melayan jiwa kacau ... kuih berisiko tinggi ... 2 hari sudah butter keluar masuk peti ais.. dari hasrat nak membuat kek bertukar nak membuat brownis pulak.. tpi sudahnya mjdi brownis tradisi ini.. kenapa berisiko tinggi yer.. maksudnya kuih ini mesti tak de orang yg sudi nak melayan melainkan saya suami isteri sahaja..lum pun siap mengukus anak dara sorang tu dah terpekik2 nak mkn pavlova pulak.. ibu balas .. tunggu lah abang balik minggu depan yer.. huuu.. merajukla anak dara ku itew... Resepi dari Citarasawan.. boleh tgok kat SINI resepinya.. mcm2 resepi menarik ada di dapurnya.. saya CP dari dapur Mas di Duniaku.. terima kasih kak wan dan mas juga kwn2 lain yg memberi inspirasi.. smga pahalanya berpanjangan..
Kuih Kaswi Citarasawan
Resepi: Kak Wan
Bahan A :
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
(jadikan 2 cawan air gula)
Bahan B :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3 cawan air
2 sudu besar air kapur
Bahan C :
Kelapa parut dicampur sedikit garam
Loyang 9" atau acuan lompang
Cara-cara :
Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.
Satukan bahan B dan bahan A, kacau rata dan tapis.
Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam.
Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.
Assalamualaikum dZana...alhamdullilah dah cuba ye :-)salah satu kuih fv sekeluarga akk ni..ehhh lama x buat kuih ni...ptg2 mcm ni mmg sesuai kuih ni buat sarapan ptg, terliuq dah ni....resepi ni mmg x asing pada semua...
ReplyDeleteDulu... masa kecik2 memang selalu berebut kalau jumpa kuih ni, bonda selalu sediakan untuk sarapan pagi, sedaplah!
ReplyDeleteSalam singgah sini..dah lama dh x buat kuih ni...kat gerai kuih pagi2 pun xde kuih ni..jarang2 ade jual..ni kena buat sendiri ni baru puas makan....:-)
ReplyDeletenak gelak guling2 .. 'bronis tradisi'! muahahahahahahaa
ReplyDeleteEkekek...bronis.
ReplyDeletekelapanya tu kalo masin sketkan, waduhhh sedap.
Salam kunjung... dah lama tak buat kuih kaswi ni.. bukan apa.. masalahnya, anak2 tak gemor gitu.. kalau buat half adunan pun , jenuh nak kasi habis... tapi, ogyep suka bangat ni..
ReplyDelete