PECAL JAWA
(Sumber : Hana's Family)
Bahan-bahan
Untuk Sambal Pecal@Pecel
- 1 cawan kacang tanah goreng@panggang - tumbuk
- 5 tangkai cili kering atau lebih - hana campur cili padi sket
- 4 biji bawang merah - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 4-6 biji cekur (size kecil)
- 1 inci belacan
- 1 sudu besar air asam jawa
- 3-4 sudu makan gula merah dan gula putih
- Garam
- Daun limau purut - hiris utk tambahkan aroma
- Air panas secukupnya
- Kangkung @ pucuk ubi - celur
- Kacang panjang - potong dan celur - xde
- Sengkuang - potong - xde
- Tauhu goreng - hiris nipis
- Taugeh @ taugeh pokok - celur sekejap
- Timun - hiris2
Cara-cara
- Panaskan minyak. Goreng lada kering, bawang merah, bawang putih dan belacan. Angkat dan toskan. Kemudian tumbuk. Campurkan skali biji cekur@kencur.
- Bila hampir lumat masukkan gula dan juga garam. Tumbuk lagi. Masukkan air asam jawa. Kacau. Kemudian masukkan kacang tanah tumbuk dan air panas secukupnya. Seimbangkan rasa pedas, masin, lemak2 kacang dan manis sket.
- Untuk tambahkan aroma kuah pecal nih, leh buh hirisan daun limau purut. Jika suka campurkan skali hirisan daun cekur@kencur pong sedap!
- Curahkan sambal pecal ke atas sayur2an tadi.
ikan kecik2... goreng kering2.. semuanya utk ratah2...
sedapnya menu ni..akak suka sangat dgn menu sempoi2..lagi berselera makan..:)
ReplyDeletesedapnye tgk pejal jawa..dh lama x memecal...tigin plk rasanya...akak mmg suka bab pecal2 ni..ratah saje pun dh kenyang..xyah nasi..
ReplyDeletesalam kak sedapnya pecal mak ita suka buat kalau anak2 balik kg.. makan ratah je.. sedapnya kak
ReplyDeletewow...pecal! tak sabar nak tunggu raya.... balik kampung, beli pecal di pasar Ramadhan...sedapnya, dengan bau kencornya sekali...
ReplyDeleteAssalam Kzana,
ReplyDeletewaduh terliur je tngk pecal jawa ni..kegemaranku...rasa arini gak nak buat, tapi ada bahan yg tak cukup..lenkali leh buatlah...
sedap pecal tu,kecur tgk.nmpak gaya esok kena cari bhn esok..kuah dah ada dlm fridge. :)
ReplyDeleteAssalamualaikum....
ReplyDeletetq zana kerana sudi singgah di my homework. Salam kenal.
Pecal ni memang feveret tapi tak pernah letak tempe. Nanti nak cuba le.
Dah lama tak mkn pecal...ratah gitupun sedap.
ReplyDeleteDah boleh masuk list menu ramadhan ni kak...
ReplyDeleteAssalamualaikum Cikgu,
ReplyDeletewaduh sedapnya pecal jawa tu...hubby nur org jawo...tempe tu mmg makanan dorang....hehe...
Kita pun windu lama tk bertandang kesini...kdg2 terlepas pandang...almaalum lah rabun2 ayam kita nie...hehe...take care dear!