Kek Coklat n aiskrim keladi di petang hari... sedappp.. melupakan sekejap penyakit yg ader.. saya mmg suka guna resepi ni bila buat kek coklat... resepi Alongroz di MYR.. tq along sayang n tuanpunya asal resepi.. bbrp hari lepas terpandang hasue membuat kek yg sama..
KEK COKLAT MOIST KUKUS
Sumber :
MYR @ AlongrozBahan-bahan ( 8-9 inchi bulat )
- 100g Serbuk Koko*
- 1 tin Susu Isian Cair*
- 200g Minyak Masak Sayuran*
- 250g Susu Pekat*
- 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih..
- 250g gula kastor
- 150g Tepung Gandum
- 1 st Bic Soda
- 1st Baking Powder
Cara-cara
- Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
- Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
- Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
- Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing.
- Untuk ganache atas kek lihat resipi dari hana6877: resipi no. 4580
Salam Kak Zana, kite terliur tgk kek keladi tu. teringat teringat je rasa dia... hmmmm
ReplyDeleteIjan
Assalamualaikum Cikgu,
ReplyDeletealahai petang2 gini kalau ada org hulur kek kat Nur...alangkah bahgia nya...terliur tengok...sihat ke cikgu?? Harap2 yg positif ya.
Aunnntieeee... Liana penat lah mama suh posing byk2... katanya auntie yg suuh... cepat belanja makan eskrem dgn kek ceklet.....
ReplyDelete