Strawberi Cheese Tart
Resepi asal : Azita Kitchen
Tart Crust / Shell .
Bahan-bahan :
- 170 gm marjerin
- 50 gm gula aising
- 1 biji telur Gred C
- 290 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuatnya :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut.Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan :
- 250gm cream cheese
- 50gm gula kastor / gula halus
- 1 biji telur Saiz B
- ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon - Mas letak esen vanila
Cara membuatnya :
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170c. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) :
- Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
- Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
- Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
- Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
fail apanya kak..dah cantik dan berseni ghupanya tu..mcm sekuntum bunga di gurun sahara..hehe. nanti nak wat lg laa..utk adik..akak nyer tart tu gebus tul..suke tengok!sedap kan resepi kak ita nih
ReplyDeletebetul tu kak..dah cantik cistart akak ni...
ReplyDeletesedappkan cistart ni..mas suka...
kak cayang utk adinda yg jauh dimata ni tak de ka?cantik ler akak buat
ReplyDeletehuhuhu...cumil sgt tat tu...dulu kita wuat bisnes tat ni. Mmg best tp x tahan kena berjaga malam...siang dh le keja...so pencen sat dulu
ReplyDeletek Zana, saya pun kena siapkan order tart b4 friday...:)
ReplyDeletecantiklah lah tu...siapa kata tak cantik, nampaknya kena belajar dengan akak juga ni
ReplyDeleteSuka makan tart tapi belum pernah cuba buat ...he..he..
ReplyDeletecantik & mungel jer kak... tergelak baca istilah bertukang tu, kak.. terasa lak sy ni yg slalu bertukan cistat... hahaha
ReplyDeleteKak Zana, Naz tak pernah buat cheese tart.. Rasa akak punya dululah..
ReplyDeleteKak Zana, Naz tak pernah buat cheese tart.. Rasa akak punya dululah..
ReplyDeleteAssalam kak Zana, sorry lamabt singgah sini..lately ni bz sikit...cantik la cis tart akak ni...memang cun nieza buat juga tak cun nanti kena cuba lagi tapi memang sedap nieza suka..:)
ReplyDeleterindu nyer ngan cikgu punya kuih...
ReplyDeletecantiknye cheese tart awak....saya baru buat egg tart...rasa jadi...tapi rupa lak tak lawa....nice blog....tinggal jejak disini...jemput la ke blog saya...jika berkesempatan....
ReplyDelete