Resepi mudah2 n sedappp... celup dalam teh or coffee... or di makan begitu saja... Saya guna roti gardenia potong 4 n tabur sedikit serbuk kayu manis di atas gula...
ROTI GULA MENTEGA
(Sumber : Anawahid)
Bahan2nya:-
1 buku roti – saya guna roti yg dh siap buang tepi –
Butter/Margerine secukupnya
Gula Pasir - secukupnya
1 buku roti – saya guna roti yg dh siap buang tepi –
Butter/Margerine secukupnya
Gula Pasir - secukupnya
Cara2nya:-
1.Sapukan roti dgn butter.margerin secukupnya, setelah itu taburkan gula ikut suka manisnya. Susun didalam dulang pembakar.
2.Panaskan oven pd 180C selama 5 minit, masukkan roti kedalam oven dan kecilkan suhu pada 120C – 150C bergantung pada oven masing2.
3.Bakar selama 15 hingga 20 minit. Siap!
Salam Dzana...sedap roti bergula tu..Rahel suka gak mkn...
ReplyDeletesalam cikgu..iyela makan roti bakar kering cenggini mmg sedap..selalunye beli kt kedai pasnih leh la try wat sendirik..hehe!
ReplyDeletewah baru tahu cara nak buat roti ni..tq share..salam kenal..
ReplyDeletehehee... tingat waktu kecik2 dulu, makan roti dgn planta & gula... tapi takda bakor2 pun.
ReplyDeletealamak sedapnya kak..saya paling suka roti bergula ni....sekarang dah boleh buat sendiri....:)
ReplyDeleteSalam Kak Zana,
ReplyDeleteowh, ni menu macam kat kopitiam je. Memang best pekena dengan kopi o panas :)
salam..emm, sy pun selalu buat camni, terutamanya bila tengok roti tu tak habis dan dah nak sampai tarikh luput. cara mengelakkan pembambaziran.
ReplyDeleteAslmkum Cikgu Dzana.dah lama tak mkn roti gula bakar gini.anak2 pun suka mkn roti gula gini tp versi tak bakar.
ReplyDeleteSAlam KAk Zana cayalah.. memang mudah, cepat n sedap.. teringat dulu masa bujang2 time tu x oven.. bulan2 posa dah x mo sahur nasi wat roti ni tapi guna toaster.. he he he terkonang2
ReplyDeletesuke gak wat gini k zana..mkn time ujan2 best :)
ReplyDelete