Resepi Cream Puff di dapur Jun Yummylocious.. tq jun.. utk cream kastard saya mgunakan rspi noreen..
CREAM PUFF
(Sumber : Yummylicious)
Bahan-bahan
1 cwn air
113gm butter
1/2 sdt garam
1 cwn tepung
4 biji telur
1/2 sdt esen vanilla
1/4 sdt baking powder
1 sdb gula
Cara-cara
113gm butter
1/2 sdt garam
1 cwn tepung
4 biji telur
1/2 sdt esen vanilla
1/4 sdt baking powder
1 sdb gula
Cara-cara
1. Campurkan tepung, baking powder, garam n gula. ketepikan.
2. Panaskan butter hingga cair. masukkan air, kacau sebati. masukkan tepung n esen n kacau cepat hingga sebati. padamkan api, terus kacau hingga sebati. masukkan kedalam mixer, sejukkan sekejap (dalam 10min).
3. masukkan telur n pukul (3-4min gitu). masukkan kedalam pastry bag, paipkan atas tray beralas dgn jarak 1 in setiap satu. spray permukaan dgn air untuk mendapatkan bentuk yg cantik n bakar pada 180'c selama 25min.
CREAM KASTARD ( saya buat 2 adunan Cream kasrd utk puff di atas)
Bahan2 krim kastard:
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cawan) susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega
cara:
1. masukkan bahan dari no. 1 -3 ke dalam mangkuk. masukkan 1-2 sudu besar susu. kacau jangan ada yang berketul
2. masukkan telur dan kacau lagi. kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau ( saya kacau adunan atas api perlahan hingga pekat) n akhir sekali masukan mentega.)
3. tutupkan mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. guna suhu yang tinggi dan masak sehingga pekat. kacau kastard setiap satu min dan ulangi sehingga pekat
4. bila dah siap, masukkan mentega dan kacau
5. krim kastard boleh disimpan di dalam fridge kalau tak habis
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cawan) susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega
cara:
1. masukkan bahan dari no. 1 -3 ke dalam mangkuk. masukkan 1-2 sudu besar susu. kacau jangan ada yang berketul
2. masukkan telur dan kacau lagi. kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau ( saya kacau adunan atas api perlahan hingga pekat) n akhir sekali masukan mentega.)
3. tutupkan mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. guna suhu yang tinggi dan masak sehingga pekat. kacau kastard setiap satu min dan ulangi sehingga pekat
4. bila dah siap, masukkan mentega dan kacau
5. krim kastard boleh disimpan di dalam fridge kalau tak habis
Assalamualaikum KZana,
ReplyDeletemenariklah cream puff akak tu, yatie tak pernah buat, tapi teringin sangat nak buat..he3....cuti2 ni masak je makanan kegemaran anak2 kak...yg penting diaorang senang hati dan dpt manfaatkan masa berkualiti bersama keluarga tersayang...alamak tetiba windu plk kat anak di perantauan..hua..hua..
Salam Dzana...macam tau2 je yang Rahel suka mkn cream puff...macam nak join pulak makan..
ReplyDeleteAssalamualaikum cikgu,
ReplyDeleteHubby Nur suka cream puff nie...dia suker custardnya....sedapkan cikgu?
salam kak zana....sedapnyer cream puff tuuu.... sy suka mkn pamnas2....fuhhh...
ReplyDeletenk wat...tunggu M dtg...hihihi
Assalam Dzana,
ReplyDeletesedapnya cream puff...montel menggebu! Cukuplah makan 2 ketul dengan secawan horlicks panas...kenyang!
Salam Kak Zana,
ReplyDeleteMenu ulang tayang pun tak apa sebab ramai peminat. Krim puff ni saya paling suka tang kastad dia tu. :)
Ijan
Memang boleh kasi certificate kat Zana pasal cream puff ni.... rajin selalu buat & montok2 molat2...! Untuk along & Liana takda ke?
ReplyDeleteselalu tgok resepi cream puff ni..tak pernah rasa...mesti sedao sampai jadi pilihan ramai ye dak..kata buatnya leceh...nanti study dulu..
ReplyDelete