk tabur kemudian.
1-2 cawan susu segar
sedikit garam

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Cairkan mentega. Kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati.
  2. Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul barulah dipanaskan semula
  3. Masukkan cheese, kacau setiap masa masukkan garam sedikit. Kemudian padamkan api.
BAHAN HIASAN

1 kotak instant lasagna ~ bergantung pada besarbekas caserol
Hirisan cheedar cheese ~ utk tabur atas
Serbuk parmesan cheese ~ ita tambah jika suka ~ yana xletak
sedikit lada hitam ditumbuk kasar ~ ita tambah jika suka ~ yana xletak
1 pokok daun bawang ~ dihiris utk tabur atas
Daun bayam hijau secukupnya ~ yana tambah

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan oven pada suhu 180c. Sediakan bekas caserol atau bekas aluminium. Oles bekas dgn butter.
  2. Lasagna tak perlu di masak ye! Atur kepingan didasar bekas caserol hingga menutupi dasar bekas.
  3. Tuangkan sedikit kuah daging tadi ~ tujuan kuah daging berair supaya lasagna tidak perlu dimasak terlebih dahulu.
  4. Tuangkan sedikit cheese sause tadi. Tabur daun bawang. Yana xletak daun bawang tapi ganti dengan bayam hijau.
  5. Ulang langkah ini disetiap lapisan sehingga habis memenuhi bekas.
  6. Bahagian atas atau lapisan yang terakhir adalah kulit lasagna.
  7. Tuangkan baki cheese sauce.
  8. Pastikan kuah daging tadi menenggelamkan sebahagian besar adunan lapisan tadi.
  9. Tabur hirisan cheddar cheese dan parmesan cheese.
  10. Akhir sekali tabur lada hitam jika suka.
  11. Bakar dalam oven pada suhu 180c selama 40 minit atau sehingga masak. Untuk memastikan lasagna telah masak, kulit lasagna kelihatan lembut apabila dicucuk dengan lidi.
  12. Keluarkan lasagna yang telah siap dibakar. Biarkan sejuk selama 20 minit sebelum dipotong.
  13. hidangkan bersama taburan daun bawang jika suka.




6 comments:

  1. salam kak Zana..
    ngeee...mewahnya...puas mkn kalo buat sendiri kan..berbaloi2...kalo mkn kt piza hat tu...bulat biji mata sy tgk regenya!!!!

    ReplyDelete
  2. mmg sedap lasagna ni kan kak..xpuas mkn..tgk akak punyer rs nk bt lagi.. dh meleleh ayaq liur nih hihii

    ReplyDelete
  3. asa salam kak Dzana, nanti singgah umah ya amik award...

    ReplyDelete