Petikan dari blog Alongroz
Resipi dah ramai member blogger yg mencuba & berpuas hati sebab ianya tak meletup apabila di goreng (lebih selamat...!). Rasanya pula memang sedap sebab tak liat walaupun masih springy gitu (tak tau nak translate "springy"...hehe) dan rangup di luar....! Lagi satu keistimewaan resepi ni, kuih tetap solid molid, bulat jer tak penyet selepas di goreng.
KUIH BOM
By: AlongRoz@HomeKreation
Bilangan: 12 biji
BAHAN2:
80g Keledek - kukus & lecek
120g Tepung Pulut
20g Tepung Gandum
35g Gula Kastor
Secubit Garam
100ml Air
Biji Bijan - utk salut
BAHAN2:
80g Keledek - kukus & lecek
120g Tepung Pulut
20g Tepung Gandum
35g Gula Kastor
Secubit Garam
100ml Air
Biji Bijan - utk salut
Inti Kelapa / Kacang Merah/Hijau
CARA2:
1. Campurkan kesemua bahan (kecuali bijan & inti) sehingga sebati menjadi doh lembut.
Bahagikan kpd 12 ketul.
Leperkan seketul doh, letak seketul inti, balut & bulatkan.
Golekkan ke atas biji bijan sehingga menyaluti seluruh permukaan bola kuih.
CARA2:
1. Campurkan kesemua bahan (kecuali bijan & inti) sehingga sebati menjadi doh lembut.
Bahagikan kpd 12 ketul.
Leperkan seketul doh, letak seketul inti, balut & bulatkan.
Golekkan ke atas biji bijan sehingga menyaluti seluruh permukaan bola kuih.
Ulang sehingga habis.
2. Goreng dgn minyak yg dalam sehingga garing.
2. Goreng dgn minyak yg dalam sehingga garing.
Salam Zana cayang... amacam sedap tak? Eh, mana ada ganaz... kuih ni baih tau, bukan gang terrorist....hehehe
ReplyDeletemacam best jer kuih bom ni letak keledek. nak kena cuba jgk la satu hari nti.
ReplyDeletetebabommmm ehehee
ReplyDeletesedap nampaknye...tp ntah bile nak try buat.... kena buat inti dulu pastu cari2 resipi yg menggunakan inti tu...klu tak, kesian kat inti tu dok beku dlm peti lelame hihihiii
sedapnya kuih bom... suka makan kuih nie .. sedap
ReplyDeletesalam kak dzana.. sedapnya kuih bom ita tak pernah buat lagi.. ihihihi nak try la buat tapi takut orang kata waktu goreng kena hati2 ye
ReplyDeletesuka makan dan buat kuih bom ni, itulah yang menghairankan, namanya bomtapi tak pandai meletup!
ReplyDeleteTAK PERNHA SEUMUR HIDUP BUA KUIH NI. KALAU BELI PUN MESTI LIAT SEMACAM JE.. LEH LA TRY RESEPI NI PULAK.. BILA BACA TESTIMONI TU KAN, CAM TERLIURR JE.. HEHE
ReplyDelete