Wednesday, December 19, 2012

KUIH KASWI

Asalamualaikum dan salam sejahtera..
melayan jiwa  kacau ... kuih berisiko tinggi ...  2 hari sudah butter keluar masuk peti ais.. dari hasrat nak membuat kek bertukar nak membuat brownis pulak.. tpi sudahnya mjdi brownis tradisi ini.. kenapa berisiko tinggi  yer.. maksudnya kuih ini mesti tak de orang yg sudi nak melayan melainkan saya suami isteri sahaja..lum pun siap mengukus anak dara sorang tu dah terpekik2 nak mkn pavlova pulak.. ibu balas .. tunggu lah abang balik minggu depan yer.. huuu.. merajukla anak dara ku itew... Resepi dari Citarasawan.. boleh tgok kat SINI resepinya.. mcm2 resepi menarik ada di dapurnya.. saya CP dari dapur Mas  di Duniaku.. terima kasih kak wan dan mas juga kwn2 lain yg memberi inspirasi.. smga pahalanya berpanjangan..
Kuih Kaswi Citarasawan
Resepi: Kak Wan

Bahan A :
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
(jadikan 2 cawan air gula)

Bahan B :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3 cawan air
2 sudu besar air kapur

Bahan C :
Kelapa parut dicampur sedikit garam

Loyang 9" atau acuan lompang



Cara-cara :
Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.
Satukan bahan B dan bahan A, kacau rata dan tapis.
Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam.
Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.



Monday, December 17, 2012

DURIAN CREPE

Assalamulaikum dan Salam Sejahtera
Hari ini sudah 46 hari abah meninggalkan kami.. rindunya bila abah telah tiada.. walaupun saya selalu bercanggah pendapat dengan abah, saya tetap sayang padanya, begitu juga abah.. selalu ingat pada  anak2 nya , khususnya makanan yg menjadi kegemaran anak2nya.. saya la tu.. makanan kegemaran abah dengan sama hampir sama.. ikan terubuk, ikan parang, sup tulang.. huuuu.. n macam2 lagi.. really miss abah so much.. ALFATIHAH buat abah...

Saya mmg dah  ketinggalan jauh.. rindu sgt nak berblongging n BW.. byk resepi2 menarik kwn2 yg belum sempat  dicuba.. 
 
Hajat nak buat sendiri crepe duriannya perlu ditunaikan juga.. supaya tidak teringat2 n tidak termimpi2.. bila dah buat.. baru lah  reda rasa gelodak dihati..  Membeli durian di penghujung musim,  harga nya pun boleh tahan dengan tiada pilihan (di pt sulung).

Banyak resepi DC di FB n blog2.. saya mencuba resepi di dapur zila4ever.blogspot.com,  terima kasih kepada  zila dan pemilik resepi eyna haneyna n saya CP di sini.. smga pahalanya berpanjangan..

DURIAN CREPE
by : eyna haneyna
Copypaste dari : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
-20gm tpg gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning
-perisa durian 

cara-caranya
masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat  tambah air sedikit
boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..
layangkan kuali agar adunan sekata
masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkan semasa  mengangkat.

filling
-150ml fresh cream diputar hingga kental
(boleh mix sekali dengan 2sdb isi durian)
-isi durian

-letakkan fresh cream letak isi durian dan letak lagi fresh cream di atasnya.
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.